Hej
Jeg kan godt forstå det må være en hård nød at knække - der er dog desværre mange, mange med allergi.
Altså man siger jo populært blot at gluten findes især i hvede, byg og rug.
Nu tænker jeg så om du lige har fået diagnosen og er på det trin i sygdommens første fase hvor du ikke må indtage mejeriprodukter grundet laktose-intolerans for så vil jeg anbefale dig også at søge på mælkeallergi og laktoseintollerans for at finde opskrifter. Mælkeallergi er dog overfølsomhed for mælkeprotein mens laktoseintollerans er overfølsomhed overfor mælkesukker. Pointen er dog at de jo har det tilfælles at de har brug for opskfter uden mejeriprodukter.
Jeg vil uanset hvad type allergi anbefale at bruge Astma- og Allergiforeningens hjemmeside.
Fødevarerdirektoratet har en folder om glutenallergi og andre allergier. Der er også opskrifter hos dem.
Jeg har en gang for mange år siden rådgivet en vegetar der fik cøliaki så jeg bliver ret bekymret for om al maden nu pludseligt skal være helt uden hvede, rug og byg?
Måske kan du vende det til noget positivt og så vil jeg tillade mig at fremhæve alle de mange, magne gange der i det veganske og også vegetariske køkken optræder ris, hirse, majs, soya, kartofler mm. som jeg ved at Dansk Cøliaki Forening -
www.coeliaki.dk anbefaler.
Hvis jeg må have lov vil jeg gerne give dig det råd jeg selv efter langt tids tænketank fandt frem til at give den unge vegetar der fik cøliaki: brug makrobiotiske opskrifter til inspiration! Det hjalp hende meget. Jeg gav hende tips med kartoffelmos som bund til pizza og det samme med polenta (groft majsmel) - på den makrobiotiske hjemmeside foreslår de til pizza eller også er det tærter at man bruger en bund af kogt hel hirse.
http://www.makrobiotik.dk/forside.html - er den bedste makrobiotiske hjemmeside jeg kender og den kan varmt anbefales! Ellers er der også lidt på
http://katebille.homepage.dk/makrobio/
Jeg har selv en enkelt makrobiotisk kogebog men bibliotekerne har lidt flere og kan hjemskaffe yderligere. Makrobiotesk mad er meget enkel (lidt for enkel efter min smag) men sund. De bruger en del som jeg ikke (endnu) har turdet kaste mig ud i - forsk. slags tang og den slags. Men grundideen om at man skal spise mest ris og andre ting som hirse og majs synes jeg er god og det samme mht. at spise frugt og grønt fra vor breddegrader.
Jeg ved at der findes mange glutenfri-produkter i butikkerne og BønneSpiren her hvor jeg bor har jo rigtig mange - du kan i deres "lillesøster-butik" på Internettet endda i ro og mag hjemefra sidde og læse om ingredienserne. Tjek selv
www.netspiren.dk under fødevarer og glutenfri. På den hjemmeside er der også et debatforum om sudhed m.m. Dér kan du også efterlyse råd.
Du kommer ikke til at mangle pasta - prøv boghvedenudler, risnudler, majs/brune ris nudler m.m. Du kan få mange gode slags mel igen på boghvede, ris, majs (maizena, fint majsmel, groft majsmel, polenta osv.) og så er der sojamel, kikærtemel (gram-mel) og andre slags.
Du kan panere i nævnte meltyper og også bruge frø, nødder, mandler samt knuste kartoffelchips eller knuste majschips.
Mht. ris vil jeg henlede opmæsksomheden på at de kan få utrolig mange slags: jasmin, basmati, brune, vilde ris, røde ris osv.
Jeg vil anbefale dig at bruge helsekostforretninger og asiatiske/indvandre- butikker. Der er meget spænden på hylderne - også til dig med din allergi.
Held og lykke!