SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Fri debat: Politik & Samfund
11tilføjet af possible
Boligboblen - brister den?
Gang på gang, og stort set dagligt, hører vi om husprisernes himmelflugt og urealistiske stigninger.
Nogle af verden absolut topøkonomer advarer kraftigt imod boblen, som de siger, kan skabe økonomisk ragnarok når den brister, og at alle advarselslamper lyser.
Sammenligner vi med udlandet hvor der tilsvarende er sket prisstigninger samlet set på omkring 200.000 mia. kr - mere end landenes samlede BNP, og repræsenterer altså værdier som ikke eksisterer og helt ude af proportion med den alm. økonomiske vækst.
Hvor tæt er vi så på at se boligboblen briste?
tilføjet af Almen bolig beboer
Så galt er det faktisk ikke!
"Boligboblen", som det så populært hedder, er ikke ved at briste. En af dagene stod at læse i JP's Erhverv & Økonomi-tillæg, at hvis man siede inflationen fra, så var husprisstigningerne meget større i perioden 1960-1980 og også meget større i 1982-1986 perioden, hvor Kartoffelkuren satte en brat stopper for udviklingen, hvilket medførte bratte fald i boligpriser og mange gik fra hus og hjem med ubetalelig gæld.
Det kommer ikke til at se indenfor de nærmeste år igen. Den danske økonomi er nemlig særdeles sund, og hvis vi får afskaffet efterlønnen så vi kan imødegå den kaotiske situation når den store årgang efterkrigsbørn går på pension, så tror jeg ikke, det kan gå helt galt.
PS: jeg gad da gerne jeg havde råd til fast bolig, jeg mærker også allerede nu, at befolkningen er delt op i et A- og B-hold, dem der bor til leje og lige kan få det til at løbe rundt og så de faste boligejere, som holder forbrugerfest for en kolonorm friværdi i deres ejendomme. But that's life, jeg kan ikke umiddelbart ændre på min situation :(
tilføjet af komodovaranen
Vanvidet må jo stoppe på et tidspunkt
Jeg tror ikke det kan vare så længe før det sker. Renten er fortsat meget lav men før eller siden må den jo stige og så tror jeg der kommer til at ske ting og sager.
Men omvendt snakkede man jo også meget om at IT boblen ville briste med et brag i løbet af midthalvfemserne. Det gik jo som bekendt rimeligt fredeligt for sig.
Men hvis renten stiger så ryger mange nye boligejere fra hus og hjem fordi de ikke længere har råd til at betale af på de store millionlån de var nødt til at optage for at kunne købe deres villa.
Man så lidt det samme i 80'erne hvor renten var meget høj.
Der er selvfølgelig ikke nogen der vil få glæde i at folk ryger på tvangsauktion med store menneskelige omkostninger til følge. Omvendt tror jeg vi er mange som bor til leje, som ville ønske at det her boligpris-vanvid snart måtte få en ende. Det er jo f.eks. helt ufatteligt at myndighederne ikke har åbnet op for at få bygget tonsvis af nye boliger der hvor der er efterspørgsel på dem.
Entrepenørerne skulle nok bygge da de ved de kunne få solgt deres bygninger. Kommunerne derimod har ikke interesse i det da boligprisstigningerne har været et fornemt redskab til at fordrive studerende, arbejdsløse og andre fattigrøve fra midtbyerne og få dem erstattet af liebhavere der betaler kassen i skat.
tilføjet af possible
Det lyder mærkeligt
Jeg læste for ikke så længe siden i The Economist at huspriserne renset for inflation aldrig før har steget så hurtigt, så længe og i så mange lande siden 1997.
Nuvel - bare økonomerne kan blive enige.
Men stadig, huspriserne er den største økonomiske boble, i verdensøkonomiens historie. Større end aktieboblen i 1920'erne som medførte kollaps.
Et af problemerne med boblen er dels at inflationen idag er lav pga. globaliseringen og især vareproduktionen fra Kina, der igen er afhængig af olieprisen - der omvendt får inflationen til at stige. Det ser ud til at efterspørgslen på olie blot vil fortsætte de kommende år med renteforhøjelser til følge for at modvirke inflation.
Derudover har forbruget finansieret af friværdi spillet en hovedrolle i fx det amerikanske opsving (dvs for lånte penge) samt boligbyggeri hvilket tilsammen har stået for 90% af væksten.
Tilsammen bliver det vurderet af økonomerne, at prisstop eller decideret fald vil/kan medføre alvorlige konsekvener for den amerikanske økonomi og dermed også for den europæiske og øvrige verden.
tilføjet af anonym
Det bliver ved
med at stige så længe der er købere til det. Så enkelt er det.
Stiger renten falder mængden af købere (måske) og så falder priserne.....
Udbud og efterspørgsel.....
tilføjet af fxx
Brister.. næh
På et tidspunkt stiger renten igen, og når der så skal fornyes flexlån, vil mange ikke have råd til huslejen og må sælge.
Derved stiger udbudet og priserne falder.
Om man vil kalde det at boligboblen brister, er vel en smags sag. Det er mere et udtryk for ganske almindelig udbud og efterspørgsel. Præcis som at priserne stiger nu, hvor mange har råd til at købe.
Så bare rolig - markedet skal nok styre den slags :-)
tilføjet af possible
Ikke kun renten
I Tyskland ser vi recession selvom der er lav rente og her er boligpriserne stadigvæk lave. Der er især den indenlanske økonomi der er problemet i Tyskland (grunden til det er mange) der har givet stor arbejdsløshed.
Når vi i øjeblikket har en økonomi der bygger i høj grad på en forbrugsfest finansieret af friværdi så vil et prisfald, rentestigning samt mangel lå lånemuligheder betyde (måske) at økonomien stagnerer eller ligefrem går i recession, der vil påvirke os alle.
Problemet er at det ikke er et enkelt land, men et globalt fænomen hvor ingen kender udfaldet og konsekvenserne. Men sammenligner vi med tidligere tiders bobler, så vender udviklingen til det negative.
tilføjet af possible
Prisfald
på boligerne vil højst sandsynligt få økonomiske virkninger ned gennem resten af samfundet, idet forbruget er så vigtigt - se blot Tyskland og Japan som eksempel.
Også den amerikanske økonomi er afhængig af fortsat forbrug, og en økonomisk nedgang her, har det med at brede sig som ringe i vandet.
tilføjet af possible
Det vil stoppe
Jeg er helt enig i at det er vanvittigt at der ikke er grebet ind fra politisk side.
Lån med afdragsfrihed for eksempel, burde aldrig have været tilladt.
En lav rente er ikke garanti for at boligboblen ikke brister. Høj arbejdsløshed eller generel nedgang i økonomien kan medføre kollaps.
Ingen håber det, men alle frygter det.
tilføjet af Logix
Boblen
Huha .. den kan sprænge som en ballon .. bang .. hvad skal der til .. se lige nedenstående tal.
Hvad koster .. ok en lejlighed i københavn 2.5 million. Med et flexlån med dagens rente vil det koste.
9.871 kr mdr. brutto at bo i lejligheden .. det kan de fleste økonomier klare .. lad os prøve at sætte renten op.
3% 10.530
4% 11.916
5% 13.389
6% 14.941
7% 16.564
Eller op til et niveau som renten har været mange gange inden for de sidste 20-30 år
12% 25.487
Hvad sker der nu .. roligt nu vil de fleste boligejere sige .. jeg har jo rentemax .. bla bla ... ja da ... men hvad nu hvis lortet skal sælges ...
Restgæld 2500000 .. Mulig salgspris 1.000.000 .. friværdi -1.500.000 ...
tilføjet af komodovaranen
Det kommer til at gøre av!
Det er skide ærgerligt at man ikke har sat mere gang i boligbyggeriet så prisen ikke var steget så hurtigt og så meget.
Nu hørte jeg her i nyheder idag at der sjældent har stået så mange boliger tomme som nu. Forklaringen var at flere var begyndt i at spekulere i at købe en ekstra bolig med henblik på at sælge den igen til en højere pris senere. Tak for kaffe det kan man kalde et "textbook example" på en boble.
Ifølge reglerne må en bolig ikke stå tom i mere end 3 uger (tror jeg det var) herefter har man pligt til at udleje den. Dette har kommunerne imidlertid ikke mulighed for at håndhæve i praksis.
tilføjet af komodovaranen
Det er mærkeligt at politikerne
ikke diskuterer dette emne mere end tilfældet er.
Men de er vel bange for at skræmme folk og derved komme til at punktere boblen.