8tilføjet af

Chilier der brænder selv på huden

Jeg købte nogle chilifrø af den slags der hedder jalapenos. Man får dem syltede grønne hvor de ikke er så farlige. Jeg har to planter i mit drivhus og har ladet frugterne sidde indtil de er blevet røde. Så igår havde jeg plukket den første håndfuld og ville rense en af dem og putte dem i en ret.
Det gik vældig fint og jeg hakkede chilien fint og skulle lige smage en lille firkant af den. VRÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆL den var stærk og jeg fik bællet en halv liter mælk før jeg kunne holde ud at være til. Den var umenneskeligt stærk og jeg kom kun en tredjedel af chilien i retten som alligevel blev pænt stærk.
Så kommer det sjove, for efter 10 minutters tid fik jeg en varm brændende fornemmelse på fingrende og oversiden af hånden. Det har jeg sgu alligevel aldrig prøvet før med en chili. Selv i dag kan jeg mærke at det brænder lidt hvis jeg klør mig i øjet. Jeg har vasket hænder flere gange og været i bad. Jeg er simpelthen målløs.
Et eller andet siger mig at det ikke er jalapenosfrø jeg har fået fat i, selvom chilierne ligner godt i formen og samtidig kan jeg vist godt aflive myten om at man ikke kan lave stærke chilier i Danmark. Det kan man i hvertfald nemt i et drivhus. De gror fint hvis man kan holde de forbistrede snegle væk. Også chiliplanter er åbenbart guf for sneglene - selv nogle af frugterne har de gnavet i.
Så lidt inspiration til næste havesæson for dem som synes det kunne være sjovt.
Men spørgsmålet går på om man på en eller anden måde kan neutralisere det stærke i frugten? Jeg vil jo gerne have den liflige chiliaroma i retten uden at munden bliver fuldstændigt følelsesløs.
Er der nogle der ved hvordan man sylter dem bedst?
tilføjet af

Ja, av for den!!

De er pissefarlige er de! Jeg har også haft med de sataner at gøre, og de smager jo herligt - i de rette doser.
Sagen er bare den at når man arbejder med de bæster, så løber sveden i stride strømme, ihvertfald hos mig. Og er der noget du IKKE bør gøre, så er det at fjerne sved fra øjnene når du har jalapenos på hænderne. De sviiiider i den grad!!
Hygge fra Lagermann
tilføjet af

Lyder skønt

På visse steder i verden hvor de går højt op i chili kappes nogle ligefrem om at svede.
tilføjet af

Syltning

http://www.maduniverset.dk/opskrift.php/7000/Syltning-opskrifter/Syltede-jalapenos
Det er ikke anført i opskriften, men de fleste små chilier indeholder frø som er stærkere end kødet, så det kunne måske være en fordel at flække frugterne og pille frøene ud.
tilføjet af

I Brasilien plejer man at plukke en håndfuld

af de små røde meget stærke malagueta pimenta direkte fra busken og så ned i en lille krukke eller glas man kan lukke enten med en prop eller med et skruelåg så er de bare at hælde en god velsmagende olie over til det dækker,
(jeg selv bruger olivenolie) så lad det bare stå og trække et par uger (jo længere det står jo stærkere bliver det) man kan eventuelt komme lidt eddike i så bliver det lidt svagere.
Et eller to dråber af udtrækket skulle være nok til en tallerken mad, men prøv jer frem, det er meget stærkt og man skal undgå at tage for meget, det kan gøre maden fuldstændig uspiselig og man kan blive helt forbrændt i munden hvis man ikke passer på.
Brug det aldrig til at lave skæg med mennesker der ikke kender til det,
det kan godt gå meget galt, og hold det væk fra børn! det smager skønt men er farligt.
Jeg selv har det i et porselæn sennepskrukke i isskabet og kommer ofte et par dråber på min tallerken når jeg gerne vil peppe det lidt op, men der er heller ingen børn som kan komme til det enten til dem selv eller til at lave spilopper.
Nogen gange bruger unge at tatovere sig ved at tegne på huden med en moden pimenta som skaber mørke ar som det tager meget lang tid at forsvinde, så det er ikke legetøj.
tilføjet af

Øøh, ja

For mange år siden ved mit første besøg i en kineserrestaurant fik jeg min mad serveret.
Sammen med salt og peber stod der en krukke med noget rødt på bordet.
Aaaah, skønt med syltetøj til maden sagde jeg og smurte tykt på.
[:*(][:*(][:*(]
tilføjet af

Tak til jer alle

jeg skal helt klart prøve at sylte nogle af dem. Det med pimentaerne lyder interessant. Jeg tænkte lidt på at have nogle af det helt små til næste dem som folk kalder rottelorte og som plejer at komme ned ved syltede agurker.
Tak for de dejlige svar. 🙂
tilføjet af

Man kan neutraliserer dem...

Når du har lavet din mad og smidt DINE chili i (Forrækker selv at bruge flere af gange i mine retter) så kan du vis det bliver for stærkt smide et æble eller en kartoffel ned og koge sammen med det. de 2 ting opsuger det stærke der er i væden.

(Lad være med at spise æblet efter kan give halsbran samt kramber i maven har jeg hørt)
tilføjet af

Tror ikke det er jalapenos

Efter denne chili skala er jalapenos en af de milde chilier.
http://tabernesopskrifter.blogspot.com/2010/11/hvor-meget-chili-kan-du-tale.html
Mon ikke du har fået fat i en habanero plante eller noget endnu stærkere?
Jeg har selv en jalapeno plante, de er dog milde som peberfrugter.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.