De ryger og drikker
Ny kogebog kopierer kræftfrie munkes madvaner
På den græske halvø Athos lever 2000 græsk-ortodokse munke fra hele verden et liv i bøn.
I sig selv er det ikke noget enestående faktum.
Det, der er helt fantastisk ved dette sted, er dog, at kræft er en nærmest ikke-eksisterende sygdom.
Til sammenligning bliver hver 3. dansker ramt af en form for kræft.
Go'morgen P3 har snakket med læge Stig Ekkert, der netop har udgivet en bog med opskrifter fra den kræft-frie halvø.
Ryger og drikker
Munkene på Athos afholder sig hverken fra rygning eller alkohol.
Det fik Stig Ekkert til at kigge på den kost, der til dagligt bliver indtaget på halvøen.
- Jeg fandt ud af, at de levede stort set ligesom os, både med stress og dårlige tobak og alkohol-vaner, fortæller Stig Ekkert.
- Der hvor de virkelig adskilte sig fra os, var den måde de tilberedte maden på, fortsætter han.
Masser af citroner
En af de ting, der ifølge lægen virkelig gav udslag, var de små mængder af kød, munkene indtog, og den friske citronsaft der blev stænket ud over måltiderne.
- Der indgår altid friske grøntsager og frugt i den daglige kost, og så er fisk en hel central del af Athos-munkenes spisevaner, forklarer den nybagte kogebogs-forfatter.
Hvis du selv tænker på at efterleve de ortodokse munkes sunde madvaner, så er Stig Ekkerts råd at holde sig til den fiberrige kost og skære ned på kød-indtaget.
Resten af de gode råd kan du finde i hans nye kogebog
På den græske halvø Athos lever 2000 græsk-ortodokse munke fra hele verden et liv i bøn.
I sig selv er det ikke noget enestående faktum.
Det, der er helt fantastisk ved dette sted, er dog, at kræft er en nærmest ikke-eksisterende sygdom.
Til sammenligning bliver hver 3. dansker ramt af en form for kræft.
Go'morgen P3 har snakket med læge Stig Ekkert, der netop har udgivet en bog med opskrifter fra den kræft-frie halvø.
Ryger og drikker
Munkene på Athos afholder sig hverken fra rygning eller alkohol.
Det fik Stig Ekkert til at kigge på den kost, der til dagligt bliver indtaget på halvøen.
- Jeg fandt ud af, at de levede stort set ligesom os, både med stress og dårlige tobak og alkohol-vaner, fortæller Stig Ekkert.
- Der hvor de virkelig adskilte sig fra os, var den måde de tilberedte maden på, fortsætter han.
Masser af citroner
En af de ting, der ifølge lægen virkelig gav udslag, var de små mængder af kød, munkene indtog, og den friske citronsaft der blev stænket ud over måltiderne.
- Der indgår altid friske grøntsager og frugt i den daglige kost, og så er fisk en hel central del af Athos-munkenes spisevaner, forklarer den nybagte kogebogs-forfatter.
Hvis du selv tænker på at efterleve de ortodokse munkes sunde madvaner, så er Stig Ekkerts råd at holde sig til den fiberrige kost og skære ned på kød-indtaget.
Resten af de gode råd kan du finde i hans nye kogebog