6tilføjet af

Hvordan er universitetet?

Jeg er en pige på 18 år som tænker på hvordan det er at gå på universitetet. Jeg synes det er ret pinligt at spørge folk for det er som om det er noget man bare skal vide. Jeg ved at der er meget at læse og sådan men jeg tznker også på andre ting. Har man mødepligt til forelæsninger? er der timer som ikke er forelæsninger men bare almindelige timer som i gymnasiet? Hvad sker der hvis man ikke består en eksamen? Hvad sker der hvis man bliver gravid imens man læser? Jeg ved godt det er mange spørgsmål men jeg håber der er nogen der har tid til at svare.
(jeg kunne godt tænke mig at læse medicin eller til tandlæge eller biologi)
Hilsen M
tilføjet af

Det er ikke pinligt...

Hej M
Jeg synes overhovedet ikke, det er pinligt, at du ikke ved, hvordan det er på universitetet. Det er der rigtig mange, der ikke ved, hvis ikke lige det er, fordi de kender nogle, der har studeret...
Jeg har selv studeret en erhvervssproglig batchelor på Aalborg Universitet og en kandidatgrad på Handelshøjskolen i Århus. Der er ingen af de to uddannelser, der minder om medicin, tandlæge eller biologi...men jeg kan hjælpe dig med nogle af dine spørgsmål alligevel.
Mht. mødepligt: Der er ikke mødepligt til forelæsninger eller holdtimer. Holdtimer findes på nogle uddannelser og minder om almindelige timer i gymnasiet. Til holdtimer er det langt nemmere at stille spørgsmål og deltage aktivt i undervisningen end det er til forelæsninger, hvor underviseren ofte bare står og snakker løs.
Mht. eksamen: Der sker som sådan ikke noget, hvis ikke du består en eksamen. Du kan tage den om op til 3 gange og søge om en 4. gang, hvis det slet ikke lykkedes for dig. Det er dog langt de færreste, der har brug for mere end 2 forsøg, tror jeg. Der findes enkelte uddannelser, hvor det er nødvendigt at bestå visse eksamener, inden man kan tage næste semester...dog er det sådan, at hvis man f.eks. ikke består i juni, så kan man oftest tage eksamenen om allerede i august igen. Ellers opfatter jeg ikke eksamenerne som meget anderledes end i gymnasiet. Mine er foregået på stort set samme måde, og niveauerne har ikke været for høje...
Mht. graviditet: Tja, hvad sker der, hvis du bliver gravid, mens du læser? Jeg har ikke prøvet det, men hvad der sker er lidt op til dig selv. Du kan tage barselsorlov fra dit studie og gå i gang igen, når den er overstået. Og så er der en højere SU til mødre (og vist også fædre), der studere med børn. Så du kan sagtens blive gravid og få barnet...dog er det hård arbejde at studere og jeg tvivler på, at der bliver mindre at se til, hvis man har et barn... ;-)
Jeg kan anbefale dig at tage et til et "brobygningsarrangement" på et universitet. Her vil du kunne følge noget undervisning og snakke med nuværende studerende...og ikke mindst opleve studie-/universitetslivet. Prøv at spørge studievejlederen på dit gymnasium eller kontakt en studievejleder ved det studie, du kan vil læse...de er til for at hjælpe dig. Ellers kan du også se nærmere på www.ug.dk, hvor du kan finde en masse oplysninger om uddannelser...
Håber, du blev lidt klogere...
tilføjet af

Hej

Jeg kan kun udtale mig om forholdene på Panuminstituttet - det vil sige medicin på Københavns Universitet.
Undervisningen består primært af forelæsninger, holdundervisning og øvelser. Forelæsningerne og holdundervisningerne er der ikke mødepligt til (på nær nogle få), men alle øvelser er obligatoriske - det er derfor meget vigtigt at deltage i disse (hvis ikke man kan den dag man skal til øvelse, kan man godt gå til en øvelse på de andre hold - det vigtige er, at man er blevet registreret). Holdundervisnigen er timer som du kender dem fra gymnasiet - man er i hold på 24 studerende, og, afhængigt af faget, kan man have forskellige lærere - der er altså ikke tale om nogen klasselærer. Der er obligatoriske timer en gang i mellem (f.eks. når man skal underskrive tavshedspligt) og dem skal man deltage i, uanset hvad - ellers kan man risikere at blive udskrevet fra studiet. Underviserne gør dog en opmærksom på, at der snart kommer en obligatorisk time - man får besked.
Det med eksamen er en længere sag - jeg kan fortælle dig det jeg selv ved:
Til at starte med, er der tale om en to-års-regl - dette betyder, at du skal have bestået første og andet semester i løbet af de to første år. Eller skal du have bestået din bachelor (det vil sige 6. semester) i løbet af de første 6 år, og hele studiet (alle 12 semestre) på max. 12 år. Ellers har man 3 forsøg pr. eksamen - hvis man f.eks. har bestået første og andet semester, og dumper tredje semester, kan man vælge læse op til reeksamen, der typisk ligger ca. en måned efter den første eksamen - så bruger man her sit andet forsøg. Hvis man også dumper anden gang, kan man vælge at tage semesteret om - det omfatter så, at man bruger sit tredje (og sidste) forsøg i slutningen af kommende semester. Alle disse regler bliver du hurtigt sat ind i, når du kommer ind på uni - vejlederne giver hurtigt information om hvordan man overlever på studiet. Man får en såkaldt "rusvejleder", der holder en i hånden de første to semestre.
Hvad der sker hvis du bliver gravid? Du bliver vel mor om 9 måneder og 10 dage😉Hehe - nej, jeg driller. Man kan tage semesterfri hvis man vil.. Der er en del studerende der også har børn, så hvis man kan inkorporere det i sin hverdag, så er det ikke så slemt.
Men du kan også skrive til de forskellige studievejledere og lidt af hvert - de kan give gode informationer om forholdene på uni.
Jeg håber du kan bruge mit indlæg ^-^
tilføjet af

Universitetet

Jeg læser jura, så jeg kan ikke svare på, hvordan det er at læse medicin, til tandlæge eller biologi. Men spørgsmålene om universitetet generelt, kan jeg godt svare på.
På universitetet er der ikke mødepligt til noget! Du skal se det som et studium, noget du har valgt, fordi du ønsker at fordybe dig i det og bruge en stor del af dit liv på. Der er mange som ikke - uden at lyde snobbet - ikke forstår den "akademiske ånd". De kalder stadig forberedelse for lektier, opgaver for afleveringer, lektorer og professorer for lærere, undervisningen for timer, universitetet for skole og holdene for klasse. Generelt kan man sige, at du er der udelukkende for din egen skyld, og er du ikke forberedt eller har du besluttet at holde en dag fri, så er det din egen sag. Du står til ansvar for dig selv og ingen andre. Dermed er også sagt, at der ikke er nogen til at holde dig i ørerne, så at komme godt igennem et universitetsstudium kræver selvdisciplin, vilje og gå-på-mod. En anden forskel fra folkeskole og gymnasium, er forholdet til dine undervisere. Forelæserne (lektorer og professorer) kender du af navn, men har derudover, normalt, intet forhold til dem. De kender ikke dig og har ingen speciel interesse i at få lige netop dig igennem studiet - det kan være lidt underligt i en eksamenssituation at skulle dokumentere din identitet gennem et studiekort med billede og fødselsdato, og i øvrigt at skulle eksamineres af en, der er næsten fremmed for dig. Lidt anerledes er det med holdunderviserne. Dem har du typisk mellem et halvt og et helt år. Nogle af dem får du et tættere forhold til end andre - nogle af dem vil endda lære dit navn at kende. Men ellers er der ikke noget at hente fra den kant, og så er det vigtigt med sammenhold de studerende imellem. Det er der heldigvis også masser af : )
Forelæsninger foregår - i hvert fald på jura og medicin, som er de største studier - med én forelæser, som står i et stort auditorium og forelæser 2 x 45 minutter for en hel årgang (dvs. mellem 200 og 400 studerende). Der er altså tale om envejskommunikation, hvor der dog er mulighed for at stille spørgsmål i pauserne, og nogle gange under selve forelæsningen.
I relation til eksamen har du 3 forsøg til at bestå hver enkelt eksamen. På 1. år skal du på de fleste studier bestå alle dine eksaminer før du kan gå videre på 2. år, og de skal bestås inden for en bestemt tidsgrænse. Når du kommer længere frem på studiet, kan du selv tilrettelægge, hvornår du vil gå til eksamen i de enkelte fag. Hvis du dumper alle 3 forsøg, kan du i sjældne tilfælde få dispensation til et 4. forsøg, men ellers er man "ude" efter 3. dumpede forsøg.
I og med, at der er så stor frihed til at planlægge sin tid på universitetet, kan man også sagtens få børn mens man studerer. Så kan man fx tage et års pause eller sådan noget. Så det er ikke noget problem.
Det ovenstående lyder måske strengt, og det er bestemt også hårdt både at vænne sig til den særlige universitetsånd, men bestemt også at læse og gennemføre med gode karakterer. Det opvejes dog til fulde af sammenholdet på universitetet. Nu læser jeg i Århus, og der er studiemiljøet helt fantastisk. Vi har den smukkeste universitetspark, med grønne områder, søer, træer og ænder : ) Og de karakteristiske gule bygninger gør danner rammerne om et godt sammenhold. Festerne er super, fredagsbar ligeså og så naturligvis den årlige Kapsejlads.
Universitetet kan bestemt anbefales, hvis du har mod på meget læsning, selvdisciplin nok til at administrere friheden og er indstillet på at lægge en del arbejde i det.
Hvis du har flere spørgsmål kan du bare skrive ; )
tilføjet af

lidt af hvert

Spørg løs. Du kan jo af gode grunde ikke vide hvordan det er hvis du ikke har gået der endnu.
Mødepligt og forløbet af forelæsninger er meget forskelligt. Det kommer helt an på hvilket studie du vælger. Jeg læser selv humaniora, og kan derfor ikke svare for dine fag, men jeg kan prøve at give noget generelt.
Nogen studier håndhæver streng mødepligt, og har ugentlige afleveringer. Andre kører det mere løst, og lader studiet være meget op til den studerende. Så må man selv sørge for at være i stand til at tage sine eksaminer. Jeg tror du skal forvente en ret striks mødekultur på de fag du nævner.
Der kan være noget der ligner timer, men de forestås ofte af en Instruktor, hvilket vil sige en ældre studerende der aflønnes for at oplære de yngre. Ellers foregår meget arbejde i studiegrupper.
Hvis du ikke består en eksamen, så tager du den senere. Du har et vist antal forsøg pr. eksamen. Der er enkelte undtagelser, såkaldte stop-prøver, men jeg ved ikke om de er i brug længere.
Graviditet betyder at man kan få højere SU, og så kan man ellers studere videre. Nogen tager orlov fra studiet, og genoptager det så senere. Du skal ikke starte forfra bare fordi du stopper et stykke tid. Du fortsætter derfra hvor du slap.
Som sagt studerer jeg ikke på de fag som du efterlyser så der kan være fejl i mine informationer. Det kan også afhænge af hvilket universitet du vil læse på.
For ekstra information vil det nok hjælpe at spørge din studievejleder.
Håber det hjalp
tilføjet af

....

Du har egentlig fået svar, men du får lige et til fra en anden vinkel.
Jeg har været i gang med en BA ved Syddansk Universitet (i Kolding) som jeg dog droppede, og er nu i gang med at læse til radiograf (såkaldt "professionsbachelor") ved UCL (Odense).
Der er ikke noget der hedder mødepligt. Når de siger "ansvar for egen læring" så mener de det sku. På den BA jeg ikke gjorde færdig gav jo egentlig op noget tid før end jeg havde lyst til at indrømme det over for mig selv - jeg var til ca. 1 lektion hver anden uge. Der gik et halvt års tid før en enkelt underviser ringede for at høre om at alt var i orden - i øvrigt i hans fritid.
Det er lidt afhængig af faget, men meget undervisning foregår ved forelæsninger med rigtig mange mennesker. På UCL har vi klasseundervisning, men det hænger jo nok sammen med at det er ret begrænset hvor mange der uddanner sig til radiograf (eller ved hvad en radiograf er :)
Konsekvens af en ikke-bestået eksamen er at du tager den om igen. Timing kan blive lidt kedelig idet reeksamen nogen gange ligger midt i næste semesters eksamensperiode.
Hvis du bliver gravid tager du en pause og springer på igen senere. Ingen problemer der. Snak med studievejlederen, så er der hjælp til at få styr på det hele.
Jeg kan i det hele taget varmt anbefale at benytte studievejlederne; det er det de er der for og de to jeg har oplevet har været ganske kompetente.
tilføjet af

Hvordan

Dvs., at en almindelig dag når man går på uni, kunne se nogenlunde således ud: formiddag; forlæsninger og lign., eftermiddag; studenterjob, aften; læsning. ?
Altså man skal selv sørge for at få læst og møde til forlæsningerne for at være råstet til afleveringer, eksamener, projekter og uddannelsen i det hele taget?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.