måske fordi vi bare "ALDRIG" drak vin der hjemme... Jeg kender et sted, hvor de har en hel hylde fyldt med vine. Likør, jægermeister, cognac, rødvin, hvidvin, portvin, cremesherry mm...
Nogle vine er uåbnede - de kan vel holde sig i 1000 år..? Andre er åbne - hvor længe kan de holde sig mon..?
Man taler også meget om vine fra en god årgang... Lyder som om, de blir bedre med årene... Er det kun i uåbnet tilstand..?
Og hvorfor står der ikke bare "portvin" på en flaske - lissom der står "appelsinjuice" på en karton med appelsinjuice i..?
fatter aldrig en dyt af det franske volapyk, der står på vine...
tilføjet af Anonym
Jo, altså...
Vin er en hel videnskab, som nogle mennesker kan bruge et helt liv på at udforske, og alligevel aldrig komme helt til bunds i.
Hvis du virkelig vil lære noget om vin, så findes der en lang række udmærkede bøger om emnet, og sikkert også en hel del websider.
Men den eneste måde du kan lære hvordan vine smager, og hvilke du kan lide, er at smage på dem.
Nogle vine kan holde i rigtig mange år men 1000 år er nok lige i overkanten. Det er typisk vinens indhold af tannin (syre) der afgør hvor længe den kan ligge. Et lavt indhold giver et kort liv, mens et højt indhold kræver at vinen skal lagres. I nogle tilfælde 10, 20 eller 30 år, før de når toppen af deres udvikling.
Nu om dage produceres der ikke så meget vin til langtidslagring. Det er en dårlig forretning. Det meste vin er beregnet på at blive drukket ret kort tid efter det er kommet på flaske.
De gode årgange vil ofte være vine der kan ligge i lang tid selvom det ikke altid gælder. En stor årgang kan blot være en vin med masser af "næse" (duft) eller en rigtig god smag. Og ja - det gælder kun uåbnede flasker. Så snart der kommer luft til vinen vil den hurtigt blive til eddike.
Portvin er ikke bare portvin.
Prøv fx. at kigge på denne webside: http://www.sitecenter.dk/solaia/portvindeforskelligetyper/
Fransk volapyk... Hehe
Du finder en vinordbog fx. her:
Appellation d'Origine Contrôlée
Jeg vil lige i den forbindelse nävne,
hvis en flaske Rödvin eller en Portvin er aabned
saa er dens dage talte.
Er flasken aaben, skal den drikkes. Gemmen man en aaben Rödvin,
bliver den til Vinedike og udrikkelig..
Portvin mister ogsaa hurtig glansen. Det er derfor Engländerne siger,
Pass the Port..(lad flasken gaa rundt) til den er tom..