jeg er igang med at lave noget cider og jeg har startet min gærring for 5 dage siden men den bobler ikke særlig meget gærlåsen.. kan det være fordi jeg har fyldt lidt for meget vand i den eller skal jeg give det lidt sukker til at starte på?
tilføjet af anklageren
Cider gæring
Æbler og pærer indeholder ikke særlig meget sukker, og kommer ikke op på en ret høj alkoholprocent, så det skal ikke bloppe så meget i gærrøret, som når man laver vin.
Det betyder også meget for holdbarheden, at alkoholprocenten er så lav - så vær omhyggelig.
17 g sukker/l hæver alkoholprocenten med 1 %.
Du kan købe et hydrometer og et alkoholmeter hos Matas til at måle sukker- og alkoholprocenten i mosten, men hydrometret måler mest præcist, før du starter gæringen.
tilføjet af DDD123
Cider gæring
så bliver den sku nok lidt stærkt min cider.. har lige tilsat 200 gram sukker for at få det igang :)
så vil det sige det bliver hævet med 11,76% nu?
hva vil du skyde på den bliver ialt så? altså hvis man tænker på at der allerede er lidt naturligt sukker i æblerne fra start..
tilføjet af anklageren
Cider gæring
så bliver den sku nok lidt stærkt min cider.. har lige tilsat 200 gram sukker for at få det igang :)
så vil det sige det bliver hævet med 11,76% nu?
hva vil du skyde på den bliver ialt så? altså hvis man tænker på at der allerede er lidt naturligt sukker i æblerne fra start..
Det er 17 g sukker pr liter most, der hæver alkoholprocenten med 1% - så det afhænger af, hvor mange liter du brygger.
Hvor mange liter har du i ballonen?
Hvis du har 20 liter i ballonen, er 200 g sukker ikke meget.
tilføjet af DDD123
Cider gæring
Det er 17 g sukker pr liter most, der hæver alkoholprocenten med 1% - så det afhænger af, hvor mange liter du brygger.
Hvor mange liter har du i ballonen?
Hvis du har 20 liter i ballonen, er 200 g sukker ikke meget.
der er 28 liter i ca. så der er kommet meget lidt sukker i hvis det er 200 g. pr liter
jeg har lige været nede i tjekke den igen og taget en smagsprøve med ind..
jeg har taget et par billeder af det som du kan se her: http://www.baboom.dk/album/storbilledevisning/37341-cider#/0
væsken er ikke så klar, den er sløret..
smagen er ikke så sød men heller ikk så sød, og smager ikke så meget af cider, men mere som appelsinvand eller lignende.. den har også en snert af brus, og man kan også se små bobler i det..
den lugter lidt surt men lugter eller smager slet ikke som den lager eddike jeg har købt i supermarkedet..
er det ved at blive til eddike eller er det bare alm. æblesaft, eller er det blevet til cider? hvad tror du?
og hvad kan jeg gøre ved det nu før jeg hælder det på flaske?
skal jeg prøve at stille det indenfor og smide noget nyt gær i og noget mere sukker eller er det for sent? det blev jo trods alt lavet for ca. 2 uger siden
tilføjet af DDD123
cider gærring
jeg vil lige informere om at cideren ikke er blevet til eddike men jeg har stillet den indenfor og den er igang med at gære..
men hvordan kan jeg vide hvornår gæringen er færdig?
Altså lige nu der er 105 sekunder mellem hver boble i gærlåsen.
For et par dage siden var der ca. 80 sek mellem hver boble.
For ca. 2 uger siden boblede den hver 30. sekund.
så der er stille og roligt blevet længere og længere tid mellem boblerne siden jeg startede..
og skummet er ved at forsvinde.. der er kun få "øer" af skum som kan ses på disse billeder: http://www.baboom.dk/album/storbilledevisning/37341-cider#/4 http://www.baboom.dk/album/storbilledevisning/37341-cider#/5
spørgsmålet er hvornår den er færdig? må der slet ikke komme nogle bobler eller skal der bare være mega lang tid mellem boblerne? og hvad med skummet skal det alt sammen være væk, eller samlet ude i kanten af gærspanden?
tilføjet af DDD123
cider gærring
jeg har anskaffet mig en Oechslevægt/Vægtfylde/Hydrometer.. helt præcist denne her: http://www.hobbyunivers.dk/produkter-til-cider-fremstilling/maaleudstyr/vaegtfylde-hydrometer.htm
og dette 250 ml måleglas: http://www.hobbyunivers.dk/maaleglas-250ml.htm
men hvordan tjekker jeg sukker indholdet i min cider?
skal jeg bare tappe lidt cider fra hanen på mit gærkar og fylde måleglasset op, og så få det til at blive 20 grader og ligge hydrometeret ned i, og der hvor vandoverfladen er på skalaen på hydrometeret er det S.G.?
hvor meget cider skal jeg fylde i måleglasset?
hvor længe skal jeg vente før jeg kan lave en korrekt aflæsning af S.G. efter jeg har lagt hydrometeret ned i❓
hvilken S.G. skal den ned på før cideren er færdig?
jeg har læst på http://www.hambletonbard.com/ at hvis S.G. værdien forbliver den samme ved en aflæsning og en anden aflæsning 1-2 dage efter så er gæringen stoppet og den kan tappes på flasker.. vil det sige at hver gang man aflæser S.G. værdien skal man vaske målebægeret og hælde en ny potion cider i fra gærkaret..?
tilføjet af anklageren
cider gærring
Det er ligegyldigt, hvor meget most der er i glasset, der skal bare være nok til at Oechslevægten kan flyde.
Du kan kun måle sukkerindholdet, før der dannes alkohol, for alkohol forstyrrer målingen af sukker.
Du kan tilsvarende kun måle alkoholprocenten, hvis der ikke er sukker i mosten.
Oechslevægten måler alkoholprocenten nøjagtigt, hvis du har destilleret mosten/vinen, men det kan du jo ikke bruge til meget, når du laver cider.
Jeg vil dog nok mene, at når der var så lidt sukker i starten, som du har brugt, så er der vel ikke noget tilbage nu, og så bliver målingen af alkohol så nogenlunde (der kan være andre tørstoffer end sukker som påvirker lidt).
jeg har anskaffet mig en Oechslevægt/Vægtfylde/Hydrometer.. helt præcist denne her: http://www.hobbyunivers.dk/produkter-til-cider-fremstilling/maaleudstyr/vaegtfylde-hydrometer.htm
og dette 250 ml måleglas: http://www.hobbyunivers.dk/maaleglas-250ml.htm
men hvordan tjekker jeg sukker indholdet i min cider?
skal jeg bare tappe lidt cider fra hanen på mit gærkar og fylde måleglasset op, og så få det til at blive 20 grader og ligge hydrometeret ned i, og der hvor vandoverfladen er på skalaen på hydrometeret er det S.G.?
hvor meget cider skal jeg fylde i måleglasset?
hvor længe skal jeg vente før jeg kan lave en korrekt aflæsning af S.G. efter jeg har lagt hydrometeret ned i❓
hvilken S.G. skal den ned på før cideren er færdig?
jeg har læst på http://www.hambletonbard.com/ at hvis S.G. værdien forbliver den samme ved en aflæsning og en anden aflæsning 1-2 dage efter så er gæringen stoppet og den kan tappes på flasker.. vil det sige at hver gang man aflæser S.G. værdien skal man vaske målebægeret og hælde en ny potion cider i fra gærkaret..?
tilføjet af DDD123
cider gærring
altså hydrometeret bliver vel også brugt til at se hvornår gæringen er færdig?
og det ser man vel bare ved at den ligger på det samme sted på skalaen flere dage i træk
det med hvor mange alkohol procent der er osv. det er ikke så vigtigt for mig lige pt. det er bare om jeg kan tappe det på flasker..
tilføjet af DDD123
cider gærring
Jeg har lavet 30 liter cider som har stået og gæret, men jeg har ikke holdt øje med det, men da det stoppede med at boble i gærlåsen i dag tjekkede jeg oechslevægten og den var på 1005, og cideren smagte ret tør..
den skal selvfølgelig i flaske med det samme, men hvis jeg gerne vil gøre den sødere, hvordan bærer jeg mig så ad?
sidst jeg lavede cider kom den helt ned på 1003, så jeg tilføjede bare noget sukker for at få den op på en oechslevægt på:
1003 - 0 g. sukker pr liter
1008 - 13,5 g. sukker pr liter
1013 - 27 g. sukker pr liter
1018 - 40,5 g. sukker pr liter
(2,7 g. sukker pr liter øger oechslevægten med 1)
..
så lod jeg det stå i flasker i en måneds tid og smagte på de 4 forskellige blandinger med hver deres sukkerindhold, men de smagte alle meget tør..
..
hvorfor virker det ikke når man tilføjer sukker? har cideren bare omdannet det til alkohol fordi gæringen har fortsat i flasken eller hvad er der sket..?
Jeg har også noget saft som ikke er blevet sat til gærring og den har en oechslevægt på 1060.. kan det blandes op med cideren for at hæve værdien denne her gang, istedet for sukker? hvordan regner jeg ud hvor meget jeg skal tilføje?