Hej.
Som ene mand giver det ingen mening for mig hverken at købe 5 kilo kartofler, 2 kilo gulerødder, eller en agurk - jeg når aldrig at få det spist før det er dårligt.
Så derfor vil jeg høre om nogen kan opklare følgende:
Er fx flåede tomater, majs og lign på dåse lige så sundt som "den friske vare"?
Samme spørgsmål om "halvkonserves", dvs fx rødbeder eller syltede agurker på glas?
Og samme igen om fx en pose blandede "suppeurter" på frost, idet det ikke giver nogen mening for mig at købe blomkål, porrer, gulerødder osv frisk hver for sig.
Jeg fryser det jeg kan, men SÅ stor er min fryser heller ikke😉Derfor de færdige mix af grønt.
Det gælder så også fiske produkter fx markel i tomat, er det lige så sundt som at købe en markrel hos fiskehandleren?
Og kan man med sindsro overskride datoen på dåser. De har jo typisk en holdbarsheds dato 2 eller 3 år ude i fremtiden, hvis der så er gået 2 mdr mere, bør man så kassere?
En anden ting jeg er i tvivl om. Fx Beauvais ketchup "praler" med at de bruge 1,6 kg tomater for at lave 1 kilo ketchup. Vil det så i praksis sige at hvis jeg spiser 500 gram ketchup (ikke på en gang naturligvis), men så svarer det til at jeg havde spist 800 gram alm tomater?
OG hvad med frosne bær, er de lige så sunde som friske? For jeg kan fx ikke spise en hel bakke jordbær på en gang selv ;)
Og hvad med frugt på dåse? Fx pærer eller ananas (kan nemlig ikke spise en hel ananas selv før den er dårlig)... er det ok sådan rent ernæringsmæssigt?
Jeg går udfra at div kødprodukter og brød fx er helt det samme om det har været frosset eller ej...
Synes det er irriterende man ikke kan købe madvarer i "singleportioner", det er jo alt sammen pakket til en familie på 4 - i det store hele... Jeg kan i alt fald ikke nå at spise 2 kilo gulerødder før de er kedeligt, og det ville også fylde alt for meget af den sparsomme plads i min fryser, hvis jeg skulle købe 1 eller 2 kilo af hver slags... og så fryse...
Men er det lige så sundt som "den friske" vare - om end smagskvaliteten måske ikke er helt den samme som den ville være med helt friske varer?
tilføjet af duranie
Grønt og frugt på frost og dåse
Hej,
Jeg kan sagtens følge dig i at enlige har et "mindre udvalg" end hele familier. Og synes også at trenden går den modsatte vej, nemlig at ting bliver større og større, og derved endnu sværre for enlige at få "mere for pengene".
Umiddelbart vil jeg mene, at frugt og grønt på dåse er konserveret i noget lage som vidst ikke højner sundheden, men kun holdbarheden. Fx er ananas og pære lagt i sukkerlage, og mener også at makrel i tomat er tilsat sukker, da det jo er med til at forbedre holdbarheden.
Men du kan jo godt købe friske frugter og fryse disse uden tab af vitaminer mv. Jeg vil tro at de fleste frugter kan fryses, men check lige op på dette for er ikke 100 😉
tilføjet af kirstenelisabeth
Grønt og frugt på frost og dåse
Hej,
Jeg har set i et tv program om mad, at frosne grøntsager er næsten lige så gode som friske,
og at dåsemadvarer også er ok, bortset fra, at dåserne skulle afgive et stof, som jeg ikke
kan huske hvad hedder, i mindre mængder.
Mange hilsener kirstenelisabeth
tilføjet af fruppe
Grønt og frugt på frost og dåse
Istedetfor syltede agurker og asier laver jeg tit nedenstående chutney som både kan bruges på ostemad, pålæg og flere typer varme retter, den er også billig da flere af tingene kan findes på tilbud.
10 tomater, 4 røde peberfrugter, 250 g sukker, 2 dl rød- eller hvidvinseddike, saften af en halv citron.
Fjern stilken fra tomaterne samt peberet og hak dem i tern. Alle tingene hældes i en gryde og simrer svagt til det er blevet tykt og hældes derefter op i skoldede glas med låg.
Man kan krydre det lidt ekstra med løg, en rød chili, revet ingefær eller 1 spsk dijonsennep....,..alt efter hvad man har i huset.
tilføjet af flaks
Frost er godt
Frost-grønt har en bedre indhold af de der lækre vitaminer og andet godt.
Da de fryses kort tid efter høst. [sun]
Det indeholder mere end de friske fra grønthandleren. Da de friske frugt og grønt. Der forsvinder noget af det undervejs til disk og køleskab.
Så det kan du sagtens være glad for at få i fryseren.
tilføjet af fuerzzz
Frost er godt
Så jeg kan konkluderer at selvom produkter fra halv eller hel-koserves naturligvis ikke er helt frisk, men er tilsat konserveringstoffer netop for at få dem til at holde længere...
Og der følger en sukkerlage med i fx en dåse med ananas, så er det rent ernæringmæssige ok, i forhold til hvis man købte det hele frisk?
tilføjet af Mikki51
Det kommer an på
Så jeg kan konkluderer at selvom produkter fra halv eller hel-koserves naturligvis ikke er helt frisk, men er tilsat konserveringstoffer netop for at få dem til at holde længere...
Og der følger en sukkerlage med i fx en dåse med ananas, så er det rent ernæringmæssige ok, i forhold til hvis man købte det hele frisk?
hvor ofte og hvor meget du spiser af det.
Der er store sukkermængder i konserveret frugt, udover det er der masser af diverse tilsætningsstoffer, som ikke tilsættes frugt og grønt der skal fryses ned. Så alt i alt er dybfrost sundere og bedre end konserves.
tilføjet af fruppe
Grønt og frugt på frost og dåse
Syltede agurker, rødbeder, asier m.m. er der ikke meget næring i, men det er jo også kun velsmagende tilbehør samt at det sure passer godt sammen med det fede.
Du kan godt stole på at der er masser af tomater i ketchup, såkaldt tørstof, det er jo kun de pæneste indenfor faste mål man ser i butikkerne, resten bliver mast til ketchup og andre produkter.....sparede de på tomaterne ville det blive noget pjask.
Undtagelsen er nok "Pølsemandens Ketchup", den i de gule plastflasker, den er tilsat æbler hvilket gør den god til ristede pølser, men ikke ret god til madlavning hvor retten skal stå og snurre.
tilføjet af fuerzzz
Grønt og frugt på frost og dåse
Ok.
Nu spiser jeg ikke kæmpe mængder af dåse-frugter. Men har som regel en dåse eller 2 i huset, til hvis man lige har lyst til et æble eller noget, men ikke lige gider rende hele vejen i byen for at købe et æble ;)
Det der med dåser og "et stof". Jeg tror det er fordi at i det sekund man åbner den, så skal man enten spise det hele på engang, eller hælde resten på en anden beholder fx af plast eller glas fordi ilten starter rust-processen på metallet dåsen er lavet af.
Jeg tror ikke man som sådan kan fryse fx en banan eller en agurk, det bliver noget ged når den tør op igen😉Tror jeg ...
Men jeg har oplevet fænomenet i dag. Fakta: "20 bananer 20 kr". Eller i en anden butik, "4 økologiske bananer 10 kr".
De 20 for 20 er jo klart billigst, men jeg kan altså ikke spise så mange bananer, så jeg købt i stedet de 4 for 10, hvilket er passende til 3-4 dage.
Stk prisen er over dobbelt og jeg er dermed "af omveje" "tvunget" til at vælge økologiske varer da de ofte er i mindre portioner, men en langt højere kilopris (som eksemplet før ofte over dobbelt stk(kilo-pris)
Det er jo lige før man søger en kæreste alene fordi så kunne man udnytte alle de der "køb 10, betal for 9-tilbud ;)"
Alternativt burde man bo et sted med andre singler og købe ind fælles, og så fx dele en pose gulerødder, en pose kartofler osv mellem fx 4 eller 5 personer...
tilføjet af fruppe
Grønt og frugt på frost og dåse
Bananer koster fra 1,90-2,90 stykket i løssalg, så man bør overveje 5-6 stk når man køber ind istedetfor den helt store portion hvor man kan blive nødt til at smide de sidste ud.
Ved store portioner vælger Du dem der er lidt grønne, de bliver modne på et par dage.
Herudover kan Du også skive bananer på rugbrød og spise en om morgenen, det giver et skud energi.
Når den står på en krydret risret flækker Du et par bananer og rister dem i smør på panden og spiser til, det smager herregodt.
Det med at dele med andre kunne være en god ide, du har jo nævnt at der er mange i nabolaget som er enlige og på overførsel.
Ok.
Nu spiser jeg ikke kæmpe mængder af dåse-frugter. Men har som regel en dåse eller 2 i huset, til hvis man lige har lyst til et æble eller noget, men ikke lige gider rende hele vejen i byen for at købe et æble ;)
Det der med dåser og "et stof". Jeg tror det er fordi at i det sekund man åbner den, så skal man enten spise det hele på engang, eller hælde resten på en anden beholder fx af plast eller glas fordi ilten starter rust-processen på metallet dåsen er lavet af.
Jeg tror ikke man som sådan kan fryse fx en banan eller en agurk, det bliver noget ged når den tør op igen😉Tror jeg ...
Men jeg har oplevet fænomenet i dag. Fakta: "20 bananer 20 kr". Eller i en anden butik, "4 økologiske bananer 10 kr".
De 20 for 20 er jo klart billigst, men jeg kan altså ikke spise så mange bananer, så jeg købt i stedet de 4 for 10, hvilket er passende til 3-4 dage.
Stk prisen er over dobbelt og jeg er dermed "af omveje" "tvunget" til at vælge økologiske varer da de ofte er i mindre portioner, men en langt højere kilopris (som eksemplet før ofte over dobbelt stk(kilo-pris)
Det er jo lige før man søger en kæreste alene fordi så kunne man udnytte alle de der "køb 10, betal for 9-tilbud ;)"
Alternativt burde man bo et sted med andre singler og købe ind fælles, og så fx dele en pose gulerødder, en pose kartofler osv mellem fx 4 eller 5 personer...
tilføjet af flaks
Frost er rigtig godt
Konserves er ikke så sprængfyldt med de deresens vitaminer og sukkerlage er nok heller ikke i den retning. Det skal du spise med måde. Hvis man kan sige sådan.
Men frostvare har generelt det bedste med hensyn til at det er hurtige indfrysning af varen. Og den dermed holder rigtig godt på de gode sager.
Så konserveres med måde og frost er godt.
Den frosne frugt og grønt har mere vitaminer en den som du køber fersk i butikken.
tilføjet af alexsmithnielsen
Grønt og frugt på frost og dåse
Grønt i poser er ofte bedre frossen da de ikke bliver ældre som når de er friske og derfor har de mere næring end den friske vare. Det gælder for majs ærter gulerødder blomkål frugt osv osv.
Nu ved jeg ikke hvor du handelr men jeg kan få 1kg gulerøds poser i kvickly der er øko mærket og det gør jeg da vi heller ikke spiser så mange gulerøder og selvom det nærmest koster det samme som den på 2kg så gider jeg ikke købe for meget og smide halvdelen ud.
Ellers må du jo købe frost poser og dele kød potioner op, det gjorde jeg også som single og stadig nu når vi køber en pakke kød eller andet på flere kilo.