Hej. Jeg kan godt bruge noget hjælp til følgende:
Vi holder min kærestes fødselsdag i den kommende weekend og jeg stavrer lidt med menuen, - så håber der er nogen kloge hoveder i mellem.
Det skal dog være forholdsvis enkelt da vi også får gæster søndag formiddag og da jeg har kronisk hovedpine må der ikke være så meget forberedelse når gæsterne først sidder i stuen....
Jeg har brug for hjælp til følgende:
*Skal jeg lave en forret??
*Er der en anden gallaschopskrift end den jeg har??
*Skal jeg lave en salat til gullaschen når der blir serveret kertemindegrønt til? Eller skal jeg udelade kertemindegrønt? (kertemindegrønt er brugsens majs, ærter og gulerødder i miniformat i en frostpose.)Jeg har et drivhus fyldt med tomater og agurker samt en køkkenhave med gulerødder og bønner i.
*Er der et andet dessert forslag end dem jeg har, eller en meget god daim kugler i is opskrift jeg skal kigge på?( min svigerinde tåler ikke nødder!)
Vi skal have gæster lørdag fra klok 14.30 til ?? og jeg har tænkt mig følgende:
Lørdag 14.30:
Boller med pålæg og ost.
Kagemand vandbakkelsesdej med Clickmix 2 ps, hår 2 ps.
Lørdag kl. 18.00
Gullasch/høvdingegryde:
16 pers: 80 g margarine, 1600 g. skinkekød, 2 tsk. salt, 1 tsk. peber, 4 ds. flåede tomater, 4 dl vand, 500 gram frosne miniløg, 4 ds. Cocktailpølser, 1 ps. Ærter, 4 dl fløde.
Ris og kartofler, kertemindegrønt.
Dessert:HMM, her er jeg i tvivl. Skal jeg lave en is med daim stykker eller skal jeg lave en brombærtærte på mazarinbund med rørt is til? Kaffe og the bliver serveret sammen med desserten, og så kan de få et stykke bom til, hvis det er det.
Alle henvendelser er formentlig seriøse?? Og Jeg TAKKER ALLEREDE PÅ FORHÅND for de forhåbentlige dejlige feedbacks:) KNUS Elisabeth
tilføjet af ernst_kolding
Gullash laves ikke med svinekød
men med oksekød og der er IKKE flåede tomater i gullash.
Mit forslag til en enkelt og særdeles velsmagende ret er følgende:
Beuf Soute Stroganof med bagt kartoffelmos med krydderurter.
Råvarer:
Ca. 150 gram oksefilet pr person
Kartofler til mos, ca 200 gram pr person
Krydderurter, årstidens, peberfrugter, persille og hvad man ellers kan lide.
Dertil rødvinssouce.
Tilberedning:
Skræl kartofler og skær dem i skiver, koges uden salt til de er helt møre.
Mos kartoflerne, helst med en kartoffelmoser eller med en håndmixer, tilsæt lidt margarine eller smør, tilsæt mælk eller fløde til mosen får en fin konsistens.
Hak peberfrugter og andre krydderurter fint og rør det i mosen.
Kartoffelmosen kan laves i god tid før servering.
Nu skal du til at tilberede kødet, men først skal du sætte kartoffelmosen i ovnen ved 250 grader, så den bliver klar sammen med kød og sovs.
Husk at anrette mosen på et ildfast fad du ønsker at servere mosen i.
Skær oksefilet'en ud i små bøffer, ca. 2x2 cm, brun dem af på en brændvarm pande med ganske lidt fedtstof, margarine eller rapsolie, husk kun afbruning, IKKE stegning, tag bøfferne af panden og læg dem på et fad eller en tallerken.
Rødvinssouce: Du kan enten lave soucen fra bunden eller købe Karolines rødvinssouce og koge den op med fløde, sådan ca. 1/4 L fløde til 1/2 L Karoline rødvinsouce, husk ca 1/4 liter souce per person.
Når sousen koger slukker du for varmen og når soucen ikke mere bobler kommer du kødet i soucen og lader det stå i ca. 15 minutter, så vil bøfferne være lyserøde indvendig og møre som smør.
Nu er retten færdig og din kartoffelmos har fået en fin brun skorpe og den er lækker.
Server det hele fulgt af en god rødvin, Merlot eller hvad du nu kan lide.
Som dessert kan du servere Vanilleis med halverede jordbær, frugtsalat, softice med flamberede ferskner, ja alt hvad du kan finde på, det er kun fantasien der sætter grænsen.
Da jeg serverede den ret fik mine gæster vanilleis med halverede jordbær, det gør altid lykke, men synes du det er for lidt kan du jo servere is med flere slags frugter, f.eks. annanas-stykker, ferskenstykker, pærer (lige sæson) halverede vindruer og alt andet du kan finde på.
Du kan også servere Pære Belle Helene, det er syltede pærer med flødeskum og Grand Manier, men det er ikke alle der spiser den slags, du kan servere "spejlæg" det er annasskiver fra dåse med 1/2 syltet fersken ovenpå og så med råcreme som "hvide", det smager godt, men er en lidt gammeldags ret, endelig kan du også servere "Muldvarpeskud", det er en svedskegrød som er fast og derover er der lagt et tykt lag flødeskum.
Bon appetit
Ernst
tilføjet af kjlj
Mad for gamle jyder
Tilberedt af en kogekone eller koge-ernst, gør lykke blandt gamle jyder.
tilføjet af kjkkljlkj
brug dine hjemmedyrkede grønsager
og lav en lidt mindre tung menu, med mindre du vil have gæster, der sidder og pruster og stønner i sofaen med udspilede maver. Undlad kartoffelmosen, da folk har en tendens til at få overspist når de hælder kartoffelmos ned.
tilføjet af ernst_kolding
Nå da da her er kjlj igen
får kjlj måske sexuelle lyster af at nedgøre andre ??
Derudover er den ret jeg beskriver IKKE en gammeldags ret, den serveres på selv de fineste restauranter som en gourmet-ret
tilføjet af Anonym
mange tak:)
Hej ernst. Det lyder ret godt. Jeg har bare allerede købt 2 kg svinekød i strimler, og dem ville jeg gerne bruge da vi bliver 16 mand. Men jeg vil sige at dit forslag/ dine forslag er faktisk rigtig rigtig lækre, så jeg tager dem lige op med kæresten for det ramte plet for mange af de mandlige gæster vil jeg sige. Så jeg takker mange gange. Jeg går ud fra at du ikke mener der skal forret til eftersom du ikke har skrevet noget om det? Kh Elisabeth
tilføjet af ernst_kolding
Uha da Elisabeth
Hvis det er mænd der er i overtal kan du servere en rejecocktail, men tro mig, det er ikke nødvendig med den menu jeg har beskrevet, det er som en vis brokrøv beskrev, at hovedretten faktisk er nok, den er ikke tung, men den fylder smagsmæssigt godt, dog kan du med held servere en lille aperitif i form af et lille stykke friskt franskbrød med ferskrøget laks, garneret med asparges, dild og dilddressing, men den ret ville jeg gemme til natmad, det gør altid lykke.
tilføjet af Anonym
ideer til en mindre tung menu?
Hej Igen.
Hvis det skal være en mindre tung menu, hvad er forslaget så¨? Jeg har selvfølgelig også culotte steg og mørbrad og andet i fryseren men de er kun på et kg og vi bliver jo 15-16 mand. Jeg er ret hug på Ernst´s idé, men den ligger som mit eget forslag, jo nok i den tunge ende. Er det bollerne klok 14.30 jeg skal fjerne så, eller hvad?
Kh Elisabeth - sønderjyde.
tilføjet af ernst_kolding
Kan fortælle dig
at sidst jeg serverede retten blev der spist godt 3 kg kartoffelmos og 1,3 kg oksefilet samt 3 liter is med tilhørende jordbær, og vi var såmænd kun 6 mennesker.
tilføjet af ernst_kolding
nej du skal da servere boller
som du har tænkt dig, blot skal du servere middagen senere så bollerne er fordøjet, det med boller kl 14.30 er en kanon ide, sådan gør man jo i sønderjylland, tro mig, jeg har boet på Als og ved hvordan man bespiser gæster, den ide er kanon
tilføjet af ernst_kolding
Jeg vil ikke lokke dig
men tro mig, du bliver verdens mest beundrede kvinde hvis du serverer den ret jeg har beskrevet, alle mænd og også kvinder kan lide den slags, hmm tung ja måske, men velsmagende og let at tilberede, de første gæster jeg serverede den ret for, snakker stadig om mine evner som kok, det er over 3 år siden, retten har jeg fra min yngste knægt som er kok, så den er afprøvet og godkendt.
tilføjet af Anonym
ja okay....
ja så kan jeg vidst godt pakke mine 1 kgs stege tilbage i fryseren..... Jeg har haft hald med et par gange at servere 2 slags kød, fordi der ikke var nok ellers, men det ville jeg gerne undgå her.... Der kommer halvt om halvt, men da vi er små tynde piger er det mændende der spiser mest og derfor dem jeg ligger vægt på. Pigerne ku jo nok nøjes med lidt godt kød og en frisk salat, men det går ikke med mændene. Og da det er min kærestes fødselsdag, så skal det jo være noget han godt kan li´og det er det der sovs godt kød og lækker kartoffelret. jeg tror ikke han som sådan synes der behøver at være grøntsager til ,men..... det skal der vidst;). Men jeg har tænkt på at kunne blanchere nogen grøntsager fra haven til dit forslag, hvad siger du til det?
Jeg har også en del fasaner i fryseren hvis det evt kunne bruges? Kh Elisabeth
tilføjet af Anonym
okay, hvilken type skal jeg så bruge?
okay, hvilken type skal jeg så bruge? Skal jeg bruge klump kød fra tyren, eller hvad? Altså bagbenet? Det lyder nemlig lidt fristende med den titel og de synes i forvejen jeg er rigtig god til at lave mad, så.... :)
Jeg tror du har ret i det med bollerne,det er da heller ikke rigtig fødselsdag uden, - ellers blir de sendt på travetur:). Jeg er glad for det er en tidligere alsing der skriver, så følger du mit dilemma ret godt:)
KH Elisabeth
tilføjet af ernst_kolding
Du kan også servere
Japansk ret, men den er noget anderledes.
Japansk ret:
Råvarer til 4 personer:
250 gram oksekød i strimler
250 gram skalotteløg
250 gram friske champignon
1/4 liter fløde ( piskefløde eller madlavningsfløde)
Løgene halveres og skæres derefter i skiver
Champignon renses og skæres i ikke alt for små stykker.
Løgene svitses i lidt fedtstof
Kødes svitses i lidt fedtstof
Champignon svitses i lidt fedtstof.
Det hele blandes sammen og der tilsættes 1/4 liter fløde
Retten småsimrer i ca 40 minutter og den kan jævnes hvis man ønsker en sovs der er lidt tyk.
Tilsæt sovsekulør så sovsen bliver lækker brun.
Dertil serveres løse ris (parboilede ris)
Smager godt og har en snert af vildtsmag
Ingredienserne ganges blot op så der er nok til flere (lige dele løg, kød og champignon)
Simpel men velsmagende
Sakset direkte fra Karolines Kogebog
tilføjet af ernst_kolding
Er lidt ked af at skrive det
men et must er oksefilet, dyrt ja, men dejligt, du kan med held købe det i Føtex eller Bilka eller hos en slagter, jeg har aldrig prøvet med andet end oksefilet, jeg betaler hvad det koster og så nyder jeg smagen og at kødet er dejligt mør
tilføjet af ernst_kolding
En god salatblanding
blanceret eller rå er aldrig at foragte, det er jo blot endnu en variant af en god ret, faktisk så tror jeg at jeg selv vil nyde at få lidt grønt til en velsmagende ret, det sætter ligesom lidt kulør på en ellers god ret, så gør du bare det, det er stadig kun din fantasi der sætter grænsen for hvad du serverer
tilføjet af Anonym
okey.....
Ja nu har jeg da helt klart noget at tænke over, om det skal være det ene eller det andet. Men prisen er ikke så vigtig. Jeg har 3 km til en slagter i süderlügum og har en masse gode stykke stykker i fryseren, så det tjekker lige op på. Men forslagene er generelt bare så gode så råvarernes pris er ikke så vigtige. Jeg takker mange gange. Super, du gad svare mig:) Fortsat god weekend. Kh Elisabeth
tilføjet af ernst_kolding
I lige måde
Elisabeth, jeg ønsker for dig at du får en god dag sammen med din kæreste og tro mig, han vil elske dig for den ret, det er en rigtig "mandfolkespise" som kvinder også vil nyde.
God appetit og lad mig høre resultatet hvis du laver den ret.
De bedste ønsker om en god fø'sda' fra Ernst
tilføjet af Potter
PROTEST!!!!!
Nu holder du bare din kæft...man må da heller aldrig få noget godt😮😮 Hold snitterne fra den kartoffelmos!!!!🙁🙁
tilføjet af Potter
Se nu her
Skinkegryde
16 pers: 60 g margarine (udskift det med olivenolie) 1600 g. skinkekød, 200 g bacon i tynde skiver, 3 løg (hakkede) 2 spsk røget paprika, 1 ds. tomatpure (koncentreret) 2 tsk. salt, 1 tsk. peber, 4 ds. flåede tomater, 4 dl vand, 500 gram frosne miniløg, 4 ds. Cocktailpølser, 4 dl fløde. Ærterne skal du ikke lede efter, de er udgået.
Du starter med at stege bacon, tager det op og lægger det på sugende papir - væk med det. rist de frosne perleløg i det halve af fedtet fra baconen. Tag dem op og læg dem i en skål - væk med dem.
Hæld olie og den anden halvdel af fedtet fra bacon i en tykbundet gryde. Svits løgene let, kun så de er bløde tilsæt kød og brun det. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, som du eller ville have lavet retten dog undtaget cocktailpølserne, som først skal i de sidste 10 min af tilberedningstiden. Lad gryden simre i 30-40 min. Tilsæt cocktailpølserne og og de gyldne perleløg, lad retten simre yderliger 10 min. Jævn med fløden og evt maizena. Giv bacon 1 min i mikro og læg baconskiverne på toppen af retten med en håndfuld grofthakket persille allerøverst.
Server KARTOFFELMOS😃😃 eller ris (hvis det ikke kan være anderledes[:*(]) Brug dine grønsager fra haven til en saltat og pynt den med friskhakket persille som tilbehør.
Det hedder en fløde-paprikagryde med skinkekød og egner sig ikke til oksekød.
PS din beregning af 100g kød pr. person er lidt i underkanten.