Jeg har lige siddet og diskuteret dagpengereglerne med min søster, og vi kan ikke blive enige. Hun tilhører en branche der er meget hårdt ramt i øjeblikket, og er blevet ledig nu for første gang i sit liv.
Hun siger så, at hun jo helst vil tilbage til et job i samme branche, men er blevet pålagt at søge andre slags jobs, på grund af den store arbejdsløshed på området, fordi sådan er reglerne og systemet. Så vidt er vi enige.
Men så siger hun også at hun bestemt tror at hun kan finde et job i sin branche igen, det vil bare tage nogle måneder. Og hendes plan er så at tilfredsstille systemets krav ved at søge løs på opslåede stillinger fra andre brancher og arbejdsområder, og så bare, hvis hun skulle være ”heldig” at blive tilbudt noget, sige pænt nej tak, så hun fortsat kan koncentrere sig om at finde sit nye ønskejob.
Skal lige siges at søs er så økonomisk privilligeret at hun kan leve nogenlunde på dagpenge. Hun kan altså tillade sig at være kræsen i forhold til sine egne behov. Men må hun også være kræsen i forhold til a-kassens krav?
Det tror jeg nemlig ikke at hun må. Jeg mener at have hørt fra andre, at man ikke må sige nej til et job som man bliver tilbudt. Så vil man blive betragtet som useriøs og reelt ikke til rådighed. Kan nogen her kaste lys over den sag?
tilføjet af tsk74
Spørg a-kassen
Hej
Jeg kan godt forstå at hun gerne vil vente til det helt rigtige job er der, men jeg tror ikke at hun har lov til at sige nej med mindre at der er en rigtig god grund til det. Er der ikke det, mener jeg at dagpengene ryger. Men hun kan da ringe til sin a-kasse og spørge om hvordan reglerne er.
tilføjet af skjerris
"Må"?
Juridisk "må" hun sandsynligvis ikke uden at risikere at miste dagpengeret. Men hun kan jo sørge for at opstille nogle krav, hun forventer at blive kasseret på - så det ikke er hende, der bliver nødt til at sige nej.
Jeg mener, det vil være unfair både overfor arbejdsgiveren og en anden ansøger, som jo går glip af jobbet, at tage et job, man ved, man vil væk fra indenfor kort tid.
tilføjet af Megan
Der er mange både for og imod`er
Det er rigtig, som du siger, det ikke er ret smart, når man ved det er midlertidigt, men nogle gange er man nødt til at være, som arbejdsgiveren: Sig selv nærmest, og det er nemmere at få et job, når man har et, end når man er ledig.
tilføjet af skjerris
Rigtigt
Der er mange aspekter. Bla. økonomi kan gøre det nødvendigt at tage et midlertidigt job.
Lyder bare ikke som om, det er nødvendigt i det konkrete tilfælde.
tilføjet af Anonym
Hun skal jo bare u-sælge sig selv
Hun skal søge jobs som reglerne foreskriver. Bliver hun så kaldt til en jobsamtale, skal hun bare lade skinne igennem, at jobbet kun er søgt fordi hun skal, og at hun stadig søger i egen branche, som hun VIL tilbage til. Så får hun ikke tilbudt jobbet.
Meeeen... mon ikke hun skulle overveje, om det rent faktisk kan være en gave at skifte branche?
tilføjet af arbejder-i-systemet
Hvad "systemet" ikke ved, har det ikke ondt af
Hej Søster Eva.
Man må ikke sige nej tak til job formidlet af a-kassen eller jobcenteret/anden aktør.
Så falder der brænde ned.
Men hvor skulle a-kassen vide fra, at din søster har takket nej til et job, som hun IKKE er blevet pålagt at søge?
Fx - hun køber ind i den lokale Netto.
Bestyreren spørger: kunne du ikke tænke dig det ledige job som kassedame.
Din søster svarer: Nej tak.
Der er ingen a-kasser der har interesse i, at dobbelttjekke deres medlemmers jobsøgning. Og de har da slet ikke ressourcerne til at gøre dette.
Hvis det så endelig kom a-kassen for øre, at din søster har sagt nej tak til et enkelt job, er det ikke ensbetydende med, at dagpengene ophører.
Din søster ville så blive inviteret til en rådighedssnak i a-kassen.
Kun hvis hun indrømmer hendes "strategi" eller der ellers er tydelige beviser for, at hun IKKE søger bredt, vil det få konsekvenser.
Din søster "forbryder" sig helt sikkert mod intentionerne med reglerne.
Meningen med forsikringen er jo, at man hurtigst muligt skal blive selvforsørgende igen. Ikke at man får understøttelse til at bruge 3 år på at få lige netop det eneste ene drømmejob.
Må hun være kræsen ifht. a-kassens krav?
Nej men a-kassen kender jo ikke til hendes strategi og kommer jo heller ikke til det, med mindre hun selv oplyser om det.
Om hun så moralsk kan tillade sig at være kræsen - se det er jo et andet spørgsmål 😉
tilføjet af Enderved
siger hun nej
til et tilbudt job og a-kassen på en eller anden måde får kendskab til det har hun fra den dato hun sagde nej ikke nogen ret til understøttelse og kan risikere at skulle tilbagebetale.
Husk en del virksomheder er begyndt at indberette til det der tidligere hed AF når de tilbyder en ledig job
tilføjet af anonym
indberetning
Jeg har desværre prøvet det. Var til jobsamtale hvor arbejdsgiver fortalte mig at han skulle have et par stykker mere til samtale og ville give mig besked når disse samtaler var afholdt. En uges tid efter fik jeg brev fra jobcenter som meddelte mig at arbejdsgiver havde indberettet mig for arbejdsvægring. Jeg var målløs, syntes selv at samtalen var forløbet meget positivt og jeg havde da på ingen måde givet udtryk for at jeg ikke ønskede jobbet. Jeg indsendte klage men I den sidste ende kunne jeg intet gøre.Måtte stå skoleret for arbejdsdirektoratet i en lang periode, med indsendelse af skemaer m.v.:-(