SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Samfundsproblemer
29tilføjet af Maria-A
Spær de psykisk syge inde
I morgennyhederne hørte jeg, at der flygter flere psykisk syge fra hospitaler end der flygter fanger fra de danske fængsler. Dette er nok ikke en overraskelse i kraft af at hospitaler ikke er overvåget og har samme typer personale som fængsler.
Jeg taler ikke om "almindelige" psykiske syge, der kan være indlagt i forhold til at få forskellige behandlinger. Jeg taler om personer, der er dømt for drab, drabsforsøg, voldtægt eller lignende. De seneste fem år er mere end 400 af dem på lovlig udgang er ikke vendt tilbage 127 er flygtet under deres indlæggelse. DR har en artikel om det: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2009/04/28/023854.htm
Psykiske syge kan være til fare for sig selv og andre. Hvis nogen har brug for et eksempel er der et lille klip fra QTV på B.T. - http://www.bt.dk/article/20090427/underholdning/90427085/
Det er ikke fedt at vide, at der er en farlig voldsmand på fri fod. Men endnu værre er det, når der er tale om en psykisk syg. De er mere utilregnelige. Føj, det kryber ned af min ryg ved tanken. Jeg synes vi burde gøre mere for at holde dem indespærret. Det kan godt være, at deres sygdom gør, at de ikke er helt bevidste om deres handlinger - eller kronisk sindssyge i gerningsøjeblikket 😉 Men de er til fare for os og dem selv.
I det hele taget bør der gøres mere for de psykisk syge, når de bliver udskrevet. Ifølge sundhedsministeren laves der ikke udskrivningsplaner for alle. Han mener, at det er et vigtigt led for at undgå at psykisk syge begår kriminalitet. http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1160316.ece
Jeg kan godt se, at det er nødvendigt at sikre, at de tager deres medicin også efter de bliver udskrevet og at der er nogen der tager sig af dem og holder øje med dem.
Men hvis deres situation er så ustabil at de udgør en risiko for vores samfund, er det så ikke bedre - for alle - at holde dem bag lukkede døre?
tilføjet af susanne.larsen
som mor til en sindslidende med en behandlingsdom
kan jeg kun sige at du har ret når du mener at der i det hele taget bør der gøres mere for de psykisk syge, når de bliver udskrevet. Ifølge sundhedsministeren laves der ikke udskrivningsplaner for alle. Han mener, at det er et vigtigt led for at undgå at psykisk syge begår kriminalitet.
Jeg skulle hilse at sige at det heller ikke er fedt at være pårørende til en sindslidende og gå rundt med en evig bekymring om hvorvidt medicinen huskes.
I det hele taget syntes JEG at der skal langt mere fokus på sindslidende (ikke kun de kriminelle), der skal flere penge så det ikke længere er så lav-status. Det er trodsalt en relativ stor del af befolkningen der på et eller andet tidspunkt komer i forbindelse meddet psykiatriske system på den ene eller den anden måde, enten selv, gennem en pårørende, en kollega, eller en kammerat.
tilføjet af h.olsen
Manglende ressourcer
Desværre er det sådan at der er blevet skåret i psykiatrien igennem en årrække, der er blevet nedlagt sengepladser i stor stil og sindslidende bliver i større eller mindre grad overladt til sig selv.
Netop fordi ressourcerne er sparsomme får psykisksyge ikke den behandling de har behov for. Ofte bliver de udskrevet før de er klar til det og ordentlig indkørt med deres medicin, eller også bliver de afvist når de henvender sig, fordi de ikke vurderes som syge nok. De psykisksyge får lov til at gå for længe før der gribes ind og de får hjælp, i nogle tilfælde får de først hjælp når de har begået kriminalitet. Jeg har massere eksempler på at psykisksyge har henvendt sig for at få hjælp, men måtte gå igen fordi de ikke var syge nok, så kan man jo spørge hvornår de er det?.
Som pårørende til sindslidende lever man et liv i konstant uro og totalt domineret af lidelsen og det er meget opslidende. Min mor er psykisksyg og har været det gennem 30 år, så jeg taler af erfaring.
Venligst
Helene
tilføjet af susanne.larsen
når man er pårørende
så VED man at hele familien bliver påvirket.. og ja, det er opslidende. Den psykisk syge fylder næsten hele ens liv, og giver ikke plads til meget andet [:*(]
Må jeg spørge om du er medlem af Bedre psykiatri - det er en landsforening for netop PÅRØRNDE.
mvh
Kontormus der også taler af erfaring.
tilføjet af Tilteren
Nej! Sguda!
Nej, det skal vi ikke.
Jeg er selv maniodepressiv, men ret velfungerende i hverdagen.
Hvis psykisk syge pr. defination bare skal spærres inde fordi de risikerer psykose eller lignende tilstande, så betyder det at jeg også skal spærres inde.
Det tror jeg faktisk at både mine nære, jeg selv, de mennesker jeg studerer og arbejder sammen med ville være ret kede af, for jeg er positiv og produktiv.
Det er fint nok at man kan tilbageholde personer som er til fare for sig selv og andre med magt på den lukkede (det burde gøres oftere, faktisk) for ér man psykotisk eller på anden måde ude af stand til at tage vare på sig selv, er det lige så meget omsorg for patienten.
Paradoksalt nok har man sparet så meget at denne løsning sjældent tages i brug, ligesom langtidsindlæggelser er noget de helst undgår, selv når det er nødvendigt.
Måske skal man først og fremmest se på psykiatriens ofte ringe muligheder/tilbud, før man indfører mere tvang.
tilføjet af h.olsen
:-)
Kære Kontormus
Jeg er ikke medlem af bedre psykiatri.
Venligst
Helene
tilføjet af trunte1970
Jeg "glemmer" medicinen
og går så her og glæder mig over at være totalt medicinfri trods flere lægers udsagn om, at jeg burde "huske" at tage psykofarmaka resten af livet! Overbehandling er lige så galt som underbehandling og kan føre til en sløvhed, der forhindrer en i at "huske" livet [f]
tilføjet af Læser
Der er også sindslidende
Der "glemmer" medicinen, når den skal fornyes og koster 600 kroner pakken.
tilføjet af anonym
Jo, det skal spærres inde
Det skal de. Men nu drejede det sig jo ikke om ufarlige tilstande, men de farlige patienter. De skal spærres inde og bevogtes, så andre ikke skal miste livet på grund af dem.
tilføjet af trunte1970
Nu får man jo tilskud
efter at have købt den pakke til 600 i januar, og det betyder så, at det bliver meget billigere senere på året. Heldigvis - jeg argumenterer ikke for, at alle skal droppe medicin - slet ikke.
tilføjet af 1234
Læs
trådstarters indlæg igen. Der står højt og tydeligt, det er de farlige, det drejer sig om.
tilføjet af h.olsen
Trist
Der er åbentbart nogen mennesker her i Danmark der er mere rigtige end alle os andre, disse mennesker skal, på bekostning af alle os andre, beskyttes mod de Psykisksyge (ligemeget hvordan), de fremmede, de unge, de vantro osv. osv. Ærligt talt det er temmelig trist. Der skulle gerne være plads til, at vi alle kan leve og få en tålelig tilværelse her i landet. Vurderingen af psykisksyges farlighed er ikke en eksakt videnskab og så længe der ikke er midler til at behandle disse mennesker værdigt og ordentlig, skal vi bruge midler på at styrke psyliatrien og ikke på at burer folk inde. Det er uværdigt og umenneskeligt ikke at tilbyde syge mennesker en ordentlig behandling.
Venligst
Helene
tilføjet af logik
Ingen kritik, når man nedlægges sengepladser
De kære politikere fandt på noget nyt inden for psykiatrien, som de kaldte distrikt psykiatrien.
Nu skulle de psykiatriske patienter i stedet for at blive indlagt, blive i deres lejlighed og gå i deres lokale psykiatriske dagcenteret om dagen.
Dette var et udmærket tiltag som en del af behandlingen, men det var en skjult besparelse fordi man samtidigt nedlagde de psykiatriske senge pladser.
Psykiater Finn Jørgensen var dengang leder af Sankt Hans Hospital og advarede mod at fjerne de 10.000 sengepladser, men ingen ville lytte og da han ikke ville bære ansvaret for den udvikling tog han sin afsked.
Ifølge Danmarks Statistik var der 16.000 psykiatriske sengepladser i Danmark i 1984. 20 år senere var antallet af normerede psykiatriske sengepladser reduceret til 3.408, viser tal fra Amtsrådsforeningens nøgletalssystem.
På trods af den væsentlige reduktion af sengepladser har antallet af psykiatriske indlæggelser været stort set uforandret i perioden fra 1984 til 2004.
Næstformand i Danmarks Socialrådgiverforening, Pernille Djurhus skrev allerede i Information, 28.2.98: »Man har nedlagt sengepladser i psykiatrien, der er blevet flere tiggere i København, og nogle kommuner er begyndt – i god overensstemmelse med intentionerne bag den nye Bistandslov – at tage bistanden fra folk, der ikke vil stille op til meningsløst tvangsarbejde (…) Systemet er blevet strammet så meget, at det gør det svært for de virkelig skæve eksistenser og for dem, der er ude af stand til at arbejde,« forklarer hun.
Vi har selv stemt på de politikere som har været årsag til disse skadelige tiltag over for svage grupper i samfundet, så nu har vi resultatet i form af pressede psykotiske mennesker der er farlige for sig selv og andre.
Værsgo og tag den, vi har jo sparet på pengene, så der er ikke nok omsorg og sengepladser.
Men hvad fanden, vi velbjergede har jo fået til en ekstra skiferie eller hvad vi ellers ønsker af luksus. Og vi kan jo bare spærre dem inde, måske i fængsler af en eller anden art. velbekomme
tilføjet af susanne.larsen
alt med måde
... som pårørende kan jeg goddt være nervøs for at psykoserne igen bliver dominerende for min søn! Jeg stoler på at psykiatrien, gott kan finde ud af at ned-drosle dosis til et nødvendigt niveau, og for hans vedkommende, så har det nu aldrig virket sløvende på ham, men der er vel forskel på de forskellige præperater.
tilføjet af Tidligere indlagt
Dårligt miljø = flugt
Grunden til at de psykisk syge stikker af er pga. de dårlige forhold på de lukkede afdelinger. Jeg var selv indlagt pga. selvmordsforsøg, og jeg måtte lyve over for psykiateren for at blive udskrevet.
Forbedr forholdende for de indlagte. Man må nemlig hverken have mobiltelefon, computer og der er ingen offentlig computer så man er totalt afskåret fra internettet og omverdenen. Det er isolationsfængsling af selv ikke-kriminelle psykisk syge. Det er forkasteligt!
tilføjet af anonym
ok...
Ja, det tror jeg på. Du har ganske sikkert ret. Men hvordan skulle det gå for sig med den regering.
tilføjet af pårørende
Nedlægning
begyndte allerede i 1995-6, da var min søn indlagt, og hvem sad da i regeringen??? Jo da I havde ret Det gjorde S nemlig.
[sol] [sol] [sol]
tilføjet af Hmm...
Der er forskel på typerne
De farligste typer er dem med skizofreni kombineret med voldelige tilbøjeligheder, de bør sikres ved injektioner af deres psykoharmica, så deres vrangforestillinger minimeres. De bør tvangsindespærres når de har begået farlig vold, hvis de fortsætter med den farlige vold bør der være afdelinger hvor de bliver anbragt, så de kun tildeles udgang med plejere.
Andre med skizofreni kombineret med angst, er relativt harmløse, men de bør dog også have injektioner med deres psykoharmica, så de kan holdes symptomfri. Man kan ikke generalisere med hovedet under armen som man ser en del af de psykisksyge psykiatrilæger ofte gør, grundet manglende kompetencer.
De øvrige psykiske lidelser som fobier angst, depression er harmløse når de tager deres medicin.
De farligste typer er psykopaterne, de er helt uden for pædagogisk rækkevidde, og har det som en livsstil, at opsøge udvalget ofre som de så overfalder med hhv. fysisk vold og psykiskvold. Sådanne typer burde tvangsanbringes i sikringsafsnit, da de aldrig forandrer sig heller ikke ved medicinering.
Andre farlige typer er stalkerne der forfølger dem de i deres vrangforestillinger tror de er gift med, eller som hade stalkere tror deres ofre er årsag til deres galskab som de så ønsker at dræbe, de bør også have injektioner, og tvangsanbringes ved gentagne forfølgelser og dødstrusler mod deres sagesløse ofre.
Danmark er berygtet for sine mange farlige gale, der desværre ikke alene afgrænses til patienterne men også til psykiatrilægerne, der ofte selv er farlige psykisk ustabile.
Man kan summere dagens Danmarks psykiatri som et politisk styret fallitbo, der er misrøgtet gennem årtiers besparelser. Her bør der sættes ind med flere sengepladser, og udrensning af farlige psykiatrilæger, der er til fare for dem selv og patientklientellet samt kollegaerne, der end ikke tør stille diagnoser på de farlige kollegaer af frygt for livsvarig forfølgelse, hvis de tvangspensioneres.
tilføjet af trunte1970
Det er godt
hvis du har indtryk af, at sønnens medicinering er ok, er den nok det. Selv har jeg det sådan, at jeg ikke tager medicin, medmindre jeg er syg. Og jeg ved, at mange mennesker er autoritetstro i forhold til lægen. Hvad jeg mener er bare, at nogle - absolut ikke alle - psykiatriske patienter bliver overmedicineret, for jeg har prøvet det selv og tvivler ikke på, at hvis lægen havde fået sin (velmente) vilje, var jeg ikke blevet medicinfri de første mange år - måske aldrig.🙂Og havde næppe kunnet gøre min uddannelse færdig, men var strandet på førtidspension eller fleksjob.
tilføjet af trunte1970
årh hold op
man tvangsmedicinerer sgu ikke folk, medmindre det er absolut - ABSOLUT - nødvendigt.
Mht skizofreni betyder den diagnose ikke længere det, som du tænker på, når du bruger ordet. Diagnosesystemet er ændret.
Bare folk dog var mere fordomsfrie. Og vidste, hvad de talte om😮
tilføjet af Hmm...
Ja du har ret
Men jeg har ikke ment at alle skal tvangsmedicineres, kun hvis det er påkrævet.
Der er sket en del ændringer i diagnoserne for skizofreni, der oftest stilles af inkompetente psykiatrilæger som ikke har den fornødne ekspertise til, at give diagnosen. Faktisk er diagnosen meget omfattende og kompleks at stille, og det tager flere måneder med indlæggelse og observation samt samtaler for at sikre de har skizofreni, eller om de har f.eks. hjernetumorer.
Men systemets psykiatrilæger er ikke hæmmet af deres manglende kvalifikationer og omtanke, og stiller ofte diagnosen på 1 minuts løs skøns skud fra hoften.
tilføjet af susanne.larsen
hvad vigtigere må være
hvad sønnen mener .. han glemmer at tage sin antipsykotiske piller, men er på det rene med at det ligger ipillerne, de gør at han glemmer HVOR skidt han har det når han har det skidt. Han selvmedicinere med hash, og det mener jeg ikke er skide smart, men har måtte overlade de uenigheder til psykiatrien at tage sig af - jeg magter det ikke længere!
Min søn hører ind under Opus, og jeg har indtryk af at de takler tingene fornuftigt og som de kommer, uden at jokke på knnægtens personlighed, personlige intgeritet...Og er der noget jeg ikke er så er det autoritets-tro *LOL* jeg er Mor med stort M, og vil ikke finde mig i at mit barn (og så blæser jeg på aldren af barnet) ikke bliver hørt, respekteret eller forstået af de der SKAL lytte til ham!Og jeg VIL inddrages - heldigvis vil minsøn også gerne have at de snakker med mig, lytter til mig og inddrager mig....
(PS:jeg er selv fleksjobber, og syntes ikke det er den største katastrofe der er overgået mig - pension ville tilgengæld tage livet af mig 😉 )
Jeg er glad for at du har det godt - din diagnose til trods, men mener stadig AT psykiatrien er underbemidlet, underbemandet og over-belagt med tabu og manglende status og det skal der gøres noget ved! Ma vælger trods alt ike selv sin diagnose.
tilføjet af anonym
måske
Men det er da ikke blevet bedre, vel.
tilføjet af hestepigen
ego samfund?
gang på gang,høre man om de psykisk syge,i medieren af den ene eller den anden grund og syntes det er sørgligt at de ikke kan få den hjælp de har brug for af den ene eller den anden art,selvfølig er der nogen der ikke er egnet til at være ude i samfundet og de skal holdes bag lukked døre og få den hjælp de har brug for,er selv ven af en famillie hvis datter ikke kan få den hjælp hun har brug for tildels fordi der ikke er penge nok til det det vil sige senge plads m.m men kan da også godt se det er vigtiger at vi de "normale" der har arbejd m.m kan få 100 kr mere i pungen om måneden ind at dem der har brug for hjælp ikke kan få det fordi der ikke er råd til det...og så lige for at runde den af bare se på de børn der heller ikke kan få hjælp der er ofte op til et 1år´s vente tid og der er knagme lang tid når man har ondt i livet
bare en lille tanke her fra 😉
tilføjet af susanne.larsen
søde Helene O
jeg kan varmt anbefale denne forening - om ikke for andet end så at jo størrer foreningen bliver, jo størrer gennemslagskraft får de over for politikkerne, og det er ikke dyrt. [f]
[s]s hilsner fra
Kontormus
tilføjet af Tilteren
Det er jo relativt
Det er jo relativt hvilke patienter der er farlige eller vurderes farlige.
Jeg er lidt bange for at man ryger over i den modsatte grøft hvor alle patienter som potentielt kan blive psykotiske (og vi er mange, blandt hvem der er lige så mange som aldrig har oplevet psykose og aldrig kommer til det). Alle psykotiske patienter er nemlig i én eller anden form til fare for sig selv, og sommetider også andre, fordi de ikke har nogen virkelighedssans og lider af vrangforestillinger.
Man kan samtidig ikke vide hvilke patienter som f.eks. holder op med at tage deres medicin mv., så skal man forebygge dén adfærd må man nødvendigvis spærre alle med potentiel risiko for psykose inde.
Og sådan et samfund ønsker jeg altså ikke.
tilføjet af Tilteren
Tilskud
Jeg kan så oplyse dig om at grænsen for offentligt tilskud nu er hævet til 850,-
Afhængig af hvilke lægemidler man skal have kan man også opleve at kun en hvis procentdel indberettes til CTR, hvilket betyder at der går længere tid inden man kan få tilskud, også selvom man måske betaler meget for sit præparet.
Da jeg sidst skulle hente min medicin kostede den 744,-
Men, da lægen udskriver noget specifikt til mig som han mener er det bedste for mig og mit helbred indberettedes kun 497,- til CTR. SÅ næsten gang kan jeg altså også få lov at betale en mindre formue, som jeg næsten ikke har råd til.
tilføjet af Tilteren
Der skal omstruktureres
Det handler egentlig ikke om pengene lige nu.
Jeg har heldigvis ikke stemt på "sparefløjen" men jeg mærker jo også problemet.
Det handler dog ikke kun om at tilføre flere penge, men også om fordele dem ordentligt, og have mennesker med ordentligt viden om området, til at prioritere.
I mange, mange år har det været politikere og til nøds økonomer uden nogen som helst viden om behovet blandt patienterne som har administreret ressourcerne og det hjælper absolut ikke.
Jeg håber der kommer nye politiske vinde hvor de vælger at lytte til brugere og pårørende og så måske også at talbehandle til fordel for os.
tilføjet af pårørende
jo, hvis man kan kalde det er forbedring
Så har de de fleste steder fåer ene værelse, men hvad nytter det, når så alligevel der bliver nedlagt sengeplads.
Men det var bare en konstatering at ingen regeringer gør noget, selv om Poul Nyrup Rasmiussen, selv havde en datter der begik selvmor, og han var statsmenister, hjalp det ikke.
Nej se en psykisk syg bliver aldrig rask, men kan da have et nogenlunde normal liv, hvis medicinen bliver taget, det ender desværre alt for ofte med selvmord.
Lige meget hvem der regerer landet, bliver de psykisk syge ikke regnet for noget, og når de så selv gerne vil indlægges bliver de det ikke, men når de ikke vil indlægges så bliver de tvangs indlagt, nok også nødvendig, men hvis psykiatreren bare ville indlægge dem, når de selv beder om det, så var de måske ikke nød til at tvangsindlægning, men han tage det før de bliver farlige for os eller dem selv.
tilføjet af pårørende
Medicin er meget vigtig for min søn
Tre gange har han prøvet at lade være med at tage sin medicin, det gik bare ikke.
Hver gang han holder bliver han meget meget vred, og det bliver værre for hver gang han holder,
Min søn er blevet psykisk syg af sorg noget med hans børn.
Han hverken drikke, nå jo cola, eller er på stoffer.
Men det er altså også hårdt at være pårørende.