4tilføjet af

teoretisk fysik spørgsmål

elektroner har en ladning på -1 og en vægt på 9,10 × 10-31 kg
protoner har en ladning på +1 og en vægt på 1,67262158 × 10-27 kg
lad os lave to adskilte teoretiske forsøg, det ene handler om to elektroner det andet om to protoner...
hvis man henholdsvis placerer to elektroner eller to protoner i et tomrum, vil de så prøve at komme så langt væk fra hinanden som muligt, grundet deres samme ladning?
hvis ja, hvor hurtigt vil elektronerne eller protonerne accelerere sig væk fra hinanden? Vil accelerationen afhænge af deres startafstand fra hinanden?

og til sidst, hvis vi laver to atomer, hver med en elektron og proton deri, så de nu skulle være uden ladning(+1 + -1 = 0)og vi ligger de to atomer med en meters afstand til hinanden, hvad vil der så ske nu?
Med det sidste spørgsmål hentyder jeg til det nogle astrofysikere betegner mørk energi...
http://da.wikipedia.org/wiki/M%C3%B8rk_energi
"Den mørke energi virker modsat tyngdekraften og virker i alle retninger"
da mørk energi har den modsatte effekt af tyngdekraften, så må det vel betyde at inden for en bestemt afstand vinder tyngdekraften og uden for den afstand vinder "anti-tyngdekraften" den mørke energi.
så mit spørgsmål er egentligt, hvor lang er den afstand imellem to objekter hvor tyngdekraften vil "vinde" og derved trække de to objekter sammen, til hvor den mørke energi vil vinde og udvide rummet mellem de to objekter hurtigere end tyngdekraften kan trække dem sammen?

vh 12345678
tilføjet af

hej

Hvis nu et molekyle så har en elektron i overskud, så vil det jo være interesseret i at danne par med et andet elektron, så indgår molekylet i en kemiskbinding hvis den gør det. ;)
Om de vil frastøde hinanden??? Lige for en god ordensskyld.. du ved vel godt at der ud over protoner og elektroner, også er neytroner???
Elektronerne er interesseret i at placere sig så langt fra hinanden som muligt.. men alt efter elektroner placere de sig i elektronskaller som danner en elektron sky om molekylet.
Og ja den samlede ladning på dit spørgamål er = 0 (det er neutralt ladet)
tilføjet af

hej Anonym

jo ved godt der er neutroner, og en masse andet sjov, valgte dog hydrogen for letheds skyld, så jeg kun havde med protoner og elektroner at gøre 🙂
hmm hvis, skal vi sige to hydrogen atomer går sammen og danner et helium atom, hvor stor er elektronskyen så i forhold til i hydrogenatomet? vil elektronskyen, skal vi sige i rumfang(kan man nok ikke sige) blive dobbelt så stor i helium som i hydrogen, fordi der nu er to elektroner, eller vil den blive mindre end dobbelt så stor, eller måske mere end dobbelt? Ja ok elektronskyen er vel kun en sandsynligheds sky så det er måske lidt svært at sætte tal på dette.
tanke eksperimenterne mellem elektronerne og protonerne var adskilte forsøg så skriver det lige lidt anderledes 🙂
hvis der kun findes 2 elektroner i verden så vil de vel prøve at komme så langt væk fra hinanden som muligt?
hvis der kun findes 2 protoner i verden så vil de vel prøve at komme så langt væk fra hinanden som muligt?
det er nu mest et teoretisk spørgsmål, det er bare den opfattelse jeg har fået ved at de har den samme ladning.

og med den mørke energi
da mørk energi angiveligt har den modsatte effekt af tyngdekraften og da tyngdekraftens effekt aftager til en 1/4 hvis afstanden bliver dobbelt så stor, så må det vel betyde at inden for en bestemt afstand vinder tyngdekraften og uden for den afstand vinder "anti-tyngdekraften" den mørke energi, hvis den da findes 🙂
vh 12345678
tilføjet af

hej igen

Jamen du kan jo tage udgangspunkt i elektronernes opbygning i molekylet. Elektronskyen bliver ikke større af, at der i helium opstår 2 elektroner... da de sidder i sammen elektronring. Men tiltrækningen og derfor bindingen med andre atomner ændre sig.
Elektroner har samme ladning og placere sig derfor længstmuligt fra hinanden... når de indgår i en binding vil de gerne danne par.. på den måde kan elektronerne godt danne par i elekrtonskyen når de indgår i en binding med et andet atom. Men som hovedregel vil de placere sig længst fra hinanden.
Når du snakker elektronskyer (ringene om molekylet med elektroner) kan du derimod se på polære og upolære molekyler der vil elektron skyen "rykke" sig, ved fx vand så elektronskyen vil forskyde sig mod den mest ladede ende. Prøv at google vand (H2O) og se opbygning visuelt. Et symetrisk molekyle har derimod en anden ladningsfordeling og elektronskyen er derfor ikke "rykket" det kan være fx upolær....
det med polære og upolære molekyler hænger sammen emd hvorvidt det er blandbart (fx vand/olie)
på den måde indgår elektronskyen på tværs af kemien og er en af dele som danner krafterne i et molekyle. :)
tilføjet af

Tak for det

Jeg vil slå det op 🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.