Ét måske lidt gakket fysik spørgsmål, men det skal der jo også være plads til :)
1) Hvorfor ser ting mindre ud hvis de er længere væk, end hvis de er tæt på?
Nogen der kender forklaringen?
saintan
tilføjet af jette-
Keine heckserei
Pga linsens krumning.
Vh jette-
tilføjet af klarsyns-klumpen
jo altså..
Størrelsen aftager med afstanden...
alt det vi ser er reflektioner af lys der indfanges af øjets nethinde...
hvis genstanden er langt væk, blandes dens reflekterede lys, med en hel bunke andet lys - altså mængden informationer, bliver meget mindre fra objektet...
dur det svar ?
Venligst Klaus
tilføjet af saintan
Så du mener?...
"hvis genstanden er langt væk, blandes dens reflekterede lys, med en hel bunke andet lys - altså mængden informationer, bliver meget mindre fra objektet... "
Forstår det som du skriver at ting der er længere væk ser mindre ud fordi man modtagere mindre lys fra objektet fordi det lys der bliver udsendt af objektet bliver sendt "i alle retninger" og jo længere væk man er jo mindre en del af dette lys modtager man i sit øje!?
Men burde det ikke kun resultere i at ojektet bliver lyssvagere og ikke mindre på ens nethinde? Lige som en pære man slukker, den bliver heller ikke mindre at se på, kun lyssvagere.
tilføjet af saintan
De første fotografiapparater
havde vist ikke linser og derfor heller ikke krumninger..
Men alligevel ser ting mindre ud jo længere væk man tager et billede af dem med de gamle kameraer...
Så grunden må være noget andet end krumningen.
Hilsen saintan
tilføjet af jette-
Jeg tænkte på øjets linse
Men hvis fotoapparater ikke havde linser kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan de har kunne focusere. Her kunne det være rart med lidt grafik... Men jeg må medgive dig, at du har en pointe, hvis man har kunnet tage et distancebillede uden brug af linser.
Hexerei var også stavet forkert, så det kører rigtigt for mig.
Vh jette-
tilføjet af klarsyns-klumpen
nej for der er jo også det med afstanden..
det er jo egentlig det samme lys du modtager fra objektet, om det er tæt på eller længere væk.. der er bare ikke så meget af det, forde alt det andet du samtidig har fået i dit synsfelt også udsender lys (eller ikke).. er mængden af lysinformation fra objektet forholdsvis meget mindre, når det er længere væk.. altså opfattet som mindre !
Svært at forklarer, men tror du skal af den sti...
Venligst Klaus
tilføjet af sjoveren
Jo ser du...
Jo længere væk des større synsfelt, så for at der kan blive plads til alle de ting der deraf nu befinder sig i synsfeltet........må tingene nødvendigvis skrumpe sig ind og dele pladsen.........sådan set i fugleperspektiv.
;-))
tilføjet af saintan
Aha, ok
Det lyder som den mest sandsynlige forklaring...
Men betyder det så også at det egentligt er et synsbedrag at ting bliver mindre jo længere væk de er, altså et synsbedrag skabt af øjet? Eller det er måske et produkt af synet.
Eller er det en effekt der med vilje er lavet af øjet for at få mest muligt information ud af det lys der rammer øjet, fordi mennesket har to øjne og derved kan hjernen danne et tredimensionelt billede af omgivelserne og derved navigere bedst muligt...
tjaa. det sidste svarede jeg jo nok selv på :)
VH saintan
tilføjet af saintan
Gadelampe
"det er jo egentlig det samme lys du modtager fra objektet, om det er tæt på eller længere væk.. der er bare ikke så meget af det, forde alt det andet du samtidig har fået i dit synsfelt også udsender lys (eller ikke).. er mængden af lysinformation fra objektet forholdsvis meget mindre, når det er længere væk.. altså opfattet som mindre !"
Hvis det var sådan at ting ser ud til at være længere væk hvis de skal "dele øjet" med andet lys der rammer det, end hvis det ikke skal dele øjet med andet lys...så burde en tændt gadelampe om natten i en afstand på fx. 15 meters afstand se større ud end hvis man så den om dagen i samme afstand..
Men det finder jeg meget usandsynligt.
saintan
tilføjet af sjoveren
Hæ ;-))
Ja..... ting er ikke som øjet ser det, men som hjernen opfatter de informationer DEN modtager,,, så synsbedrag er måske mere hjernes utroskab overfor resten af kroppen,, visa versa.. ;-))
Når jeg drikker morgenkaffe med briller på næsen...dugger de ofte, men uden briller dugger øjnene ikke..... hvorfor dugger øjne ikke?
;-))
tilføjet af saintan
Og svaret er :)
Øjnene er vandafvisende! Ahem..
Ej, øjnene er allerede våde ;D
Men som sådan kan jeg ikke se en god grund til at hjernen skulle "være utro" om virkeligheden da hjernen og menneskets overlevelse nok ville få mest ud af at gengive de informationer den får om virkeligheden så virkelighedstro som muligt :)
Tror mere at øjnene tager billederne🙂og så fortolker og hiver hjernen mest mulig information ud af billederne som muligt.
Men ja ret spændende.
tilføjet af Sonja R
Altså... Svaret er (hvis det stadig er relevant...):
Tegn en bold og dig selv lige ved siden af. Tegn nu streger fra henholdsvis boldens overkant og underkant til dit øje. Lav ligeledes en tegning af dig selv langt fra bolden og tegn igen de to streger. Sammenlign vinklen mellem de to streger ved dit øje på de to tegninger. Du opdager, at når du er langt væk fra bolden er den rumvinkel, bolden fylder i dit synsfelt, mindre end når du er tæt på - see the point?
Håber du bliver ved med at stille "gakkede" spørgsmål - det er vejen til visdom!