Hej.
Er der nogen der kender et vegetarisk alternativ til husblas? jeg spiser ikke gelatine, og ville alligevel gerne have muligheden for at lave opskrifter hvor der normalt bliver anvendt husblas. er der nogen der kender et alternativ, der er til at få fat i? jeg har hørt om johannesbrødskærnemel, men har ikke kunnet finde det nogen steder....
tilføjet af narresutten
Joh
Der findes mange alternativer, afhængigt af hvad du skal bruge det til.
Pektin: lavet af frugt (bla. lime) findes naturligt i bla. æbler, kan købes i detail handlen under et eller andet navn (evt. er det marmelit eller sådan noget)bruges i marmelade, gele mm.
Alginat / Carrageenan: Lavet af tang, er nok svært at få fat i.
Guar og johannesbrød kerner: Johannesbrød kan ofte købe i indvandrer grønt butikker.
Du kan evt. søge under polysaccharid-hydrokolloider på nettet.
tilføjet af Anonym
husblas alternativ
Køb noget arrowroot i en helsekost. Jeg tror næsten både Irma og Brugsen har det.
Venlig hilsen
HansJ
tilføjet af DDD
Tak for jeres svar
Jeg vil prøve mig frem med de muligheder i har givet mig.
Tak for hjælpen
tilføjet af Morten Heiberg
Agar-Agar
Agar-agar kan bruges hvis det skal være gele-konsistens. Det er udvundet af alger.
Du kan finde agar-agar i de fleste helsekostbutikker. Det er halvdyrt, men du slipper for at spise kogte svin og hvad der ellers er i husblas.
Det kan dog have problemer med at stivne hvis det er ting med et højt indhold af oxalsyre du vil gelere. F.eks. rabarber, chokolade, kaffe eller spinat.
tilføjet af Veganer
mange muligheder
Hej
Efter at vi har afholdt en herlig grøn vegansk ForårsBazar i Den Grønne Madklub VEGMA i Esbjerg har jeg fået en del respons m.v. Senest har jeg fået spørgsmål vedr. erstatninger til husblas i desserter. Med fare for at gentage allerede gode svar der er givet kommer mit indlæg her: Jeg anbefaler agar-agar som fås som mel og som flager i alle helsekostforretninger. Det er lavet af tang. Det stivner godt og er også fint til gelé-rande til forret: tomatjuicerand, solskinsrand med appelsin- og gulerodsjuice osv. Det kan også bruges til vegansk sylte. Arrowroot er et andet fint alternativ til det animalske produkt husblas (gelatine) som jo er lavet på blandt andet grise- og svineknogler, huder, fedt og deslige. Det kan også købes i langt de fleste helsekostforretninger. I marmelader og syltetøj bruges ofte pektin. Det er lavet af frugt og findes naturligt i bla. lime og æbler. Pektin kan købes i supermarkeder under produkter til marmelade, syltetøj, gelé og saft. Alginat/carrageenan et også et alternativ. Det er præcis som agar agar lavet af tang. Jeg ved ikke om det kan købes i en helsekostforretning - måske på apoteket eller via Matas?! Spørgsmålet er hermed stillet. Guar-guar (gummi) og johannesbrødkerner finder man også tit brugt som stivelse i vegetabilske produkter. Johannesbrød(-kernemel) kan ofte købe i helsekostforretninger eller etniske butikker. Min mand der er kemiingeniør foreslår at vi ser under polysaccharid-hydrokolloider. Håber jeg har stavet det korrekt :-) Ellers vil jeg da for god ordens skyld nævne majsmel, kartoffelmel, sagogryn, blendet hørfrøskum og også tofu som også er fine ting til at stivne med! Til mousse, "fromage" og desserter bruger jeg altid pisket erlet (vegetabilsk flødeskum fra Odense Marcipan - egnet til veganere, pers. m. laktoseintollerans og/el. mælkeallergi) blandet op med en tyk frugtgrød kogt op og jævnet med kartoffelmel eller majsmel - køles af og piskes inden det vendes i pisket erletflødeskum. Smag til med flormelis og evt. vanille. Vegansk chokoladecreme/-smørepålæg ("nutella") er fin rørt op med pisket erlet - dels til mousse og dels til chokoladeis. Prøv at tilsætte en lille smule maizena eller kartoffelmel - i gamle dage brugte vores bedstemødre jo tit et par nip kartoffelmel for at holde flødeskummet mere stift. Det kan vi også gøre! - altså med vores kære erlet :-)
En bekendt af mig har lige fortalt at hun til frugtsuppe, grød og saft har anvendt qunioa (fin lille korn der er glutenfri) til at jævne med. Det er en rigtig god idé! Tofu er fin også - både alm. fersk tofu og silketofu giver fylde og konsistens til desserter der skal være rent vegetabilske. Server´ desserterne godt kolde - evt. kan de sættes på frost 10-20 minutter før servering.
Mht. forretter kan man igen bruge de foreslåede tips men tofuttismøreost er også fin rørt op med en grøntsagspuré og tilsammen får man en fin, let og elegant mousse. Serveres på en fin sprød bund af salat og/eller krydderurter. Visse frugter binder bedre end andre: passionsfrugt er meget fin. Avocado er fin ikke blot til forret men også som dessert i en dejlig mousse smagt til med appelsinskal, ingefær og sukker som eksempel. Drys med massevis af mandler og nødder. Husk at fintmalet afskallede hasselnøddder og andre nødder foruden smuttede mandler også binder en masse fint og giver fylde. Det er et godt proteintilskud, smager dejligt og er sundt, lækker, velsmagende og delikat. Velbekomme - jeg håber at andre vil bye ind med egne erfaringer! Jeg er sikker og vis på at den søde, rare veganer der pt. går og savner dessert- og andre søde opskrifter vil være meget, meget taknemmelig for alle input! Grønne hilsner fra Esbjerg
tilføjet af Jeanett
Erlet?
Hvor køber man så det der Erlet?
tilføjet af rufus
agar agar istedet for husblas
Har brugt agar agar i årevis. Meget bedre end husblas. Bare tanken om, hvad man har lavet husblas af: gamle, selvdøde dyr mm. uffff