6tilføjet af

Da jeg gik i skole.....

En kollega der gik i skole i Ringkøbing egnen har fortalt:
Da jeg gik i skole, måtte jeg altid sidde bagerst i klassen, da mine forældre var fattige. Oppe foran sad alle rigmandssønnerne. Købmandens Storbonden Præstens o.s.v. Altså lokalsamfundets spidser.
Denne historie udspiller sig i 50erne. I vestjylland.
Er der stadig denne klassemæssige opfattelse herhjemme? Har du oplevet lign. der hvor du bor?
Som Københavner lyder det jo lidt mærkeligt.
tilføjet af

Nej, du kan være ganske rolig

Idag er det alle de institutionaliserede skilsmissebørn, der sidder både forrest og bagest i klassen og hærger.
Beklager, men der er ingen du kan se dig misundelige på i denne omgang.
tilføjet af

Ja, du lyder som en mærkelig københavner

synes jeg også.
tilføjet af

okey?

Dine børn kommer sikkert til at sidde bagest uanset hvad, og hvis du er uheldig ruller de ud af klasselokalet.
tilføjet af

Det er længe siden det var 50´erne

heldigvis da for det.
Jeg tror nu egentlig intentionen var at de kvikkeste sad forreste og de dummeste bagest. At degnen så nogen steder favoriserede rige folks dumme børn, kan jo dårligt komme bag på nogen.
I provinsen kunne vi i 60´erne og 70´erne finde dem i privatskolerne, men jeg tror det efterhånden har jævnet sig.
Såkaldte almindelige menneskers børn går jo også i privatskolerne idag, måske fordi uroen er blevet for voldsom -i hvert fald for nogen - i folkeskolen.
Mine egne børn gik i kommuneskole med undtagelse af den yngste. Han gik i privatskole fra 7. fordi jeg syntes det foregik for slapt i den klasse han gik i, og det var nemmere for ham (afstandsmæssigt) at komme til privatskolen end til en anden kommunal skole. Det frie skolevalg blev jo aktuelt lige i de år, så vi behøvede ikke lade ungerne være et sted vi ikke vurderede fungerede optimalt.
tilføjet af

Gik i skole i 90'erne

..gik ud af folkeskolen i 1998, og indtil da havde jeg ikke set nogen former for "klassemæssig" favorisering. Og jeg gik endda på en privatskole.😉Jeg var den fattigste i min klasse, med en mor på invalidepension og delte et hjem med 4 af mine brødre foruden min mor.
Der blev ikke taget nogen som helst hensyn til økonomisk baggrund, udelukkende evne. Og der kan man måske tale om en slags "klasseinddeling" hvis man er lidt hysterisk omkring det, men det så jeg ikke og ser stadig ikke som noget negativt. Er man bogligt orientereret, bør lærerene søge at fremme dette, er man teknisk orienteret bør lærerene fokuserer på dette.
Så nej, de gamle klasseforskelle er for mig at se døde. Ikke at jeg nogensinde har kendt til dem, dog..:) Min mor voksede dog op i klassedelt samfund, i en strengt anti-intellektuel arbejderfamilie. Hun minder ofte os børn om hvor heldige vi er, selv at kunne bestemme vores fremtid og hvordan hun måtte kæmpe for ikke at ende som sin familie.
tilføjet af

Til dels

Jeg gik på en lille skole hvor der var op til 7. klasse. (8. og 9. tog vi andetsteds).
I denne skole var en inspektør af den gamle skole, ham havde vi som lærer også. Der blev tydeligvis gjort forskel på unger til rige/storbønder/selvstændige osv. vs. unger fra "almindelige" forældre. Det var ikke med hensyn til siddepladser osv., men nærmere hvordan vi blev behandlet og hvor meget ballade vi kunne tillade os at lave før der blev gjort noget ved det.
Eftersidninger var hyppigt brugt... og de riges/storbøndernes osv. unger var forskånet for den type afstrafning, mens det blev brugt i flæng for de almindelige forældres unger.
Jeg er 27 år, så det er ikke så længe siden endda... ca. 14 år. -Er overbevis om at det stadig foregår på nogle skoler.
Den større skole hvor vi tog 8. og 9. klasse på var helt anderledes... der var tingene også meget mere professionelle.
Mine unger skal ikke på en lille landsbyskole (hvis der ellers snart er flere tilbage), de skal på en større skole hvor tingene ikke er så "indavlede".
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.