Hej på Solen!
Jeg er flyttet sammen med min kæreste for 3 måneder siden, vi har et godt forhold omkring det meste, meeen når det kommer til økonomi så halter det lidt(det er ikke noget vi skændes om), det er lidt bøvlet at skulle sidde og finde ud af hvem der har købt hvad til husholdningen og hvem der skylder den anden penge, så jeg ville egentligt gerne have en form for lidt fælles økonomi.
Men min kæreste er noget økonomisk uansvarlig, han shopper til tider amok, og køber unødige ting i tide og utide, så jeg er ikke helt tryg ved at indgå i en fælles økonomi.
Hvad gør i andre? nogen gode råd til hvordan man styrer det?
tilføjet af grædesøren
Sådan gør vi:
Hej tudemarie
Kæresten og jeg har - efter aaalt for lang tid - fået opstillet et budget og ekstra fælles bankkonto. Her klarer vi alle fællesregningerne. Vi deler 50/50, før delte vi fællesudgifterne efter indkomstforhold, da hun studerede og jeg var ingeniør. Nu er jeg ikke ingeniør og vi tjener ca. det samme efter hun også er kommet på arbejdsmarkedet.
Så en fælleskonto hvor ALLE fællesudgifter trækkes fra - og KUN fællesudgifter.
Først oplister I alle faste og variable fællesudgifter fordelt over 1 år, dernæst deler I med 12, så I ved, hvad I hver især sætter ind på fælleskontoen.
I føler så løbende op på kontoens bevægelser på jeres Netbank og hvor meget I bruger på de variable fællesudgifter (mad, husartikler, etc.). Hvis I vil være på forkant med udgifterne, så kan I opstille et regneark med mål om, hvor store de variable fællesudgifter må være pr. uge eller måned (ugebasis synes jeg er nemmest at styre).
Alt, som ikke skal gå til fælleskassen er din kæreste selvfølgelig selv herre over, men du kan jo foreslå ham at oprette et budget for sine egne konti (lønkonto, budgetkonto, etc), så han ikke bringer sig selv i problemer og har råd til fælleskassen.
Vi flyttede også sammen efter 3mdr, men der skulle gå samfulde 2 hele år, før vi fik styr på økonomien. Og her var det min kæreste, som også gik "amok" i tøj- og skoshopping, vi fik regnet det sammen til 30-40.000kr på årsbasis, som jeg istedet havde brugt på vores fællesbudget :(
Men det kræver fandme (undskyld jeg siger det) en hård hånd, og hvis han ikke kan overholde det, så tøv ikke med at smide ham på porten igen! I kan jo stadig være kærester, men gør ham det klart, at hvis ikke han får styr på SIN økonomi, så kan I ikke bo sammen.
Held og lykke
/grædesøren
tilføjet af Anonym
LØSNINGEN!
Hej. Jamen jeres fællesudgifter (husleje, el,mm) halvere i (her betaer min kæreste dog mere , da jeg er studerende, og han tjener godt)
Vi har således et rådighedsbeløb hver efter disse udgifter er betalt. (han har mere end mig, da han jo tjerner godt, sådan er det her)
Vedr mad, find ud af hvad i ca spiser for, en af jer får et dankort mere, hvor disse penge indsættes på, dette er jeres MADKORT, alt mad købes her over. Mangler der så fx 400 kr på den konto sidst på md, så betaler i halv halv ind.
På den måde kan din kæreste måske godt bruge sit rådighedsbeløb på lort de første 14 dage, hvor du kan strække det over hele md. Jeres rådighedbeløb florere jo ikke i jeres fællesudgifter længere.
Fx:
Husleje 2500
El 500
øvrige faste (forsikringer mm) 500
mad: 2500
= 6000 kr
6000/2 = 3000 kr hver, hvoraf de 1250 sættes over på MADDANKORT
OBS mobil regning betales af jeres rådighedsbeløb, i bestemmer selv hvad i ringer for.
Din indkomst fx: 6000 kr
udgift: 3000 fælles
mobil 200
øvrige faste: livsforsikring, buskort mm 500
= 6000-3700 kr = 2300 kr rådighedsbeløb
Det er bare eksempler :0)
Her hjemme køre det strålende!
Jeres udgifter er jo betalt og maddankortet klare kosten.
tilføjet af tjah
Jeg tør heller
ikke at have fælles økonomi med min kæreste/samleverske, hun har et helt ustyrlig shoppebehov, og køber alt muligt mærkeligt som hun ikke har noget behov for, helt galt er det når hun shopper på nettet, så køber hun ind ligesom om hun kunne stampe pengene op af jorden, og har hun været en tur på strøget, er det helt sikker at hun har købt en "klud" eller noget "glimmer", til trods for at skabe og skuffer er stuvende fulde, mange gange påstår hun at hun ikke har købt noget, men i løbet af et par dage kommer hun pludselig i en ny bluse eller med nogle nye smykker. Og det gør mig en smule irriteret, da hun så "sniger" det med ind i huset, og vi er ellers begge af den opfattelse at der ikke skal være nogen hemmeligheder over for hinanden.
Jeg må dog tilstå at jeg har holdt to ting hemmelig for hende, nemlig hvad hun skal have i henholdsvis fødselsdagsgave og julegave, men det er vel ok at have den slags hemmeligheder.
tilføjet af NinaO
Fællesudgifter....
...havde vi en konto til. Det var alle faste udgifter.
- Madpenge blev lagt i en æske først på måneden, så købte vi ind som vi nu syntes. Kæresten var meget madglad, så hvis han skulle have trøfler eller andre dyre sager, spædede han selv lidt til.
Det fungerede fint - faktisk gik der lidt sport i at have overskud i "æsken" - så gik vi nemlig i byen for det. Vi var begge studerende, så der var ikke så meget at gå amok med.
V.h.
NinaO
tilføjet af f.eks. Daisy
Se her:
Hej.
Efter mange år fandt vi ud af det. Først havde vi fælleskonto, men det duede ikke. Desuden er der også lige dét i det, at hvis en af jer skulle gå hen og dø, så bliver en fælleskonto lukket indtil boet er gjort op. Så kan det være, man ikke engang kan komme til sine egne penge... Der bliver nemlig først ledt efter evt. arvinger...
Min mand er (efter min mening) også lidt for glad for at flashe dankortet. Så det her blev vores løsning:
Hver sin lønkonto.
Vi betaler et fast beløb ind på en budgetkonto hver måned.
Vi betaler ligeledes et fast beløb ind på en madkonto, til hvilken vi begge har et dankort (nogen måneder er der et lille underskud, andre måneder et lille overskud... - det regulerer sig).
Resten er til fri afbenyttelse, uden at den anden har noget at skulle have sagt. Jeg har faktisk ikke adgang til min mands netbank længere (mad og budgetkontoen kan vi begge to se på hver vores netbank).
Meget god løsning for os. :-)
tilføjet af MKR
Sådan gør vi også
I forhold til lukkede konti i forbindelse med dødsfald, har vi taget højde for det ved hver især at have en lille opsparing på hver vores personlige konto, så man kan klare sig igennem den første tid indtil banken "åbner" igen. [f]