9tilføjet af

Hjælp til valg af studie

Jeg er 19 år gammel, og blev færdig med gymnasiet denne sommer. Efter at have haft et sabbatår regner jeg med at læse videre til næste år.
Problemet er, at jeg ikke er sikker på jeg ved hvad jeg vil læse. Jeg har ikke lyst til at tage et år mere til at finde ud af det, da jeg føler, jeg spilder min tid - og jeg tror egentlig heller ikke jeg ville komme nærmere et svar.
Valget står egentlig i mellem erhvervsøkonomi og etnografi/antropologi. Erhvervsøkonomi virker som den sikre løsning, da det umiddelbart virker til at dette studie kan bruges til utrolig mange ting bagefter, så man er sikker på arbejde. Antropologi virker for mig at se mere usikkert - men jeg synes, det virker som et utroligt spændende studium.
Hvis der er nogle der kender til disse to studier vil jeg utroligt gerne høre fra jer, hvad I synes. Og ellers vil jeg gerne høre, fra folk generelt, hvad I ville lægge vægt på, hvis I skulle vælge.
tilføjet af

studie valg

Hej
Hej kender ikke rigtigt til de uddannelser du tænker på. Men jeg er 21 og igang med min uddannelse. Jeg valgte forkert første gang, så jeg brugte derfor over et år på en uddannelse som ikke var mig. Det jeg vil frem til er at du skal tænke de godt igennem inden du vælger. hvis jeg var dig ville jeg kigge inde på siden www.ug.dk der kan man læse om uddannelser og jobs.
tilføjet af

Tak for svar...

... Jeg kan godt se at det er super træls at vælge forkert. Jeg har været inde på ug.dk og også på Århus Universitet (det er der, jeg vil studere) og læse om de to uddannelser. Men synes stadigvæk det er svært at bestemme sig.
tilføjet af

Hej

Jeg læser selv filosofi men har naturligvis gjort mig nogle tanker om de forskellige fag. Både i forbindelse med mit eget studievalg og i min daglige gang på et af landets universiteter.
Det første jeg vil sige er at den gamle traver rent faktisk holder, du ved den med at man skal vælge noget der interesserer en. For 3 års universitetsstudier, for slet ikke at tale om de 2 efterfølgende på kandidaten, er altså noget nært umuligt at komme igennem hvis ikke man brænder for det.
Derudover så mener jeg bestemt ikke hverken etnografi eller antropologi er den sikre vej til ledighed. Det er min overbevisning, at man altid vil have nemmere ved at finde sig et job som dygtig antropolog end man vil have som middelmådig erhversøkonom 🙂
Der endvidere mulighed for at supplere din uddannelse med tilvalg og du kan endda gå så langt som at læse noget helt andet på kandidaten. Så der er masser af muligheder for at gøre din uddannelse mere interessant for erhvervslivet.
Men det bedste råd jeg kan give dig er at bruge dit sabbatår fornuftigt. Dvs. du skal sætte dig grundigt ind i hvad de fag du er interesseret i rent faktisk indebærer. Derudover bør du også tage ud og følge nogle forelæsninger i de forskellige fag - det kan ofte også være en stor hjælp til ens studievalg.
For noget jeg ofte har set er at folk overhovedet ikke aner hvad det fag de har meldt sig til egentligt går ud på. Særligt indenfor mit eget fag er der mange der får et kæmpe chok når de møder op til første undervisningsgang.
Så det korte af det lange? Sæt dig ordentligt ind i sagerne, det er der ingen der kan gøre for dig. Og så skal du vælge noget der interesserer dig og "tænder" dig.
tilføjet af

hvilket liv vil du have...

for vil du have et liv hvor du træller med noget fornuftigt? ...eller et liv hvor du de fleste dage glæder dig til at gøre det du er god til og godt kan lide at lave?
Det mener jeg du bør vælge ud fra. Uanset hvad statistikker osv siger!
tilføjet af

Har selv læst antropologi

Hej du
Det er nogle meget forskellige uddannelser, du har kig på, hva!
Jeg har selv en bachelor i antropologi og er nu i gang med en overbygning i Dansk Sprog og Medier. Jeg har været rigtigt glad for at studere antropologi. Det er et godt og socialt studie (i København i hvert fald, men har hørt godt om Århus også).
Du skal jo gøre det, du synes føles rigtigt. Jeg har aldrig selv valgt efter, hvor der er arbejde at få, fordi man aldrig ved, hvordan landskabet ser ud, når man er færdig med sin uddannelse. Derfor har jeg altid været af den overbevisning, at det var vigtigt at føle sit hjerte. Ellers bliver det godt nok også en hård uddannelse, hvis ikke man brænder for det.
Men, antropologi KAN bruges til rigtigt mange ting - men, det er op til dig selv at få det til at ske! Synes egentligt jeg havde hørt om en ny overbygningslinje inden for noget virksomhedsstudier... men, kan ikke lige finde det på deres hjemmeside (www.antropologi.ku.dk). Mit råd er at snuse lidt rundt der. Antropologi handler ikke kun om studiet af fjerne egne og kulturer, men ligesom meget om virksomhedskulturer i danske virksomheder... Og meget meget andet🙂
Erhvervsøkonomi vil og kan jeg ikke sige så meget om. Har ingen erfaring på det område :)
tilføjet af

Re: Hej

Tak for de gode råd.
Jeg er enig i hvad du siger om, at man skal vælge noget, der interesserer en. Jeg vil så lige uddybe at jeg egentlig også tror erhvervsøkonomi kunne været spændende.
Jeg overvejer også stærkt at tilmelde mig et åbent hus arrangement, for at kunne se undervisningen i praksis.
Angående det med at læse noget andet på kandidat uddannelsen: Er der et sted hvor man kan se hvilke bachelor uddannelser, der giver adgang til de forskellige kandidatuddannelser? For jeg har nemlig tænkt, at hvis jeg nu valgte etnografi/antropologi, kunne jeg eventuelt bygge ovenpå med noget andet (fx erhvervsøkonomi). - Men jeg ved bare ikke om det er muligt.
tilføjet af

Godt at høre

Ja, de er vist lidt forskellige... Har også overvejet statskundskab, men det er lykkes mig at udelukke den. :P
Tak for hjemmesiden; har faktisk ikke læst om uddannelsen i København, så det vil jeg da lige gøre.
tilføjet af

Erhvervsøkonomi og kandidat

Hej igen
Ang. åbent hus arrangement, så er det da bare med at melde dig til 🙂 Men derudover så behøver du ikke kun begrænse dig til det. Forelæsningerne er offentlige, så du kan i princippet bare møde op. Ikke at det er en dårlig idé at melde sig til åbent hus, det syntes jeg bestemt du skal gøre. Men det skader ikke at kigge forbi en gang hvor studiet ikke decideret er ude for at sælge sig selv.
Ang. adgang til kandidatuddannelsen
Sådan overordnet så kræver de forskellige kandidatuddannelser, at man har en "relevant bacheloruddannelse". Derfor vil jeg foreslå dig at du kontaker de enkelte uddannelser, eller studievejledningen på universitetet, og hører nærmere. Nogle kandidatuddannelser har nogle fagspecifikke krav, andre er åbne for alle fra et bestemt fakultet osv. osv.. Så det er bedst du får svar fra nogen der med sikkerhed kan give dig det rigtige svar 🙂
Men umiddelbart så er det nok noget med at du skal læse noget ervhervsøkonomi som tilvalg, for at få adgang til kandidatuddannelsen i ervervsøkonomi.
tilføjet af

Interesse kontra jobs

Det er umuligt at forudse, hvem der er brug for i fremtiden. Da jeg startede på kommunikation var der mange jobs, men det ændrede sig med et trylleslag, fordi alle universiteter begyndte at undervise i kommunikation. Pisseærgeligt, da jeg og sikkert mange andre netop læste det fag for at få job bagefter fremfor fx oldhebræisk.
I slutningen af 80'erne satse Bertel Harder alt på at uddanne civilingenører og økonomomer og skar ned på seminarieuddannelserne. Den første langtidsledige jeg mødte nogeninde var civilingenør - der var for mange af dem og også for mange økonomer. Til gengæld kom der mangel på lærere og pædagoger.
Så et fag i sig selv garanterer ikke job i fremtiden. Det handler kun om udbud og efterspørgsel. Læs noget der interesserer dig så meget som muligt. Har læst en undersøgelse der siger at det er de folk uanset fag som klarer sig bedst bagefter, og jeg lover dig for det bliver 5-6-7 lange kedelige år, hvis du ikke er bare noget interesseret i stoffet ,)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.