Jeg er lige droppet ud fra et humanistisk studie efter 1½ år. Så lang tid tog det mig desværre at sande at humanistiske fag - med få undtagelser - er tidsspilde og direkte vej til arbejdsløshed.
Og jojo, selvfølgelig findes der såkaldte "solstrålehistorier" om cand.mag'er der rent faktisk fik et job inden for deres fag. At få arbejde efter 5-7 års studier bør sgu ikke være en solstrålehistorie, men en selvfølge!!
Og hvorfor går det så galt, hvorfor strømmer de unge (som mig) ind på studier, man med lidt research og eftertænksomhed burde kunne gennemskue er risikable satsninger? Tjaa, der er jo et element af personlig interesse som man ikke skal kimse af. Men værst er det nu med universiteternes nærmest løgnagtige markedsføring af uddannelserne.
Se engang http://www.studieguide.sdu.dk/ny_studier.php http://www.studier.ku.dk/ http://www.au.dk/da/studhaft.htm
Og prøv at læs et par fagbeskrivelser af humanistiske studier, specielt de afsnit der handler om jobmuligheder. Mange af beskrivelserne er vage og ejendomsmægleragtige. Andre skriver at jobmulighederne for faget er "mange". Jaja, en ufaglært har da osse "mange" muligheder, men er det gode muligheder?
Hvad mener I? Er det på tide at diskutere begrænsning af optaget, eller skal markedet regulære det?
tilføjet af anonym
Begrænset optagelse
Der er helt klart uddannelser hvor der burde være begrænset optagelse (mener osse at århus universitet har begrænset optagelsen på visse studier fra næste semester!?)
Der bliver stukket blår i de unges øjne, når man bare lukker folk ind i stride strømme. Selvfølgelig må man som studerende også selv tage et ansvar, men der burde også gøres noget ved selve uddannelserne og "markedsføringen" af dem. Der er visse uddannelsesinstitutioner der er spild af tid (og jeg tænker ikke kun på universiteterne) Uddannelser der ganske simpelt er ubrugelige og som man ikke kan få job via.
tilføjet af riverman
økonomi
Jeg tror det har stor betydning at diverse uddannelses steder er blevet selv ejende institioner, der som enhver anden virksomhed har en foretning der skal køre optimalt.
Dvs nu flere elever, studerende, kursister mv der kommer igennem systemet des bedere økonomi.
Og i den proces for de studerende sjældent en ordentlig vejledning .
Også opfindsomheden blandt div kursus og efteruddannelses steder er blevet utrolig stor .
man bliver heletiden mindet om hvor vigtig det er,hele tiden at være opdateret, for ikke at blive hægtet af . I mange tilfælde er det kun navnet på kurset ,der er ændret .
jeg synes der burde luges gevaltig ud i de mere eller mindre seriøse.
tilføjet af cand.mag.
Nuancer og initiativ
Det er naturligvis kritisabelt at give et indtryk af, at en humanistisk uddannelse giver kassen efter indlevering af speciale. Men jeg vil dog lige viderebringe, at det ikke altid er sådan. Jeg er (næsten) cand. mag. i informationsvidenskab og mangler lige det sidste for at være færdig. Mine medstuderende, der er færdige har for ca. 95%'s vedkommende fundet job inden for et år. Men dette til trods, mener jeg ikke at f.eks. adgangsbegrænsning nødvendigvis skal ses som 'kuren' til nedbringelse af arbejdsløsheden blandt humanister. Jeg mener det i høj grad også bør bæres af den enkeltes eget initiativ og evne til at tænke sit fag ind i en arbejdskontekst. Jeg håber at denne 'friskhed' må komme ind i humaniora, og at disse rammer bliver skabt på universiteterne. Ønsker dig ellers held og lykke fremover
tilføjet af e-hopper
både og...
humaniora har jo aldrig været en guldgruppe, men som en anden herinde skriver så handler det jo meget om hvordan man sammensætter sin uddannelse og hvordan man tænker den ind i fremtidige arbejdsmuligheder...
jeg læser filosofi og mit sidefag bliver kunsthistorie... jeg har svært ved at finde en dårlige kombination, hvis jeg skal se på arbejdsløshedsstatistikker, men jeg tror på at hvis jeg klarer mig godt, og har idéer om hvad jeg vil bagefter, så skal jeg nok finde en niche hvor jeg kan have en meningsfyldt tilværelse...
men det er klart, at hvis en meningsfyldt tilværelse betyder at tjene kassen, så er det ikke den vej man skal gå... men dette syntes jeg ikke er noget universiteterne gør synderligt ud af at skjule...?
god dag,
venligst e-h
tilføjet af Anja83
Tak, i lige måde.
Osse held og lykke til dig. Mit indlæg blev en tand mere spydig end tiltænkt. Anyway, inf.vid. er et af de studier som jeg omtalte som "få undtagelser", man får gode jobmuligheder. Det var DET jeg skulle have læst :-)
tilføjet af christian24
rimelig naivt
Nu er jeg gerne den første til at indrømme, at informationsvidenskab er en god uddannelse med god ansættelsesstatestik. Men det er også en af de eneste på humaniore og det er en lille uddannelse, kun 78 sidste år i århus. På humaniore generelt er det jo helt jammerligt så lav en ansættelsesprocent der er. Plus at mange aldrig kommer til at arbejde med det de er uddannet til. Jeg mener klart at universitetet burde have strengere krav for at få flere til at læse eks. en samfundsvidenskabelig uddannelse istedet for en på humaniore. Men derudover er jeg også modstander af denne "læs hvad du virkelig brænder for" holdning der er. Man bliver også nødt til at være realistisk. Hvis man ikke har et særlig godt karakter-snit er det højst sandsynlig ikke dig der får det ene job der er til 10 mennesker. Find en mellemting mellem interesse, evne og jobudsigt.