9tilføjet af

Hvordan smager surstrømming?

Jeg kan godt lide at smage ny og spændende mad og den sidste tid har jeg gået og tænkt på at smage surstrømming.
Hvor kan man købe denne svenske specialitet?
Hvordan smager det?
Hvad spises det bedst sammen med?
Mvh. Fiskemanden
tilføjet af

Øh...

Er det ikke bare almindelige sild....???? Jeg har boet 3 år i Sverig og mit første sprogproblem kom sgu allerede på dag 2 i det nye hus ude i den dejlige svenske skov.. Der kom en gammel mand til døren på sin rustne cykel... Jaaa Hejsan, vill ni köba noen surstrômmig min fru...Hmm.. Jaa vist... sagde hun jo flink som hun ville være... han fik hvad han nu forlangte og i pose lå HELE SILD... ;0) Ellers husker jeg forkert......!!
Men det kunne være Jahnsons Fristelser du tænker på.. Det er suverænt, hvis man kan lide fisk... Uhm....Finder gerne opskrifte frem hvis der er interesse for det, på et tidspunkt....
tilføjet af

Her er opskriften

tilføjet af

Specielt

Jeg har arbejdet sammen med svenskere fra både nord og syd - og det er kun svenskere fra Nordsverige der (normalt) kan lide det.
Det er sild der købes på dåse - og de er nærmest i forrådnelse og lugter som noget af det værste man kan tænke sig (har jeg hørt).
Den ene af svenskerne boede i Stokholm og fortalte en historie om en familie i boligkomplekset, der havde efterladt en dåse surstrømming i en plastpose på altanen og var taget på sommerferie. Da de havde været væk i lidt over en uge kunne de øvrige beboere ikke holde lugten ud længere - og tilkaldte brandvæsnet, som rejste en stige til altanen og fjernede dåsen.
tilføjet af

Smager OK, hvis man har mod på det.

Prøv det bare!
Jeg synes det smager lidt af meget lagret ost.
Jeg har 2 gange smagt surstrømning - begge gange hos danske venner, der har boet i Sverige. Det blev serveret på svensk fladbrød med skivede, kogte kartofler, rå løg og så surstrømning. (Hvis man ikke kan skaffe fladbrød kan man i stedet bruge hvedetortillas.) Spis 1-2 fisk pr. brød. Husk at fjerne skind og ben inden. Konsistensen er ret flydende, så det kan ligesom smøres på brødet, hvorefter man kommer kartofler og løg på. Hertil drikkes øl og snaps.
Efter sigende kan man købe surstrømning alle steder i Sverige, men det er sæson-vare (vist nok om efteråret).
Surstrømning blev første gang spist under 2. verdenskrig. Normalt saltede og konserverede man surstrømning, men under krigen havde man ikke salt nok, hvorfor man brugte den mængde man nu havde til rådighed. Dette bevirkede at fisken begyndte at gære - men den gik ikke i forrådnelse!
Når man skal spise surstrømning, skal man altid åbne dåsen under vand, da dåsens indhold ellers kan sprøjte ud til alle sider. Ikke så lækkert!
Det kan også anbefales at spise surstrømning under åben himmel, for det lugter ikke særlig godt indendørs.
Hvis man ikke er bange for at prøve noget nyt, så bare fang an med surstrømningen. God appetit!!!
tilføjet af

Jeg har også smagt det

Dåsen skal absolut åbnes udendørs! Stinker råddent! Sæsonen starter i august, så der skulle stadigvæk være nogle dåser at opdrive i Sverige. Jeg har prøvet "Røda Ulven". Det bedste er, hvis du kan få den i fileter; de hele fisk er lidt svære at rense. Spises med kogte kartoffeltern og hakket rødløg rullet ind i tyndt fladbrød. Kan bl.a. købes i Citygros i Bjuv nord for Helsingborg.
tilføjet af

Kloaklugt; men en lækker delikatesse

Første gang, jeg mødte surströmming, var som yngre læge i Nordsverige. Nogle traktorer var ved at grave kabler ned i vejen udenfor klinikken. Så begyndte det at stinke - jeg var sikker på, de havde gravet hul på kloakken, og jeg lukkede alle vinduer. Det blev værre! Det viste sig at være de gamle på plejehjemmet - ganske vist sammenbygget med klinikbygningen ved 2 mellemgange; men lugten havde lang vej at gå - mistede intet af sin karakter eller intensitet på vejen.
Jeg købte et par dåser selv. De skal helst bule udag i begge ender - ellers gemmer du dem et halvt års tid mere i køleskabet til de er gode nok.
Smager herligt; men huset lugter et par dage, selv om du åbner dåsen udendørs under vand i gulvspanden. Tag dåsen op af vandet, når trykket er udlignet.
Jeg har inviteret en kammerat på surströmming i aften. Han ved intet om menuen dog! - er spændt.
tilføjet af

Surströmming er meget ældre end 2. verdenskrig

Der findes beskrivelse af tilvirkning af surströmming helt tilbage til 1700-tallet.
Der går historie om, at det blev opdagedet, da man pga fattigdom (og salt var dyrt!) men god fiskelykke fik lagt for lidt salt i fisken - men man må også ved uheld have haft for megen varme det efterår - så fisken gærede; men pga fattigdom måtte man spise, hvad der var, og opdagede, at det var meget bedre!
- men det er altså meget ældre end 2. verdenskrig.
tilføjet af

Surstrømmming

Det spises på et tyndt knækbrød med kogte kartofler og cremefraiche.
Det smager dødt og råddent velbekomme!
tilføjet af

Surstrømming

Det spises på et tyndt knækbrød med kogte kartofler og cremefraiche evt. med snaps til.
Det smager dødt og råddent. Velbekomme!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.