Jeg hører flere og flere sige at spelt mel er så sundt, de siger at "ja jeg er også begyndt at bruge speltmel, det skulle være så godt" men hvorfor? jaja jeg ved godt at der ikke er gluten i, men feder sigtet speltmel ikke lige så megte som sigtet hvedemel? hvis man ikke har gluten allergi er hvidt speltmel så ikke lige så fedende som hvidt hvedemel? eller hvorfor er det ene bedre end det andet?
tilføjet af Olde
Der ER gluten i speltmel
Gluten er det, der får dejen til at hæve.
Adskillige personer har hvedealleri.
Der hævdes at hveden er blevet for forædlet, og det er een af årsagerne til dette.
Spelt er en gl. kornsort, der ikke er så forædlet.
Spørg om yderligere information hos www.aurion.dk
eller din lokale Helsekostforretning.
tilføjet af Olde
Fik ikke svaret ordentligt
Begge melsorter feder- jeg tror ikke, der er den store forskel, men hvede har en tendens til at binde væske i kroppen.
tilføjet af baker
tak for svar
tak for svaret. Jeg ved godt at det er gluten der får brødet til at hæve, jeg synes netop heller ikke at mine speltmelsbrød (rent usigtetspeltmel) hæver, jeg vidste også godt at spelt er en gammel uforædlet kornsort. Men jeg vidste ikke at der var gluten i speltmel og jeg kender folk med gluten allergi (som åbentbart er hvedeallergi) der kun bruger speltmel.
Er der mon nogen der ved om det ene ellers feder mere end det andet?
tilføjet af Olde
Et gæt
Hvedeboller hæver mere og indeholder mere luft- kornets fedtprocent kan www.aurion.dk svare på.
tilføjet af baker
tak for tippet om aurion.dk
det er en rigtig god side med svar på alle mine spørgsmål
tilføjet af kin
spelt
spelt er hammer godt. selv gravballe manden spiste det.
tilføjet af Ruth Wenche Svendson
Speltmel
Jeg har prøvd speltmel og det gjør at jeg ikke er så oppblåst i min mave som jeg før var av hvetemel. jeg har kokt en del grøt av hvetemel, som vi i Norge kaller smørgrøt og jeg fikk alltid sure oppstøt av dette. Nå bruker jeg speltmel i grøt, saus, pannekaker og vafler, lapper og ellers. Supert.
tilføjet af Astrid_bj
Gluten får IKKE brødet til at hæve
Okay, I er helt galt på den!
Gluten er et protein der findes i godt og vel alle melsorter (undtagen selvfølgelig glutenfrit brød, hvor dette protein er fjernet)
Gluten får IKKE brødet til at hæve, det er enten det gær eller bagepulver i putter i (hvis I bruger surdej skyldes det den luft der dannes ved gæringsprocessen).
Dog har I ret i at Gluten har med hævning at gøre. Gluten binder nemlig selve melen når brødet hæver så det kan blive større og luftigere uden at kollapse, men det gør alt protein i mel. Får i tilfældigvis fat i en pakke mel med lavt protein indhold vil brødet og kagerne have sværre ved at hæve.
Hvis I ikke tror mig (eller er blevet forblændet af "Kernesund Familie" så slå det op på nettet)
Hilsen Astrid