NEJ jeg gør da ej! Det har jeg slet ikke samvittighed til 😖
Faktisk viser en ny undersøgelse ifølge DR, at danskerne er de rene dydsmønstre, som sjældent lyver sig syge for at snuppe en dag hjemme på sofaen. Danskerne er dem der skulker mindst fra jobbet sammenlignet med 9 andre europæiske lande – kun 4 % tilstår, at de nupper en pjækkedag i ny og næ.
Spaniernes arbejdsmoral er derimod ikke helt så god! Her indrømmer 22 %, at de indimellem snupper en gratis fridag, efterfulgt af briterne og irerne med 21 % og hollænderne med 20 %.
Hvorfor er der denne forholdsvis store forskel på den europæiske arbejdsmoral? Eksperterne mener, at grunden til at lige netop danskerne begrænser pjækkeriet er, at arbejdsmarkedet er meget fleksibelt. Mange har fleksible arbejdstider, mulighed for at tage barnets første sygedag samt omsorgsdage, og vi kan tage fridage ved særlige begivenheder i familien.
Og det tror jeg er helt rigtigt! Jeg ville have enomt dårlig samvittighed over at skulke. Hvis jeg virkelig havde behov for en fridag - af den ene eller den anden årsag - er jeg ret overbevist om, at jeg ville kunne tale med chefen om det, og at vi kunne finde en god løsning UDEN løgne! - så jeg kunne holde fri med god samvittighed 😉
Kan du finde på at tage en pjækkedag? – og hvordan har din samvittighed det så med det?
tilføjet af arbejdende
nej, jeg gør ej
tager en pjækkedag. Jeg har dårlig samvittighed selv når jeg skal melde mig syg grundet influenza eller andre skavanker. Det kan arbejdsgiveren lide, men næppe siger tak for. Det sidste års travlhed og stress på jobbet og ingen sygemelding har resulteret i at jeg er blevet syg i ferien. Hvem betaler prisen? Det gør jeg og mine børn, og er det rimeligt? Måske havde få dages sygemelding reddet situationen. I det her tilfælde ville jeg hellere være en spanier eller briter og ikke have så stor samvittighedsfølelse.
tilføjet af Unlogged
Nej, aldrig
Jeg har netop disse meget fleksible forhold, som nævnes her. Jeg kan arbejde hjemme, jeg kan holde barens første sygedag, som erstatning for barns, da jeg ingen børn har. Jeg kan flekse og jeg kan betale mig ud af det. Jeg har 6 ugers ferie og fri hver weekend, hvornår skulle jeg have tid til at pjække?
tilføjet af Anonym
Vores forhold er vel bedre?
Jeg tror, vi generelt har bedre forhold arbejdsmæssigt end fx spanierne. Højere løn, barns sygedage, 37 timers arbejdsuge (har de det i de andre lande?) osv. Efter min mening forpligter det til, at man som ansat "giver" noget den anden vej og ikke snyder arbejdsgiveren.
Hvis man føler sig godt behandlet af sin arbejdsplads, så behandler man også den anstændigt.
tilføjet af Anonym
Hvad er
"barens første sygedag som erstatning for barns"?
tilføjet af efterlønner
Dydsmønstre?
Mon ikke der skal mere til for at være et dydsmønster. Pjækkeri har i mange år været en udbredt diciplin. Ikke mindst i det offentlige, hvor jeg selv har oplevet det mange steder.
tilføjet af Line1
Ja....
det gør jeg og her i huset, hedder det en "egen omsorgsdag". Det er ikke noget jeg gør ofte, eller bare fordi jeg ikke gider ud af sengen. Nogen gange kan jeg dog godt være så flad og stresset, at alt føles for uoverskueligt, og så tager jeg en egen omsorgsdag og kommer ovenpå igen, og møder friskt op på job næste dag.
Så det er kun noget der sker, hvis jeg virkelig har behov for en dag hjemme. Kan samtidig sagtens møde på job med infuenza eller lign, så er ikke fordi jeg yder mit :o)
tilføjet af yofilo
Tjah...
Sommetider kunne jeg godt finde på at tage en pjækkedag, men nu hvor jeg er studerende har jeg brug for alle de penge jeg kan skrabe sammen.
Årsagen var før i tiden at jeg var på arbejdspladser hvor tempoet altid var ekstremt højt og hvor det var svært at få fri til simple ting som læge- eller tandlægebesøg. Indimellem blev jeg bare så træt og udkørt ovenpå rigtig pressede perioder at jeg trængte til andet end en eller to fridage pr. uge (sommetider var der 6-dages arbejdsuge) og min samvittighed havde det aldeles udmærket med at tage sådan en dag. Alternativet var bare blevet en sygemelding på sigt fordi jeg enten blev fysisk syg eller kørte helt kold psykisk pga. travlheden.
Jeg tror der kan være en pointe i det med første sygedag, omsorgsdage mv., i forhold til syd-uropæiske lande; til gengæld tror jeg også det kan være medvirkede til at nogle af de medarbejdere der IKKE har børn vælger at pjække indimellem - for der er godt nok nogen forældre som virkelig misbruger muligheden for barns første sygedag og som meget ofte er væk af den årsag. Jeg forstår godt at man vælger sine børn, men det virker sært når barnet er sygt hver eneste eller hver anden uge og det så kræver barns første sygedag hver gang. Der må indimellem være andre der kan træde til; partner, forældre eller andre for det er en kæmpebelastning for kollegerne og desuden hamrende uretfærdigt i forhold til kolleger der så knokler sig selv i sænk uden at få ekstra fri for det. Det er jo ikke kollegernes valg at dem man arbejder sammen med har børn, så hvorfor i alverden skal de bare bide tænderne sammen og arbejde ekstra uden selv at få en fridag engang imellem?
tilføjet af dandegn
kært barn
Har mange navne. Kunne man ikke sige at vi i Danmark bl.a. har valgt at kalde pjæk noget andet, f.eks barns første sygedag, omsorgsdag ...ect. Det er da helt klart noget af det som man i Holland o.a. bruger pjækdagene til ! Så er det ikke et stykke hen af vejen et spørgsmål om at have et pænt lovligt ord for "pjæk" ?
Jeg venter her på hylekoret af de forkælede forældre 😉
tilføjet af yofilo
De der 37 timer
De der 37 timers arbejdsuge er så en sandhed med modifikationer. Der er mange som arbejder meget mere, afhængig af branche. Og det er desværre også ofte i fag hvor man ikke bliver behandlet særlig godt.
tilføjet af Anonym
Ingen hylen herfra...
men et ønske om, at du forklarer, hvorfor en overenskomstsikret rettighed skal kaldes "pjæk"? Pjæk = ulovligt, uberettiget fravær. Barns sygedag = lovligt, berettiget fravær.
Er den ansattes fraværsdage pga. egen sygdom så også bare et pænt, lovligt ord for pjæk?
tilføjet af Lollol
Hvor ikke samline os med
Japan eller andre asiatiske lande for den sags skyld!
Da det er dem der styre verdensøkonomien. og det er der alle vores jobs forsvinder til, så vi dansker her ikke så skide meget at være stolte over!!
tilføjet af dandegn
Gerne
Du giver selv svaret: Overenskomstsikret - Hvis man i de bemeldte lande indfører en tilsvarende ordning er pjæk ikke længere pjæk men en overenskomstsikret ret.
Næ hvis man er syg er man syg og så pjækker man ikke.
Er ens barn syg er man ikke syg !
Iøvrig; jeg ved det er provokerende: Hvorfor kan man ikke få kæledyrsomsorgsdag, hvis hund, kat, fugl....eller skal til dyrlæge❓Jeg forudser at om ikke så mange år er dette ikke længere provokerende, men en ret alle kæledyrsejere naturligvis har krav på.
Tilbage skriv for klarheds skyld omsorgsdag (ikke sygedag) for børn 30 år - da var et sådant udsagn stærkt provokerende ! Så lad os nu få kæledyrsejeres sociale ret til debat ! 😉
tilføjet af gysse78
ha ha tror du selv
på det??
danskerene pjækker lige så meget som alle andre.
alle jeg kender har haft mindst 1 pjækkedag, og den med barnest første sygedag er bare en måde at gøre det endnu nemmere at holde en dag hjemme.
Jeg har enda haft en kolega der holdt barnets første sygedag og han havde ingen børn😃.
han blev så også fyret😃.
tilføjet af Taxachauføren
ærlighed
det er en af de gode ting i denne branche
Chef jeg gider ikke i dag, find en afløser
tilføjet af Holger
Nej, vi bruger ikke bekvemmelighedsløgne
som i primitive amerikanske byfilm.
tilføjet af Vinther
Den skønne pjækkedag
Jeg har gjort det EN gang og jeg nød det i fulde drag.
Jeg havde aftenen før, fuldstændigt hyldet mig selv ind i en verden af smuk musik, et meget stort lærred og en masse maling og helt mistet tidsfornemmelsen. Det gik op for mig kl.4-5 stykker om morgenen at det pludselig var blevet sent og vidste at jeg ville få meget svært ved at komme op kl. 6.
Derfor besluttede jeg mig for at holde en pjækkedag. Jeg sov længe, spiste brunch med en veninde og nød dagen mere end de fleste andre fridage jeg har haft. Jeg synes da det er en uskik og jeg gjorde det KUN fordi jeg vidste at jeg tilfældigvis netop den dag, ville kunne undværes på jobbet.
Det er ikke noget jeg bryder mig om at gøre igen og jeg synes da heller ikke om, at andre gør det. Hvis man har brug for en fridag men har opbrugt dem man har, må man hellere tale med sin arbejdsgiver om det.
tilføjet af Tidl arbejdsgiver
Fornuft og samvittighed holder møde
Jeg kunne aldrig drømme om, at lyve mig syg og ligge og flyde derhjemme.
Min fornuft siger mig, at det er forkert, løgnagtigt og særdeles pinligt, hvis det opdages.
Min samvittighed fortæller mig, at jeg ikke kan tillade mig, at brænde kolleger af, der regner med mig. Det er for lavt.
tilføjet af Ham der
Ja eller officiel
landesorg, når Danmark taber i fodbold!! Du har nogle syrede indlæg nestor😃
tilføjet af Aukko
de er lud dovne og beregende
og er de offenlige ansat eks hos Statens serum institiut med 27 sygedage om året er helt klart de værste slaskerøve vi har på det danske arbejdsmarkede, de offenlige ansatte tror at staten er utømmelige, de tager intet ansvar for det fremtideig dk,
håber at hele hoben bliver privat ansat en dag, så kommer der andre bolle på suppe.
tilføjet af auk
du har
ret, der er ingen arbejdsmoral tilbage i Danmark
tilføjet af zappi
særdeles pinligt...?
At blive opdaget i at nyde sit eget selskab? Eller er du bare sådan en medløber som ikke engang kan være dig selv bekendt? Du burde sige dit job op og lære dig selv lidt st kende
- i det mindste bruge noget af din tid på at lære at lade vær`med at udelukkende tænke på hvad andre mener og tænker om dig
For det du skrev:"...at det er forkert, løgnagtigt og særdeles pinligt,hvis det opdages" det var sgu lavere end nogen pjækkedag jeg nogensinde har hørt om.
tilføjet af ha ha ha
fordi min dyrlæge
har først åbent klokken 16, så jeg kan sagtens nå at komme på arbejde og så tilbage og tage mig af dyret. Kæledyrsomsorg må vel vige for de store besparelser vi er ude for lige nu, bl.a vige til side for de gamle, der har brug for mere hjælp.
tilføjet af Tidl arbejdsgiver
Nå, sådan kan det også læses
Jeg mener naturligvis, det er pinligt overfor mig selv. Det ville give mig samvittighedskvaler.
Læs overskriften. Jeg er ligeglad med andres tanker, men har både en samvittighed og en fornuft.
tilføjet af Anonym
= ekstra ferie
Hvis du er syg i ferien kan det overføres til dine efterfølgende arbejdsdage, så du skal møde senere, så vidt jeg er orienteret. Men det kræver selvfølgelig en lægeerklæring...
tilføjet af nona
Nej, desværre
Hvis du "når" at blive syg inden du går på ferie, er du syg, ikke på ferie.
Hvis du bliver syg i din ferie, er du på ferie, ikke syg.
tilføjet af zappi
oki...
Så du har ferie lige i øjeblikket eller andet godtgørelse?
For du kan da umuligt være arbejde lige pt, når du kan sidde og skrive på nettet?
For hvis du er arbejde lige pt,må jeg nok tilføje at du da vidst heller ikke behøver at tage en pjækkedag. Du har fritid nok;)
Selv er jeg på barsel, skal føde om nogle uger.
Men jeg forstår godt dit indslag, selvom min mand læste dit indslag på en helt 3. måde:)
Men vi er jo forskellige allesammen, og der skal være plads til forskelligheder.
Desuden mener jeg selv, at ens erhverv har alt at sige, om man kan tillade sig at tage en pjækkedag eller ej.
Er man læge eller arbejder i det offentlige, så kan man bestemt ikke tillade sig det. Her har man med folks ve og vel at gøre - og ikke blot en kollega.
Hvis man vil pjække, så må man vælge sig en uddannelse eller et job som ikke kræver at man er der hver dag.
Længere er den ikke. Desuden skal man tænke på, at gennemsnitsmennesket i DK stort set ikke arbejder. kl 7-16 er faktisk ingenting - i forhold til f.eks. Kina og andre lande
tilføjet af baldur3
Pjækkedage findes ikke
Hvis man ikke er fysisk syg, forventes det man møder. Imidlertid kan man have fået så meget spat af et lortejob, at en dag væk fra det kan forbedre en psykiske velbefindende ganske gevaldigt. Psykisk lede er en ligitim grund til at bræde den af! 😃
tilføjet af Tidl arbejdsgiver
undskyld de sene svar.
Nå vi når da lidt tættere på hinanden, hva ?
Jeg har altid haft mærkelige arbejdstider. Lige her, hvor andre holder ferie, er jeg rigtig meget på arbejde, godt og vel 50 timer om ugen på underlige tider. Dernæst holder jeg en lille uges tids ferie med min familie. Så derfor.
Hvis man vil pjække skriver du at man må vælge et arbejde, der ikke kræver en hver dag.
Jeg mener at, har man et job må man passe det og ikke pjække overhovedet.
Som mit navn antyder, har jeg været arbejdsgiver (over 15år) og jeg har haft pjækkeri inde på livet, med mandags og fredagssyge. Det er fuldstændig urimeligt.
Jeg mener at lytter man til sin fornuft og samvittighed, så pjækker man ikke.
Nå, skal vi lade den ligge her ?
God sommer og held og lykke med familieforøgelsen🙂
tilføjet af renand
Aldrig i livet
om jeg kunne tage en pjækkedag 🙁
Synes det er dybt umoralsk at gøre sådan noget. Har en kollega (vi kalder personen for "X"), som tit tager 1-3 dages pjæk og når det sker, så hober tingene sig op (selvom der er andre der kan lave arbejdet, men bare ikke kan nå det, ved siden af deres eget).
Det skal så siges, at "X" har sukkersyge (ikke noget problem, så længe at "X" tager sin medicin) og er lidt for "tørstig" hvilket ikke er en go' kombination, så "X" har tit pjækkedage pga at "X" ikke kan styre sin tørst. Det kan godt være at "X" virkelig ER syg, men da det er selvskyldt, ser jeg og alle andre i firmaet det som pjæk !
Selv arbejder jeg 40-65 timer om ugen som chauffør, men føler ikke at der er behov for mere fri, men det skyldes måske at jeg tidligere har arbejdet 2000-2300 timer om året i landbruget, så nu er det jo nærmest bare et "deltids-job" jeg har 😉
PS: Har haft 4 ÆGTE sygedage de sidste 3½ år og et godt arbejds-miljø betyder meget for sygdom og pjæk.
tilføjet af piphans
Pjækkedag=genopladningsdag
😃😃En dag til genopladning er helt i orden med mig, bare husk at kalde tingene ved deres rette navn.
Overfor firmaet bliver man nødt til at kalde det noget ala...hovedpine,tyndskide eller opkastning ellers fatter de det ikke, så lyv trygt for dem....de skider alligevel på de ansatte i sidste ende, fis den så meget af du kan uden at vække mistanke.
Få dem til at synes at det er lidt synd for dig, så er de på din side, og fortæl dem hvor dygtige du synes de er og at i er et godt team.
En dag i ny og næ til genopladning kan virkelig være det der skal til for at undgå en langtidssygemelding, tro mig det passer !!!!
Iøvrigt er det sådan at hvis man går på job en dag hvor man føler sig ringere end lort, så kan kollegaerne mærke den dårlige stemning, så i firmaets navn er det vel bedst at holde sig væk, hvis man ikke kan bidrage med noget alligevel, andet end benzin det ildelugtende arbejdsmiljøbål.
Pjækkedagen er hermed definitivt afskaffet og afgået ved døden, til fordel for genopladningsdagen, den er kommet for at blive.
Når arbejdslivet er slut, vil man ægre sig gul og grøn over ikke at have taget mere hensyn til sig selv, iøvrigt får ildsjælen det samme i løn som os andre.
Tænk lige over det, ting skal kunne betale sig, lidt løgn og skuespil hører livet til, derfor går vi på teater.....nogle af de bedste skuespil opføres på danske arbejdspladser og sjovt nok ikke på det kongelige teater.
Snup i bare en genopladningsdag (max 5 om året den syvende ferieuge)
Endelig fik vi lige så lang sommerferie som skolelærerne. hurra😃