3tilføjet af

Kan du tage kritik og ros?

Kan du tage kritik og ros?
Vi kan blive bedre til at tage kritik og ros og bruge det positivt. Vores reaktion på en kritisk bemærkning fra partneren eller på ros fra arbejdsgiveren afspejler vores indre, og hvordan vi har det med os selv.
Fakta
Sådan tackler du kritik
Får du kritik, er der fire ting du kan gøre:
1. Lad være med at forsvare dig.
2. Lyt til hvad der bliver sagt.
3. Stil spørgsmål til kritikken.
4. Hvis der er noget om kritikken, så anerkend det som feedback.
Spørgsmål du kan stille
Mange mennesker pakker kritik ind i en masse fyldord i stedet for at gå til sagens kerne. Stil spørgsmål. Har kritikeren noget konstruktivt at sige, kommer det frem. Hvis ikke, så virker spørgsmål afvæbnende.
Hvad synes du, der er forkert ved...
Hvad mener du er målet for...
Hvad mener du ville være mere rigtigt...
Hvad er vigtigt for dig...
Klare budskaber
Sådan kan du formulere dig, når du vil udtrykke dine behov:
Jeg har brug for at...
Jeg er glad for, det d har gjort, og jeg har behov for at...
Vil du hjælpe mig med...

Af DORTHE LA COUR & MARIANNE HARTZ THOMAS
Hold op med at tro at al kritik er dybt personlig. Slå ørene ud og lyt til hvad der bliver sagt bag de kritiske bemærkninger og de rosende ord.
Vi kvinder er rigtig gode til det. Vi tager lynhurtigt kritik ekstremt personligt både på arbejdet og derhjemme. Og vi tager gerne ansvar for alt, der går galt, fordi det bekræfter os i, at vi ikke er gode nok.
- Det er nok min skyld, at virksomheden tabte en mio. kr. i går, er typisk kvindetankegang. Vi tilpasser, modellerer og arbejder med os selv for...
...at blive gode nok. Bøger, film og teater taler deres tydelige sprog. Og når vi får ros, tør vi ikke tage den til os. Den lille pæne pige, og alt hvad dertil hører, hænger stadig ved mange kvinder.
Afspejler ens indre
Men vi kan blive bedre til at tage kritik og ros og bruge det positivt. Vores reaktion på en kritisk bemærkning fra partneren eller på ros fra arbejdsgiveren afspejler vores indre, og hvordan vi har det med os selv.
Mange kvinder er opdraget til først at finde ud af, hvad andre vil have og opfylde de behov, før de ser på egne behov. Og det betyder også, at mange kvinder er meget afhængige af, hvad andre mener om dem. Vi giver andre mennesker ret til at afgøre, om vi er gode nok eller ej. Og det er en af grundene til, at kvinder har svært ved at forholde sig til både kritik og ros.
- Vi kan lige så godt glemme alt om at undgå kritik. Kritik er en del af livet, og det handler om at kunne forholde sig konstruktivt til det, der bliver sagt. Og vi skal huske på, at vi kun bliver såret af kritik, fordi vi er usikre på vores eget værd og derfor til dels er enige i kritikken, siger Mathilde Feldstedt, som ejer Feldstedt Consulting.
Mathilde er oprindeligt uddannet læge og har i de sidste ti år arbejdet fuldtid som coach og underviser, bl.a. i kunsten at tage imod kritik og ros.
Får du kritik på jobbet for noget, du har lavet, betyder det ikke, at du er en dårlig person. Kvinder overfører tit al kritik til det personlige, og vi har svært ved at skille det personlige og handlingen fra hinanden.
Retfærdiggørelse
Når kvinder bliver kritiseret, reagerer vi ofte ved at retfærdiggøre os selv med argumenter. Vi føler, at kritikken betyder, at vi ikke er gode nok, og så må man jo forsvare sig. Vi tager straks kritikken personligt i stedet for at forholde os til den som et input til sagen, og dermed lader vi andre bestemme, om vi har det godt med os selv.
- I stedet for skal vi tage ansvar for vores følelser og lade være med at tro, at andre er skyld i, hvad vi tænker. Vi skal tro på os selv og holde op med at være så afhængige af, hvad andre mener om os. På den måde vil vi kunne forholde os til både kritik og ros på en konstruktiv måde, og vi kan tage ros som noget positivt i stedet for at tro, at de rosende ord bare dækker over falskhed og en skjult dagsorden, forklarer Mathilde, som gennem sin undervisning har erfaring for, at kvinder skal lære at tage hånd om sig selv først.
At kunne forholde sig positivt til både kritik og ros handler om ens selvværd, og mange kvinder kan ikke selv give energi til deres selvværdsfølelse men er afhængig af, at andre gør det.
- Man kan sammenligne det med iltmaskerne i flyvemaskinen. Det første man skal gøre er selv at tage iltmasken på, før man hjælper andre. Får man ikke selv ilt, kan man ikke hjælpe andre. Man bliver ikke en helt, fordi man ofrer sig selv. Det er dèt, kvinder skal lære, forklarer coachen.
Samtidig er det vigtigt at huske, at der altid er et motiv bag kritik eller ros. Mange kvinder går som en selvfølge ud fra, at motivet er negativt, og at personen som kommer med kritik eller ros er ude på noget eller har en skjult dagsorden.
Vær positiv
Mathilde Feldstedt anbefaler, at man dropper den indstilling og i stedet forholder sig positivt til det, der bliver sagt og interesserer sig for, hvad den anden ønsker at opnå. Og er man i tvivl, så spørg ind til det, der bliver sagt.
En stor del af vores måde at kommunikere på viser sig i vores kropssprog. Så det du tænker og føler vil afspejle sig i din adfærd. Og din adfærd har betydning for, hvordan andre er overfor dig. Selv små ændringer i din adfærd kan have stor betydning i din relation til andre, og tror du på dig selv, så gør andre det også.
- Vi er tilbøjelige til at holde hinanden fast i et adfærdsmønster, og der skal kun en lille forandring til at ændre mønsteret. At fortsætte med at gøre det samme og så forvente et andet resultat, synes jeg er en ultimativ dumhed, siger Mathilde Feldstedt.
Den måde du taler til andre smitter også. Og vil du give kritik eller ros til en anden, så overvej hvad der vil være anderledes, når du har sagt, det du vil sige. Spørg dig selv, om du hermed har nået dit mål, og vær klar i dine budskaber og udtryk dig ud fra egne behov.
Og husk, at det er modtageren der afgør, om det, du siger, er feedback, ros eller kritik.

Lagt på www.bt.dk den 12. januar 2006 kl. 11:14
tilføjet af

øhh

tilføjet af

Kvinde eller mand...

Så er kritik en glimrende ting, som kun kan give stof til eftertanke.
Glimrende indlæg!
*FB*
tilføjet af

øhh.

gider du lige at uddybe det lidt
tak
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.