0tilføjet af

Sådan laver du en rigtig spare-and

De af os, der har prøvet at stege en and, ved, at der er meget svind, og at det er knapt så hyggeligt at være den, der ender med at få en vinge. Og derfor steger vi ofte flere ænder, så der kan blive nok til alle juleaften.
Men lyt godt efter nu for madelsker og kogebogsforfatter Rolf Lund, der har udgivet bla. "Kogebog for Fattigrøve" hævder nemlig, at han steger blot én enkelt and til otte-10 mennesker juleaften!
- Jeg køber en and på omkring 2 1/2 kilo, og så udbener jeg den og fylder den med fars - og på den led får man faktisk en and, der kan strække meget langt. Jeg har engang været til et julearrangement, hvor der var 25 mennesker som alle fik et stykke af den, forklarer Rolf Lund.
Skulle du have mod på at aflure ham tricket, så følger Rolf Lunds opskrift nederst på siden. Men som han siger, så er det ikke for nybegyndere, så måske kræver det lidt øvelse først.
- Jeg udbener anden, skærer den op langs ryggen. Og så laver jeg fyld af fx. farseret kyllingekød, som puttes ind i anden. Bagefter syr man den samen igen, og så steges den som normalt. Så sker der det, at farsen i anden gennemvædes af andefedtet, så den også smager af and. Det vil sige, at alle kan få et stykke and og med fars, der også smager af and, så det giver mere andefornemmelse. Hos os er der rigeligt i en and til otte-10 mennesker.
LÆS OGSÅ En overraskende god linsepaté
Og mangler du lige tricket til at få det sprøde skind på din andesteg, så lyder det således: - Det får man ved til sidst at skrue op og stege anden ved 200 grader - men husk at åbne vinduerne, for ellers går røgalarmerne sikkert i gang.
Rolf Lunds farserede and
Det skal du bruge:
1 and ca. 3- 3500 g
500 g hakket kalkun
1 æg
1 tsk. salt
peber
3 spsk. rasp
1 tsk. ingefær
300 g kyllingebrystfilet
olie
3 æbler
100 g svesker
Sådan gør du: Anden udbenes med en skarp (ellers kan man godt opgive!) kniv. Start fra ryggen og skær langs med skroget. Undgå at skære igennem skindet ved brystbenet. Skær yderste led af vingerne af. Fjern resten af knoglerne fra vinger og lår indefra. Sy anden delvis sammen ved hals og gump, så bliver det lettere at styre når farsen skal i. Farsen blandes af kalkun, æg, salt, peber og rasp. Ingefær kan tilsættes hvis man kan lide smagen. Kyllingebrystet svitses kort på en pande i olie og drysses med salt og peber. Put farsen i anden og tryk kyllingebryststykkerne ned i farsen.
Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Skæres i både. Læg æbler og svesker ovenpå farsen og luk anden med hvidt bomuldsgarn. Enten kan man sy anden sammen eller binde garnet omkring anden. Anden kan fryses ned igen til den bruges. Sørg for kølig optøning i max. 1 døgn, hvis man vælger den løsning.
Sådan skal den steges
Anden sættes i ovnen i en bradepande med tre dl. vand i bunden. Start med brystsiden nedad. Vendes efter 1,5 time. Stegetid 140 grader i tre timer.
Hvis anden ikke er brun nok, sættes grillen til de sidste 10 min. Efter 2,5 times stegning hældes skyen fra og fedtet skummes af. Jævn sovsen med mel og mælk og tilsæt kulør. Smag til med salt, peber og gelé. Er man meget ivrig, koger man en suppe på skrog og vingespidser, skummer fedtet fra og bruger denne suppe til at være i bradepanden.
http://www.dr.dk/Nyheder/Levnu/Godmad/Artikler/2013/1128114531.htm
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.