10tilføjet af

Sønderjylland styrer!

Sønderjylland er en del af Danmark, og det er deres mad også. men kan det virkelig være rigtigt at sønderjysk grønlangkål er så god som det siges?
og findes der ingen myter om den eller sjove udtagelser?
Egnsretter har mange sjove og gamle myter og fortællinger. Kender du nogen som kunne være sjove at høre mere om.
tilføjet af

Ja der smager bedre

Når det drejer sig om grønlangkål så smager det bare bedst når det er lavet efter den sønderjydske opskrift.

Med venlig hilsen
Gauron
Kan også anbefale denne debat: http://hotstart.dk/forum/
tilføjet af

Det er godt

Sønderjysk grønlangkål med brunede kartofler og flæsk smager nemlig rigtigt godt. Det gør knugekål også. Den ret stammer også fra det Sønderjyske. Det er hvidkål kogt godt mør i vand. Så knuger man kålen så alt vandet kommer væk. Kør kålen igennem kødmaskinen, op i en stor gryde fløde i og lad fløden koge ind i kålen. Spises varmt med kanel og sukker og kogt røget og fersk flæsk. Lækkerbidsken.
tilføjet af

Egnsretter skal spises lokalt

Jeg synes at jeg har opdaget at en egnsret smager allerbedst når den spises på den rette egn. Fisk smager bedst på en egn hvor man fisker. Fynsk brunsviger skal spises på Fyn, og sønderjysk grønlangkål skal spises i Sønderjylland. Denne skal bestå af grønkål med moste kartofler og fløde blandet i. Dertil skal serveres såvel hvide som søde kartofler.
Jeg foretrække at der er valgmuligheder hvad kød angår. Godt krydrede kålpølser skal der til, gerne en rigtig god skinke og for at der er noget til alle, en fin mager hamburgerryg.
Der bør drikkes snaps til. Og jeg synes at en god øl er en fin ledsager.
Møjn
tilføjet af

Nix!

Du skriver: "Denne skal bestå af grønkål med moste kartofler og fløde blandet i"
Der skal IKKE fløde i! Kun væde fra kødet!
tilføjet af

...nul kødsaft!

Vidunderlig debat!!..Jeg mener dog ikke der nødvendigvis skal kødsaft i....på trods af at det måske er sådan det laves traditionelt (til os bønder), så synes jeg nu at fløde er at foretrække fremfor kødsaft....Det gør retten mere rund.
Desserten bør bestå af kaffe og "gode raei" (Læs: gode råd..)...
tilføjet af

Smag og behag...

Da grønkål er en ret skrap sag for maven og for smagsløgene, så vælger vi altså at hælde fløde i. Vi kan lide det sådan, og derfor gør vi det sådan.
tilføjet af

Sej dessert....

Mojn do
Det med gode råd kan man jo altid bruge, både den ene og den anden slags :o)
Og jeg er enig i at det er en fin dessert, da der næppe er (mave)plads til så meget andet. Og jeg ville da ikke takke nej til et lille skvæt cognac til kaffe og goi råi.
Bon appetit
tilføjet af

Det kan du have ret i

De kan alligevel ikke lave brunsviger i Århus, som de gør det i Odense.
Nu har jeg været så heldig at have truffet svigermødre fra flere forskellige egne i landet og dermed også været udsat for egnsretter, men jeg bliver aldrig træt af vendelbokål, så det er hvad jeg selv laver, når der skal grønkål på bordet.
Det sønderjyske kål der spises her i huset, er lavet i Sønderjylland og transporteret hertil - og det sætter jeg stor pris på.
tilføjet af

Apropos kål

Den nordjyske krystkål er også guf. Lige dele grønkål og hvidkål koges sammen. Derefter knuges al vandet ud af kålen ved at presse dem til kugler mellem hænderne (at kryste).
Kuglerne fryses i x antal måneder. og tages op efter nogen tid hvor de kommer en tur på panden med lidt fløde og svinefedt.
Serveres med sennep, kogt flæsk og kogt/røget pølse.
tilføjet af

Kødsaft???????

Jeg snakker ikke om kødsaft, men om det vand, kødet har kogt i! Det er noget helt andet, og den let røgede smag fra hamburgerryg og kålpølser giver kålen en dejlig smag.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.