2tilføjet af

Begravelse?

Hvordan foregår en begravelse, hvis den døde ikke er medlem af folkekirken?
tilføjet af

Det afgør præsten delvis

For et stykke tid siden, var der en artikel om emnet i en af gratisaviserne, Dato eller 24 timer.
Der stod, at hovedreglen er kappel-bisættelse.
Men der stod også, at præsten kunne give tilladelse til en kirkelig handling, mod at der betales et vederlag herfor, som kompentation for, at afdøde ikke har været medlem, og dermed betalende til Folkekirken. Men det er noget den enkelte præst afgør, så søg lidt omkring.
tilføjet af

Begravelse for ikke medlemmer af folkekirken.

- Jeg kan godt se, det andet svar du har fået, men jeg har ikke læst artiklen, så jeg ved ikke hvori misforståelsen består. Hvis afdøde ikke er medlem af folkekirken har du intet at bestille med præsten (med mindre du vil leje en kirke til formålet)
- Du henvender dig hos et bedemandsfirma, for du skal bruge en kiste og evt. urne. Du skal have personen flyttet osv. Du kan så selv vælge hvor mange af bedemandens ydelser du vil købe og hvor mange ting du selv vil ordne. De nemmeste er at lade ham ordne papirarbejde, for du skal bruge tid på at sætte dig ind i det, som du formentlig ikke har.
- Han kan også bestille kapellet for dig og så ringer du evt selv til kirkegårdskontoret og bestiller et gravsted, hvis det er det, du vil have. Skal du have sten på taler du med stenhuggeren om det.
- Selve handlingen i kapellet, skal du så have taget nogle beslutninger om. Præsten er der jo ikke til at forestå begravelsesretualet, men en af de efterladte kan måske holde en tale. Måske er der endda flere, der vil sige et par ord.
- Sangene der skal synges aftaler du også med bedemanden, så aftaler han med folkene i kapellet.
- Du skal bruge en organist og evt en kirkesanger. Dem kan du selvfølgelig få via bedemanden og kapellet eller du kender måske selv nogen.
- Kistepynt og krans bestiller du hos en blomsterhandler eller beder bedemanden sørge for det, men det fordyrer blomsterne en del.
Og mens jeg sidder og skriver alt det her, kommer jeg i tanker om, at bedemandsforretningerne har en pjece, hvori der er vejledning til både den ene og anden slags begravelse. Hent evt sådan en, der er også en checkliste.
- En del af bedemændene er bedre end deres ry, men spørg hvad han tager for de enkelte ydelser, så du ikke får et chok, når regningen kommer. Du skal betale kirkegårdskontoret separat for graveren og gravsted. Graveren er gratis, hvis afdøde er medlem af folkekirken. Her i kommunenn koster det ca 1500 at få gravet det hul (det lyder lidt kynisk, men kan ikke lige finde en anden formulering) et gravsted koster 5.000, men det er uanset medlemskab.
- Jeg vil tror, hvis du selv gør alt hvad du faktisk kan som lægmand, så koster en almindelig begravelse 8 - 10.000, variablen kan være kiste og urne og så kan der selvfølgelig være efterfølgende kaffe til følget eller frokost eller middag.
- Håber da ikke et er aktuelt lige nu, og at du har god tid til at hente materialet hos bedemandsforretningen.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.