10tilføjet af

dansk meny

Hej
Vi är fyra svenskar som ska göra en dansk 3 rätters middag, förrätt, varmrätt och dessert. Jag skulle gärna vilja ha tips på genuin dansk mat, ej med ingredienser från andra matkulturer. En typisk dansk 3-rätters meny. Tar gärna emot svar på min mail också: pia01@spray.se
tilføjet af

Forslag

Suppe, steg og is går man aldrig helt galt i byen af, når det drejer sig om dansk mad.
Jeg skal her give dig mogle eksempler på forret, hovedret og dessert:
Forret:
Hønsekødssuppe, oksekødssuppe, rejecoctail, tunmousse
Hovedret:
Flæskesteg, mørbradbøffer, oksegrydesteg, oksefilet (i det hele taget alt oksekød serveret som steg), frikadeller, hakkebøf (meget dansk, men for det meste kun benyttet som hverdagsmad)
Dessert:
En eller anden form for is (evt som islagkage), serveret med div tilbehør (chokoladesovs, revet chokolade, henkogt eller frisk frugt, vafler, marengskys, flødeskum ), citronfromage, chokolademousse.
Håber, I kan bruge noget af det.
VH
Lisa
tilføjet af

Tack

Hej Lisa
Tack för ditt svar. Det är precis sånt tips vi vill ha, det gör inget om det är vardagsmat, bara det är typiskt danskt. Vi har börjat leta recept på de maträtter du tipsade om.
hälsningar Pia
tilføjet af

Velbekomme...

Er der noget I er i tvivl om (evt med opskrifter) skriver I bare igen, så kigger jeg min opskriftssamling igennem.
VH
Lisa
tilføjet af

opskrift

Hej Lisa
Har du några recept på köttfärsbiff (hakkeböf?). jag har fått tips på att det är vanligt att man äter en stor/hög biff gjord av köttfärs med bakad potatis och salta chips.
Vi kommer nog göra ett smörrebröd med fisk/sill till förrätt, har du recept på det? Till dessert har vi bestämt oss för "bondepige med slor" som vi har fått recept på. Jag behöver recept så snart som möjligt för det är nästa lördag som vi ska laga vår danska meny, och de vi lagar ihop med vet inte vilken mat det blir utan de ska få en lista på ingredienser nu i veckan.
hälsningar Pia
tilføjet af

Jeg vender tilbage...

om ikke ret længe... Vh Lisa
tilføjet af

Her er opskriften....

Hej Pia
Først vil jeg lige sige, at det mest normale er, at man spiser bløde løg, brun sovs og hvide kartofler til hakkebøf. Man kan selvfølgelig godt spise det med bagte kartofler og chips til, det synes jeg bare ikke er typisk dansk.
Jeg har været i mine gemmer og fundet en opskrift i en gammel kogebog, som jeg fik af min mor, da jeg flyttede hjemmefra og som hun brugte, da hun var ung, så den er absolut uden udenlandsk tilsætning :-).
Hakkebøf, dansk, opskriften er til 4 personer:
800 g hakket oksesmåkød, 3 spiseskefulde hvedemel, salt, peber, 2 løg 65 g margarine, 3 dl vand, kulør. - Jævning 1½ spiseskefuld hvedemel.
Kødet formes til runde bøfstykker, der vendes i hvedemel, tilsat salt og peber.
Løgene pilles, skæres i tynde skiver og brunes på panden i ca 1/3 af margarinen. Løgene holdes varme, mens bøfferne steges. Resten af margarinen brunes på panden, bøfferne lægges i og steges ved god varme, ca 2 minutter på hver side. De skal være saftige og røde inden i, når de tages af panden. Denne koges af med vandet, lidt kulør og et par teskefulde af de brunede løg. Jævningen (som I llaver ved at ryste lidt af vandet og hvedemelet sammen)tilsættes og sovsen smages til med salt og peber. Ved anretningen lægges de brunede løg på bøfferne og sovsen serveres til. Hvide kartofler spises til.
Hvide kartofler laver I på denne måde:
Skræl ca 2 kg kartofler ( så er der alt rigeligt), put dem i en gryde med vand (sådan at de er helt dækket med vand) og salt. Når de koger, skal I skrue ned og lade dem småsimre i ca 20 min (mærk med en gaffel, om de er gode nok.
Når vi laver hakkebøf til dagligt er det i en noget mere fedtfattig udgave, denne opskrift er som mine bedstemødre lavede den, så derfor synes jeg, at I skulle prøve den.
Med hensyn til forretten skal i købe noget groft rugbrød, gerne noget med kerner i. I skal bruge ½-1 stykke pr person. Det skal smørres med smør/plante- margarine eller fedt ( mange mennesker kan godt lide det med fedt, men ikke jeg). ovenpå skal I lægge marinerede sild skåret i stykker. Så piller I et løg og skærer det i tynde skiver og lægger 3-4 rå løgringe på hvert ½ stykke.
Eller:
I kan til forret servere "sol over Gudhjem"
Rugbrødet er det samme (men ingen fedt her!)så skal I bruge røgede sild (ca ½-1 pr person), som i renser og lægger på brødet. Igen rå løgringe og så skal i bruge hele æggeblommer, 1 stk pr mad. Fidusen er, at man forsigtigt lægger æggeblommen ned i løgringen, således at den ikke splatter ud.

Uanset hvad I vælger,synes jeg, at I skal servere øl og snaps til silden og øl til hakkebøfferne.
Lad mig høre, hvordan det er gået. Velbekomme!!.
Vh
Lisa
PS
Håber, I kan bruge dette, selv om jeg har lavet et par ændringer.
tilføjet af

PS...

Kom for øvrigt lige i tanke om en anden rigtig god forret med fisk (den hedder "Stjerneskud") og er bla med ristet franskbrød og fiskefileter. Det er en rigtig forret i modsætning til det andet. Sig til, hvis du er interesseret i opskriften.
VH
Lisa
tilføjet af

hej

Hej Lisa
Jag har försökt skriva svar till dej i helgen för att tacka för din hjälp men det har inte fungerat, vet inte vad jag har gjort för fel. Jag undar en sak, vad skulle du göra till till huvudrätt om du skulle bjuda på något typiskt danskt?
VH
Pia
tilføjet af

Så ville....

.....jeg byde på rejecoctail til forret, roastbeef/ culottesteg eller oksetyndsteg med flødekartofler (jeg tror at fløde = grädde) og grøn salat til hovedret og vanilleis i kugler med chokoladesovs eller revet chokolade samt vafler til dessert.
(Jeg ved godt, at du kun bad om hovedretten men du fik lige det hele. Jeg skal lige sige, at dette er festmad eller gæstemad og ikke noget, vil ville spise til dagligt).
Mvh
Lisa
tilføjet af

klart

Nu har vi bestämt oss. Det blir:
Förrätt: "Sol over Gudhjem"
Varmrätt:Hakkeboef med lök och sås (ditt recept)
Stekt kulpotatis rullade i socker
Chips, ättiksgurka, rödbetor
Dessert: Bonndepige med slor
samt öl, snaps och ett dansk fruktvin till desserten
Vi har har tagit en del av dina tips och av andra vi har pratat med här hemma som har anhöriga/släktingar från Danmark. Om du vill lämna ut mailadress kan du maila den till mej på pia01@spray.se så kan vi skicka kort från vår Danmarkskväll. Om inte åter igen TUSEN TACK för din hjälp. ps vi har menyer från Italien, Indonesien, Argentina, Holland, Turkiet, USA, Afrika (blev en hel värdsdel den gången)Frankrike och Portugal, tror det var allt, om du vill ha recept skickar jag gärna som tack för hjälpen.
Hälsningar Pia
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.