Din egen kompostbunke
Er du træt af de uordentlige bunker der opstår når du år efter år opsamler blade, afklippet græs, strå, gammelt hø og ukrudt? Og hvis man henlægger køkkenaffald i sådan en bunke begynder den helt sikkert at stinke, det ved enhver erfaren haveejer. Løsningen er at man anskaffer sig en kompostkasse og udnytter den forbløffende, naturlige omdannelsesproces i sin egen have. Det er den samme proces som omdanner dødt organisk materiale der samler sig i skovbunden, en proces der har fundet sted i årtusinder.
Det er bedst at kompostere i en kasse, eftersom den holder på materialet og giver mulighed for god ventilation, hvilket øger effektiviteten af nedbrydningsprocessen. På siden af kassen kan man lave huller eller åbninger så bakterierne kan få den fornødne ilt. Fugtigheden skal også overvåges. Kassen bør hæves fra jorden og placeres det rigtige sted. Det er bedst at kassen ikke står direkte i solen hele dagen, men den må heller ikke stå i fuldstændigt mørke.
Kompostblandingen er en slags sandwich med mange lag: Et lag haveaffald, et lag jord, et lag husholdningsaffald og så videre. Dette mønster følges indtil man når op i en højde af én til halvanden meter. Til sidst kan kompostbunken dækkes med græstørv eller lignende.
Efter to år vil man have en virkelig god muldjord samt en vrimmel af enhver gartners bedste venner — regnorme. Disse arbejder utrætteligt for at løsne og ilte det øverste jordlag i haven. Komposteringsprocessen kan yderligere aktiveres ved at man indimellem vender bunken eller tilsætter stoffer der fremskynder forrådnelsen, for eksempel små mængder gødning. Men med en rigtigt indrettet kasse og den ideelle blanding af materialer kan komposteringen fuldendes på kun tre eller fire måneder i stedet for to år.
Husk endvidere at kompostbunken skal kunne ’ånde’. Sørg altså for tilstrækkelig ventilation og den rette fugtighed. Så vil blandingen blive omdannet til dækstrøelse som dine planter vil have godt af. Når du spreder det ud på jorden kan dine blomster og grøntsager tage for sig af den rigelige næring. At gøde sin have med kompost bærer lønnen i sig selv i form af et væld af skønne blomster til fryd for øjet og en høst af velsmagende afgrøder.
Det er bedst at kompostere i en kasse, eftersom den holder på materialet og giver mulighed for god ventilation, hvilket øger effektiviteten af nedbrydningsprocessen. På siden af kassen kan man lave huller eller åbninger så bakterierne kan få den fornødne ilt. Fugtigheden skal også overvåges. Kassen bør hæves fra jorden og placeres det rigtige sted. Det er bedst at kassen ikke står direkte i solen hele dagen, men den må heller ikke stå i fuldstændigt mørke.
Kompostblandingen er en slags sandwich med mange lag: Et lag haveaffald, et lag jord, et lag husholdningsaffald og så videre. Dette mønster følges indtil man når op i en højde af én til halvanden meter. Til sidst kan kompostbunken dækkes med græstørv eller lignende.
Efter to år vil man have en virkelig god muldjord samt en vrimmel af enhver gartners bedste venner — regnorme. Disse arbejder utrætteligt for at løsne og ilte det øverste jordlag i haven. Komposteringsprocessen kan yderligere aktiveres ved at man indimellem vender bunken eller tilsætter stoffer der fremskynder forrådnelsen, for eksempel små mængder gødning. Men med en rigtigt indrettet kasse og den ideelle blanding af materialer kan komposteringen fuldendes på kun tre eller fire måneder i stedet for to år.
Husk endvidere at kompostbunken skal kunne ’ånde’. Sørg altså for tilstrækkelig ventilation og den rette fugtighed. Så vil blandingen blive omdannet til dækstrøelse som dine planter vil have godt af. Når du spreder det ud på jorden kan dine blomster og grøntsager tage for sig af den rigelige næring. At gøde sin have med kompost bærer lønnen i sig selv i form af et væld af skønne blomster til fryd for øjet og en høst af velsmagende afgrøder.