konkurrencen i at være verdens bedste restaurant.
Jeg var derinde og spise for ca. 2 måneder siden. Fik en 3-retters menu, og kan fortælle at både forretten og hovedretten smagte elendigt. Det var kun desserten, der smagte godt.
Den restaurant får helt klart dumpekarakterer
tilføjet af bon appetit
Prøv at...
billed-google noma.
tilføjet af Lagermann*
Smag og behag?
Der er nu nok en hel del "eksperter" som skal være enige før de tildeler den hæder til en restaurant? Jeg siger ikke at det nødvendigvis giver dem ret.
Det virker på mig lidt besynderligt at man skal regne med 2-3 måneders ventetid for at komme ind og spise SKVALDERKÅL? Jeg hadede som barn skvalderkål som pesten.
Jeg ved heller ikke hvad eksperterne efterhånden lægger vægt på. Det er som om det bare skal være så uortodokst som muligt.
Det vil dog nok give dansk madkunst et boost, som vi vel alle bør være glad for. Jeg tror at mange i udlandet får øjnene op for den danske mad. Og at du ikke sætter dig og betaler 3-4000kr for en gang husmandskost, er vel logisk nok?
Mvh Lagermann
tilføjet af super gastro kokken
sidste uge kunne vi læse i de grønlandske
nyheder, at 2 grønlandske kokke var blevet verdensmestre.
det er fup og svindel, de har en såkaldt afdeling hvor man lærer at lave krakemutslam på en kokkeskole i Narsaq, men ingen har bestået endnu, selvom skolen er villig med eksamensbeviserne, for de får jo betaling for dem der består hele kursuet.
eleverne møder ikke op hver dag, de ved intet om krydderplanter, eller om hvor karrybusken gror, det hele er baseret på halvfabrikata såsom færdigkogte kartofler, og meget andet slam.
normalt er det sådan at kokken ikke ved hvad han skal lave, før den dag han går til eksamen, og så får han/ hun udleveret råvarerne, og skal de selv finde på diverse retter ud fra det de får udleveret.
der må ikke være unødvendig svind, kostprisen skal regnes ud, så man kan finde salgsprisen.
der er rigtig mange dygtige kokke i danmark, men de får bare ikke lov til at sætte deres eget præg på maden, for de forskellige spisesteder har kun ganske få retter på menukortet.
opskrifter laver ikke en god kok, det er en fornemmelse for maden man har tillært sig gennem mange års erfaring.
sommer restaurenterne vil have unge nyudlærte kokke, så de selv kan styre dem, det har vi jo set mange gange når noget mad er sendt ud i køkkenet igen, ja så kommer det ind igen på en ny bestilling.
mad der er ved at være sur bliver lavet til karry ragout de næste tre dage, derefter bliver det sidste solgt som karrysuppe.
tilføjet af anonym
.........
Hvorfor ?
tilføjet af Oliver Jamiesen
Kejserens nye tallerkner...
Det svarer lidt til at blive klippet lidt hos Frisør Gun-Britt og betale 2600 kroner for det...
Det er da sikkert nogle gode koge-folk derinde, men hysteri er det at flere tusinde nu står i kø for at få et bord -
Man kan få ligeså god mad andre steder - SÅ langt er der ikke fra at være den bedst bedømte til IKKE at være det......
tilføjet af fruppe
2687 frikadelleopskrifter ....
Havde Du en dårlig smag efter en druktur aftenen før ?
Noma har jo bare fundet på nye tillavningsmetoder, anderledes krydring og præsentationer, hvad alle "berømte" restauranter prøver hele tiden.
Der er en forskel på dette og så et kendt problem, at råvarerne er dårlige eller ikke f.eks stegt ordentligt, og en kok kan have en dårlig dag.
Der kan være andre der kan lide den menu Du har fået, det skal man også tage i betragtning.
tilføjet af bon appetit
Fordi...
så mister du din appetit.
tilføjet af Lagermann*
Hvem laver de mad for?
Hej super gastro
Da jeg læste dit indlæg, kom jeg til at tænke på en bestemt udtalelse af en lovende ung kok. Han havde været til en konkurrence, hvor han sluttede i den bedre trediedel. Han sagde på et tidspunkt "Efterhånden laver vi jo ikke mad til gæsten. Vi laver mad til andre kokke, og til madskribenterne". Det ser jeg gå meget godt i spænd med det du siger i dit gode indlæg.
Den unge fyr er idag ikke længere kok.
Mvh Lagermann
tilføjet af Biops
Snobberi
Det er snobberi at Noma vandt simpelthen.
tilføjet af fruppe
Lagermann
😃😃😃😃😃😃😃
Restauranter hader madskribenterne, kokke og tjenere får livsfarlig stress på få sekunder så snart de ser dem sætte sig ved ved bordet.
De gør så en ekstra indsats, men er de uheldige eller skribenten har en dårlig dag kan en halv side i Berlingske dagen efter ødelægge en ellers god restaurant.
tilføjet af Lagermann*
Var ikke helt det jeg mente....
Hej fruppe
Det var ikke helt det jeg mente, da jeg sagde at kokke mere laver mad for andre kokke og madskribenter, end de gør det for gæsternes skyld.
Når en menu tager længere tid at forklare end det gør at spise den, så skyder man i mine og i den unge koks øjne langt over målet. Det var det han mente, med at en god restaurant eksperimenterer så meget at selve madoplevelsen bliver sekundær. Og det er jeg enig med ham i.
Når man ser de shows på TV, som vel ikke er helt urealistiske, så søger "dommerne" efter minimale fejl ved en ret. Der er gået så meget "ekspert" i den, at en deltager ikke KAN lave en perfekt ret.
I forvejen er disse kokke til eksamen hved hver eneste service. Og der er kontant afregning i form af feed back fra gæsterne, via tjenerne. Også tjenerfaget er efterhånden så kompleks, at restauranterne ikke længere kan vælge og vrage når de skal bruge nyt personale. Der er så skyhøje krav til begge faggrupper, at unge mennesker siger "nej tak, det ræs skal jeg sgu ikke dø af. Jeg tager en tjans i en institution for børn, eller jeg bliver skovarbejder".
Det var mere der jeg ville hen. Ikke så meget modsætningsforholdet kok/madskribent. Hvor jeg iøvrigt helt deler din opfattelse.
Mvh Lagermann
tilføjet af Dduck
Hvem valgte dem...
Verdens bedste køkken, sådan madmæssigt befinder sig i mit hus!
Det er vi helt enige i familien om, og vi er eksperter....
Jeg synes det er snobberi af verdensklasse når en lille håndfuld "eksperter" rejeser verden rundt og vælger og vrager ud efter deres egne kriterier. Man siger siger jo at smag og behag er forskellig, så hvordan kan en lille håndfuld (sikkert faguddannede kokke) diktere hvad jeg, du og resten af verden kan lide?
Bevares, Noma er helt sikkert ikke et ringe sted at spise, jeg har dog ikke lyst til at lægge gane til eksperimenter der kun laves for eksperimenternes skyld, og da helt specielt ikke til de svimlende priser de sætter på deres kreationer.
Der går jo nok en del Jante-lov i at kritisere Noma lige nu, men jeg vil da gerne sige tillykke til dem...De har åbenbart noget der appellerer til en vis gruppe mennesker, og det kan de så lave kassen på! I sidste ende er det vel for at kunne tjene en dagløn at Noma eksisterer, og det er de så i den grad lykkedes med.
Så tillykke med udnævnelsen, selv om jeg er meget uenig med de såkaldte eksperter.
tilføjet af Bingobob
Smagen er ligegyldig
det er madkunst hævet op på et så abstrakt plan at smagen bliver underordnet.
Det er noget med at bruge urter som har vokset på siden af en islandsk vulkan, mågeærg fra færøerne og rensdyrkød fra nordfinland og kalde det nordisk mad.
At det så smager som en prut lugter betyder intet. Historien og køkkenführerens salgsgas er det vigtige.
tilføjet af Bingobob
Min mormor er bedre til at lave mad
end mange af de opreklamerede køkkenchefer på de her meget fimsede restauranter.
Selvfølgelig er de gode til at lave mad, men 2/3 handler om deres person og deres selviscenesættelse i medierne. Det er simpelthen deres personlige brand det handler om.
Tag Claus Meyer. Startede i TV køkkenet på DR hvor han sad og snakkede om fransk mad. Det kunne ikke blive fransk nok. Så kommer han med i andre programmer og udråber sig derefter til opfinderen af det nordiske køkken som om der slet ikke blev lavet mad nord for vidåen før han kom til. Pludselig er han af sig selv og medierne blevet udråbt til madguru. Nu er han bare meget bedre til at lave mad end alle andre. Sandheden er jo at hvis det kom til en blindsmagning kunne man sikkert finde de første 50 kokke i Danmark som kunne lave mad der var lige så god.
Så du har fuldstændig ret, der er kolosalt meget snob og kejserens nye klæder i det.
Jeg er lykkelig for at jeg ikke skal spilde mit liv i den branche.
tilføjet af Anonym
Hvad får man derinde?
ulvelever med skvalderkål og sauce lavet på fond af søpapegøjer. Derefter tatar af hakkede bjørnetestikler garneret med skovløg og rå mågeåggeblommer.