Fordomme skyldes vel uvidenhed?!
hejsa
Her som på www.netspiren.dk er der debat vedr. vegetarisme, sundhed, økologi m.m.
Til tider kommer der ret sure udmeldinger og det synes jeg er synd og skam.
Jeg vil gerne gentage noget jeg har skrevet i en hel, hel anden forbindelse (om B12 vitamin):
For mig er det centralt at pointere at ingen ved om vegetarkost, veganerkost, blodtypekost, makrobiotiskkost eller en hvilken som helst anden specialkost nødvendigvis er bedre end en normalkost – for hvordan i alverden skal man vurdere det?! En anden pointe: mange på en normalkost dvs. konventionel med kød og deslige har faktisk større problemer og udsættes for større risici end en vegetar eller veganer. Det er skadeligt med for meget fedt og protein – det hersker der i hvert fald meget bred enighed om på tværs af kostmæssige tilhørsforhold. Der er ingen læge eller diætist der vil anbefale kød i så store mængder som gennemsnitsdanskeren spiser. Vi oplever jo alle at der er meget store problemer med overvægt, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk m.m. Det betyder igen ikke at man så pr. automatik er sund og rask hvis man fravælger kød. Så enkelt er det ikke. Hvis det var det havde vi næppe vores skavanker uanset om vi så er til vegetabilsk eller animalsk kost.
Jeg mener absolut at man skal være varsom i forhold til at leve helt vegansk men omvendt kan jeg selv kun sige at det for mig selv og de jeg kender har været en proces i de fleste tilfælde hvor man skridt for skridt har sagt nej til flere og flere af de animalske fødevarer. I relation til det får man forhåbentligt samtidig mere og mere viden og erfaring med hvad planteriget byder på og som kan dække kroppens behov.
Jeg vil gerne trække en tråd til det at være sund på den ene eller anden type kost ved at fremhæve en påstand mht. B12 vitamin og det er fra bogen ”Grønne dage” af Grethe Smith. Hun skriver følgende: ”Til trods for at vitamin B12 er livsnødvendigt, kan for meget fremme cancerudvikling. B12 behovet sænkes ved mindsket proteintilførsel, basedannende kost (planteføde) mindsker proetinbehovet. Man har tidligere ment, at veganere ikke fik tilstrækkeligt med vitamin B12, samt at intrinsic faktor virkede for langt nede i fordøjelsessystemet, men erfaringen har vist, at en fornuftig vegetar/veganer-kostplan ikke giver symptomer på b12 mangel (perniciøs anæmi). At tilføre B12 gennem piller indebærer den risiko, at symptomerne på en perniciøs anæmi undertrykkes, og der er endvidere risiko for overdosering. Ensidighed indebærer altid en risiko for overdosering, således kan man godt dø af udelukkende at spise gulerodssaft, eller man kan få struma, hvis man overdriver brugen af hvidkål på grund af jodinholdet”. Det er jo meget interessant og fremstår om noget mere klogt når man medtager hvad der skrives indledningsvis og som jeg jo netop fuldt ud har tro på: ”Sørger du for en alsidig og naturlig kost, er der mindst risiko for, at du skal komme i ernæringsmæssigt underskud. Ingen kan i dag sige, hvor meget du skal have af hver enkelt stof, der er andre faktorer end næringsindholdet, der gør sig gældende, f.eks. påvirker den psykiske balance calciumoptagelsen. Da vor viden om ernæringen og den indhold er begrænset, er det umuligt ad videnskabelig vej at give en fuldstændig recept på sund kost.” - Dette er skrevet af Grethe Smith for vel omkring 25 år siden men jeg har den opfattelse at reelt vel nok stadig forholder sig sådan at vi kun kender ”toppen af isbjerget” mht. sundhed, kost, velvære og meget andet. Mange ernæringskilder er jo stadig ikke undersøgt til bunds mht. deres indhold af forskellige vitaminer, mineraler og deslige. En anden faktor er at hvorledes de forskellige fødevarer og således vitaminer og mineraler m.m. optræder overfor hinanden ej heller er fuldstændigt afdækket. En del ved vi dog men anbefalinger bliver justeret, kommenteret og kritiseret. Derfor tror jeg på at et kig i spejlet, en dyb indånding hvor man mærker godt efter og en vis portion selvkritik i forhold til hvad man spiser, omgiver sig med, beskæftiger sig med og deslige er et ud af mange parametre og værktøjer til at vurdere om man får det rette at spise – blandt andet.
Jeg bliver rigtig frustreret når man som vegetar eller vegetar (eller en anden minoritet - for den sags skyld) bliver kaldt for naiv, religiøs eller andet i negativ henseende. Det er da ikke fair når vi passer os selv og ikke vil omvende andre - blot er det vel naturligt og ret humanistisk gerne at vil dele og delagtigøre andre i de goder den vegetariske elelr veganske kost bibringer en selv mht. moral, etik, sundhed, økonomi, velvære osv.
Lad os da endelig få sat det på plads at ikke to veganere eller to vegetarer er ens - præcis som det ikke er tilfældet med kødspisere!
Der er mange og meget forskellige motiver og årsager til at vælge at leve vegetabilsk i den ene eller anden udstrækning.
Vi der lever grønt bør selv fortælle det - på en stille og rolig måde.
Jeg håber at nogle kigger ind på www.netspiren.dk og giver deres besyv med. Det er en god butik og en god forumsside.
Gode grønne hilsner
En Veganer
Her som på www.netspiren.dk er der debat vedr. vegetarisme, sundhed, økologi m.m.
Til tider kommer der ret sure udmeldinger og det synes jeg er synd og skam.
Jeg vil gerne gentage noget jeg har skrevet i en hel, hel anden forbindelse (om B12 vitamin):
For mig er det centralt at pointere at ingen ved om vegetarkost, veganerkost, blodtypekost, makrobiotiskkost eller en hvilken som helst anden specialkost nødvendigvis er bedre end en normalkost – for hvordan i alverden skal man vurdere det?! En anden pointe: mange på en normalkost dvs. konventionel med kød og deslige har faktisk større problemer og udsættes for større risici end en vegetar eller veganer. Det er skadeligt med for meget fedt og protein – det hersker der i hvert fald meget bred enighed om på tværs af kostmæssige tilhørsforhold. Der er ingen læge eller diætist der vil anbefale kød i så store mængder som gennemsnitsdanskeren spiser. Vi oplever jo alle at der er meget store problemer med overvægt, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk m.m. Det betyder igen ikke at man så pr. automatik er sund og rask hvis man fravælger kød. Så enkelt er det ikke. Hvis det var det havde vi næppe vores skavanker uanset om vi så er til vegetabilsk eller animalsk kost.
Jeg mener absolut at man skal være varsom i forhold til at leve helt vegansk men omvendt kan jeg selv kun sige at det for mig selv og de jeg kender har været en proces i de fleste tilfælde hvor man skridt for skridt har sagt nej til flere og flere af de animalske fødevarer. I relation til det får man forhåbentligt samtidig mere og mere viden og erfaring med hvad planteriget byder på og som kan dække kroppens behov.
Jeg vil gerne trække en tråd til det at være sund på den ene eller anden type kost ved at fremhæve en påstand mht. B12 vitamin og det er fra bogen ”Grønne dage” af Grethe Smith. Hun skriver følgende: ”Til trods for at vitamin B12 er livsnødvendigt, kan for meget fremme cancerudvikling. B12 behovet sænkes ved mindsket proteintilførsel, basedannende kost (planteføde) mindsker proetinbehovet. Man har tidligere ment, at veganere ikke fik tilstrækkeligt med vitamin B12, samt at intrinsic faktor virkede for langt nede i fordøjelsessystemet, men erfaringen har vist, at en fornuftig vegetar/veganer-kostplan ikke giver symptomer på b12 mangel (perniciøs anæmi). At tilføre B12 gennem piller indebærer den risiko, at symptomerne på en perniciøs anæmi undertrykkes, og der er endvidere risiko for overdosering. Ensidighed indebærer altid en risiko for overdosering, således kan man godt dø af udelukkende at spise gulerodssaft, eller man kan få struma, hvis man overdriver brugen af hvidkål på grund af jodinholdet”. Det er jo meget interessant og fremstår om noget mere klogt når man medtager hvad der skrives indledningsvis og som jeg jo netop fuldt ud har tro på: ”Sørger du for en alsidig og naturlig kost, er der mindst risiko for, at du skal komme i ernæringsmæssigt underskud. Ingen kan i dag sige, hvor meget du skal have af hver enkelt stof, der er andre faktorer end næringsindholdet, der gør sig gældende, f.eks. påvirker den psykiske balance calciumoptagelsen. Da vor viden om ernæringen og den indhold er begrænset, er det umuligt ad videnskabelig vej at give en fuldstændig recept på sund kost.” - Dette er skrevet af Grethe Smith for vel omkring 25 år siden men jeg har den opfattelse at reelt vel nok stadig forholder sig sådan at vi kun kender ”toppen af isbjerget” mht. sundhed, kost, velvære og meget andet. Mange ernæringskilder er jo stadig ikke undersøgt til bunds mht. deres indhold af forskellige vitaminer, mineraler og deslige. En anden faktor er at hvorledes de forskellige fødevarer og således vitaminer og mineraler m.m. optræder overfor hinanden ej heller er fuldstændigt afdækket. En del ved vi dog men anbefalinger bliver justeret, kommenteret og kritiseret. Derfor tror jeg på at et kig i spejlet, en dyb indånding hvor man mærker godt efter og en vis portion selvkritik i forhold til hvad man spiser, omgiver sig med, beskæftiger sig med og deslige er et ud af mange parametre og værktøjer til at vurdere om man får det rette at spise – blandt andet.
Jeg bliver rigtig frustreret når man som vegetar eller vegetar (eller en anden minoritet - for den sags skyld) bliver kaldt for naiv, religiøs eller andet i negativ henseende. Det er da ikke fair når vi passer os selv og ikke vil omvende andre - blot er det vel naturligt og ret humanistisk gerne at vil dele og delagtigøre andre i de goder den vegetariske elelr veganske kost bibringer en selv mht. moral, etik, sundhed, økonomi, velvære osv.
Lad os da endelig få sat det på plads at ikke to veganere eller to vegetarer er ens - præcis som det ikke er tilfældet med kødspisere!
Der er mange og meget forskellige motiver og årsager til at vælge at leve vegetabilsk i den ene eller anden udstrækning.
Vi der lever grønt bør selv fortælle det - på en stille og rolig måde.
Jeg håber at nogle kigger ind på www.netspiren.dk og giver deres besyv med. Det er en god butik og en god forumsside.
Gode grønne hilsner
En Veganer