Mon der er nogen, der kan hjælpe med en rigtig gammeldags opskrift på det rugbrød, vi spiste i 60'erne.... før hvedemel og kerner??? Jeg har kigget på nettet, men synes hele tiden der er hvedemel, tykmælk, sirup, havregryn og andet "stads" i. Kan det være rigtigt. I gamle dage var rugbrød jo noget, stort set alle havde råd til, så der kan da ikke have været alle disse ting i - det fordyrer jo brødet ..... eller hvad?
Ligger du inde med din bedstemors rugbrødsopskrift på mørkt maltet, så vil jeg meget gerne have den. Min gemal fabler om gammeldags rugbrød og han er rigtig træt af brød med kerner, så jeg vil gerne glæde ham med en smagsoplevelse fra tidligere tider 😉
Prøv at søge efter sønderjysk rugbrød, det er sådan noget kernefrit noget bagt på surdej.
tilføjet af Phusker
Uhmm ja....
Det gode "gamle" sønderjyske rugbrød, uden dikkedarer som man bliver sund af.
Jeg har stort besvær med at finde det nogen steder længere, efter at Bilka holdt op med at føre det, da alle tilsyneladende ønsker rugbrød med masser af kerner og andre sunde ting.
Findes det stadig eller hvad?
tilføjet af mor til to
brugsen
ja, det gør det. Jeg har flere gange købt det i en brugs/kvickly med bager og jeg har set det i flere supermarkeder. Det er det tætteste man kan komme "gammeldags" rugbrød tror jeg - men det er stadig ikke helt rigtigt 🙁
tilføjet af Også en bagekone
mørlt maltet rugbrød
Jeg ved ikke om du har fundet en opskrift - ellers prøv denne her.
jeg søger efter sønderjysk rugbrød
jeg bor i rebæk søpark 19
2650 hvidovre
og hedder alex olsen
tilføjet af Lund
Sdr jysk rugbrød
Sådan bages det sønderjyske rugbrød:
Surdej
1 dl kærnemælk
5 gr. gær (kan udelades)
Piskes sammen med rugmel til det har tykmælkskonsistens.
Blandingen står 2 dage ved normal køkkentemperatur (15-20 gr.)
3. dag røres blandingen godt igennem.
4. dag tilsættes 1 dl vand og rugmel til normal blød dejkonsistens.
Henstår 1 dag i køleskab og er så klar til brug.
Opskrift
Hele surdejen
1 l vand
500 gr. sigtemel
40 gr. salt
(10 g gær – kan udelades)
Rugmel til normal blød dejkonsistens
Hviler i skål ca. 1 time
Tag 300 gr. dej fra til næste gang, du skal bage (se nedenfor).
Rugbrødet slås op i en, to eller tre stk. Jo større brød desto længere bagetid. Lægges på en bageplade, smøres med vand og står til hævning et lunt sted. Alt efter hvor god surdejen er eller om der er gær i, hæver dejen fra en halv til en hel time eller mere. Brødet smøres med rigelig vand, før det sættes i ovnen ved 250 grader. Skru straks ned for varmen til 210 grader Bagetid 45 min. til en time.
Surdej til næste gang
Tag 300 gr. af den færdige rugbrødsdej fra i plastikpose og opbevares i køleskab. Kan opbevares i ca. 1 uge.
Før brug tages dejen ud og blandes med 2 dl vand og rugmel til dejen er blød. Ligger i en skål ved normal køkkentemperatur til næste dag, hvor den er klar til brug.