Nej, mennesket er ikke skabt til at spise kød. Mennesket har tilpasset sig i en sådan grad, at vi idag kan leve af mange forskellige ting, dvs. vi er altædende eller omnivorer, som det også kaldes. Det har været en god egenskab at have som art, når vi har skullet overleve gennem årtusinder. Men blot fordi man kan leve af en bestemt ting, betyder det ikke at denne ting er en nødvendighed, ej heller at det i længden er sundt.
Ser vi på menneskets nærmeste slægtninge, menneskeaberne, lever disse altovervejende af planteføde i form af blade eller frugter, og mennesket må ligesom disse betegnes som frugivor, altså frugtspiser. I modsætning til de arter, som primært lever af kød, har vi en lille mund med tænder, der egner sig bedst til tygning og ikke til flænsning. Vi har også neutralt spyt, en stor mavesæk, en lang tyndtarm og en foldet tyktarm - altsammen ting, som er uegnede til en kost, der er rig på kød. Anatomisk set må man derfor konkludere, at mennesket nærmere er skabt til vegetarisk kost end til kødkost
Nogle dyr er naturligt skabt til at spise kød, og kan ikke undvære det. Rovdyr som løver, tigre, ulve osv. har derfor intet valg og følger deres natur. Som menneske har man et valg, for selvom mennesker har tilpasset sig til at lade sig ernære delvist af kød, så er kød hverken en nødvendig eller naturlig fødekilde for mennesker. Og at der både sundhedsmæssigt, miljømæssigt og etisk er gode grunde til at blive vegetar, gør det kun endnu mere naturligt at fravælge kød.
Som mennesker skal vi jo leve, og må derfor have føde af én eller anden art. Her er planter en naturlig fødekilde for mennesket, og mens de dyr, man typisk spiser, har et centralnervesystem og kan opleve såvel smerte som følelsen af f.eks. frygt i forbindelse med opdræt og slagtning, så er planters oplevelse af at blive spist formodentlig langt mindre traumatisk.
Dertil kommer, at man som vegetar kun indtager en brøkdel af de planter, som er nødvendige for at opfodre dyr, så disse kan give en tilsvarende mængde animalsk føde. Der går altså færre planter til for at en vegetar kan blive mæt end der indirekte skal til for at mætte en kødspiser.
Nej, vegetarer er ikke tynde og ranglede. Det er på alle måder en gammel skrøne, at vegetarer skulle være nogle blege, skrøbelige vrag, der lider af alle mulige mangelsygdomme. Faktisk er det sådan, at en afbalanceret og varieret vegetarisk kostplan stemmer helt overens med de nutidige anbefalinger for en fedtfattig og fiberrig kost, og det er endda nemmere at nå op på de anbefalede mængder af frugt, grønt og fiberrige kornprodukter, når man lever vegetarisk.
Endvidere har en række medicinske undersøgelser vist, at vegetarer har langt lavere risiko end kødspisere for en række af nutidens alvorligste sygdomme, som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, overvægt og fedme samt visse typer af kræft. Vil man det bedste for sit helbred, er det derfor et godt valg at blive vegetar
En ting er sikkert: Dyrene lider for at i kan få jeres juleand og flæskesteg.
Det er kynisk og ufølsomt at argumentere for fortsatte lidelser ud fra at de, der lider, aldrig har prøvet at være fri for lidelse. Rent faktisk lider dyrene på dyrefabrikkerne lige fra fødslen, hvor de tages alt for tidligt fra deres mor, indtil slagteren udfrier dem fra et uværdigt liv, hvor selv dækningen af deres mest basale behov - som firsk luft og fri bevægelse - ofte er blevet dem nægtet.
Har i flere spørgsmål så besøg dette site:
www.vegetarforeningen.dk
og
www.anima.dk