Hvor kom alting fra? Gud, eller?
Dette indlæg er et forsøg på, at give de vigtigste argumenter for, at verden er skabt af Gud, henholdsvis ikke er skabt af Gud. Desværre bliver indlægget lidt teknisk, men jeg vil forsøge at holde det så enkelt som muligt. Prøv evt. at læse lidt langsommere end normalt- eller læs indlægget flere gange. Motivationen er, at jeg indimellem synes debatten bliver en kende for plat, når ateister og troende diskuterer- samtidig ved jeg som troende forsker lidt om "begge verdener".
"Nothing comes from nothing" sang Julie Andrews i "Sound of Music". Dette synes at være et veletableret faktum- ting har en årsag!
Dette fører til spørgsmålet: "Hvor kom alting fra"? Hvis verden var evig ville spørgsmålet ikke være aktuelt- ting der er evige behøver ingen årsag, da de jo aldrig er blevet skabt- evige ting er bare! Mange mennesker forestiller sig eksempelvis ikke det tomme rum som noget der er skabt, men som noget der bare er der og altid har været der (det er forøvrigt ikke min holdning, men eksemplet viser, at vi godt kan acceptere at nogle ting er evige og ikke skyldes en årsag).
Men universet har en begyndelse- nærmere bestemt ved "Big Bang" som man i dag antager skete for 13.7 milliarder år siden. Så spørgsmålet er aktuelt som nogen sinde: "Hvor kom alting fra" eller "Hvad skabte Big Bang"?
"Nothing comes from nothing"- men hvad er egentligt ingenting? Kvantefysikken lærer os, at ingenting ikke findes!!! Den tanke er så revolutionerende, at jeg lige bliver nødt til at uddybe, hvad jeg mere præcist mener med, at ingenting ikke findes.
Forestil dig ingenting. Måske tænker du på et tomt rum, hvor tiden bare går og går. Men den går ikke- du skal også fjerne rummet og tiden! Det har du så gjort nu (hvis det lykkes dig har du en stor fremtid indenfor trancendental meditation- tror jeg nok). Men nu siger kvantefysikken, at der stadig sker noget i dit ingenting- kortvarige udbrud af tid og rum opstår spontant for hurtigt derefter at forsvinde igen. I disse udbrud af tid og rum eksisterer energi og impuls. Det hele sker i overensstemmelse med noget der hedder Heisenbergs usikkerhedsrelation. Den siger kort fortalt, at ingenting spontant ændrer sig, sådan at ingenting kortvarigt bliver til noget- forudsat at dette noget ikke varer for længe. Dit ingenting er ødelagt af en grundlæggende fysisk lov, der siger at ingenting ikke kan eksistere med 100% nøjagtighed, så ingenting bobler og syder med liv- fordi ungenting ikke er ingenting, men kun ca. ingenting!
Mystisk? Så se bare her. I 1973 foreslog den amerikanske fysiker Edward P. Tryon (1) at universet blev skabt af en sådan kvantefluktuation. Han skrev (i min oversættelse):
"I 1973 foreslog jeg, at universet var blevet skabt spontant af ingenting, som et resultat af etablerede fysiske principper".
Det Tryon havde bemærket var, at hvis universet er fladt vil den negative energi fra tyngdekraften præcis ophæve den positive relativistiske masseenergi fra alle tingene i universet, så universet tilsammen ville have nettoenergien 0. Og en kvantefluktuation med totalenergien 0 kan eksistere uendeligt længe iflg. lovene om, hvor længe kvantefluktuationer i ingenting (Heisenbergs usikkerheds relation).
Senere har andre (eksempelvis Alan Guth) forfinet Tryons ræssonementer vha. den såkaldte Inflationsteori (som forklarer, hvorfor en sådan kvantefluktuation skulle udvikle sig til et gigantisk univers som vores). I dag er det helt almindeligt blandt forskere i naturvidenskab at tro, at verden blev skabt af ingenting- specielt efter at de såkaldte Kobe-målinger har vist, at universet faktisk ER fladt (da Tryon kom med sit forslag troede man universet var åbent). I begyndelsen var kvantefysikken (som jo så er evig).
Men hov stop! Hvor blev Gud af i alt det her? Er Gud nu reduceret til Heisenbergs usikkerhedsrelation? Nej, det vi kan lære er at universet blev skabt- om det blev skabt af Gud eller kvantefysikken må blive en trossag. Men bare rolig- de fleste vil nok mene, at troen på Gud vinder voldsomt terræn i den sidste del af mit indlæg, som starter nu.
Lad os se, hvad troen på kvantefysikken som skaber fører til- og lad os så se om det virker mere sandsynligt end troen på Gud som skaber. Nu skal vi nemlig til at have tilpasset universet, så der kan opstå liv i det. Jeg vil her gå ud fra, at evolutionsteorien i det store og hele giver den rigtige beskrivelse af livets opståen.
Liv kræver nogle betingelser- først og fremmest et miljø med en energikilde (her på jorden kommer energien fra solen). Denne energikilde er nødt til at eksistere længe nok til, at livet kan nå at opstå og udvikle sig- ellers opstår livet ikke!
Det stiller nogle krav til vores kvantefluktuations univers. Eksempelvis at stjerner opstår. Dette kræver, at tyngdekraften får hydrogen (brint) til at samles i store skyer der kan trække sig sammen til stjerner (sole). Tyngdekraften (eller gravitationen, som fysikerne siger), må altså ikke være for lille.
Når stjernerne er dannet må de ikke brænde ud for hurtigt- for så når livet ikke at dannes. Nu er det sådan, at store stjerner brænder hurtigere ud end små (ja, det er jo ikke lige hvad man intuitivt forventer, men forskere er sikre- store stjerner brænder hurtigt, men brænder også hurtigt ud). Men hvis gravitationen er for stor samles brinten i alt for store "skyer"- så bliver stjernerne så store, at de brænder ud hurtigere end livet kan nå at opstå.
Gravitaionskonstanten må altså hverken være for stor eller for lille for at livet kan dannes. Faktisk skal den ret præcist have den størrelse den har for at livet kan opstå i vores kvantefluktuations univers.
Men når vores kvantefluktuations univers opstår kan gravitationskonstanten få en hvilken som helst værdi- hvorfor er den egentligt lige tilpas? Og noget tilsvarende kan siges om mange andre faktórer i universet- hvis stoffet ligger for tæt ville universet eksempelvis blive for lukket, så universet ville gå til grunde inden livet opstod. Er der derimod for lidt stof i universet får vi igen ikke nogle stjerner dannet. Hvis man overvejer spørgsmålet lidt finder man frem til, at sandsynligheden for, at en kvantefluktuation danner et univers som vores, hvor livet kan opstå er præcis 0%. Det betyder ikke, at det er umuligt- men det er tæt på!
Dette er virkeligt meget mystisk. Det er somom nogle har tilpasset universet så vi kan leve i det. Her er det de fleste 5-årige kan svare på, hvem det mon er: "Gud".
Men kvantefysikken har ikke udspillet sine tricks endnu! Der findes en anden mulighed end Gud. Kan vi få en kvantefluktuation kan vi jo også få mange. Årsagen til at vores univers med liv findes, er at der findes uendeligt mange "kvanteuniverser"- så for hvert univers med liv findes der altså uendeligt mange universer uden liv.
Disse universer vil vi aldrig kunne opdage, sige fysikerne videre- de er jo ikke en del af vores univers, som er det eneste vi kan undersøge. Vi må altså nøjes med at tro på, at der findes uendeligt mange universer derude!
Det må pointeres, at den videnskabelige forklaring jeg har beskrevet, som sådan skulle overflødiggøre Gud er den eneste seriøse udfordrer til ideen om Gud der i dag er på markedet. Universet blev skabt for 13.7 milliarder år siden i Big Bang og indeholder i dag intelligent liv (sådan da). Der findes kun to modeller der på tilfredsstillende vis kan forklare, hvordan det er sket. Den ene er kvanteuniverserne (og uendeligt mange af dem), den anden model er Gud. Begge systemer kræver, at vi skal tro på noget vi aldrig vil kunne undersøge og bevise- uendeligt mange universer eller Gud.
"Hvorfor er vi her"? Spørgsmålet er jo rimeligt nok- men svaret er utilfredsstillende- vi tvinges til at acceptere noget vi ikke kan bevise. Gud eller mærkelige universer.
Hvad med en hybrid? Kan Gud måske styre det der ikke kan styres? Kan Gud påvirke tilfældighederne i kvantefysikken? Det ved vi ikke- men det ville give Gud uanede muligheder. Eksempelvis til at danne et univers der egnede sig for liv!
Forskeren Roger Penrose har foreslået, at vores bevidsthed dannes i hjernens mikrotubuli når kvantefysikken dér møder hjernens makroskopiske fysik http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose En sådan hybridmodel, hvor Gud kunne "pille" ved det tilfældige i kvantefysikken ville derfor også tillade Gud at påvirke os mennesker- nøjagtigt som troende kristne tror Gud kan.
Så kvantefysikken giver mange af de muligheder, som ateister indimellem påstår Gud umuligt kan have. Gud ville så kunne påvirke os- og vi ville aldrig kunne bevise det. Men kvantefysikken giver også ateisterne gode kort på hånden- verden kan skabes uden Gud. I begyndelsen var kvantefysikken. Uheldigvis for ateisterne kræver modellen, at de er parate til at acceptere uendeligt mange universer de ikke har noget bevis for eksisterer- og ateisternes argument for ikke at tro på Gud er jo lige nøjagtigt, at de "vil se det før de tror det"!
Men hvad synes du? Er troen på Gud mere eller mindre vanvittig end troen på uendeligt mange skjulte universer? Personligt vælger jeg at tro på Gud!
(1) Tryon, Edward P. (1984), “What Made the World?,” New Scientist, 101:14-16, March 8.
"Nothing comes from nothing" sang Julie Andrews i "Sound of Music". Dette synes at være et veletableret faktum- ting har en årsag!
Dette fører til spørgsmålet: "Hvor kom alting fra"? Hvis verden var evig ville spørgsmålet ikke være aktuelt- ting der er evige behøver ingen årsag, da de jo aldrig er blevet skabt- evige ting er bare! Mange mennesker forestiller sig eksempelvis ikke det tomme rum som noget der er skabt, men som noget der bare er der og altid har været der (det er forøvrigt ikke min holdning, men eksemplet viser, at vi godt kan acceptere at nogle ting er evige og ikke skyldes en årsag).
Men universet har en begyndelse- nærmere bestemt ved "Big Bang" som man i dag antager skete for 13.7 milliarder år siden. Så spørgsmålet er aktuelt som nogen sinde: "Hvor kom alting fra" eller "Hvad skabte Big Bang"?
"Nothing comes from nothing"- men hvad er egentligt ingenting? Kvantefysikken lærer os, at ingenting ikke findes!!! Den tanke er så revolutionerende, at jeg lige bliver nødt til at uddybe, hvad jeg mere præcist mener med, at ingenting ikke findes.
Forestil dig ingenting. Måske tænker du på et tomt rum, hvor tiden bare går og går. Men den går ikke- du skal også fjerne rummet og tiden! Det har du så gjort nu (hvis det lykkes dig har du en stor fremtid indenfor trancendental meditation- tror jeg nok). Men nu siger kvantefysikken, at der stadig sker noget i dit ingenting- kortvarige udbrud af tid og rum opstår spontant for hurtigt derefter at forsvinde igen. I disse udbrud af tid og rum eksisterer energi og impuls. Det hele sker i overensstemmelse med noget der hedder Heisenbergs usikkerhedsrelation. Den siger kort fortalt, at ingenting spontant ændrer sig, sådan at ingenting kortvarigt bliver til noget- forudsat at dette noget ikke varer for længe. Dit ingenting er ødelagt af en grundlæggende fysisk lov, der siger at ingenting ikke kan eksistere med 100% nøjagtighed, så ingenting bobler og syder med liv- fordi ungenting ikke er ingenting, men kun ca. ingenting!
Mystisk? Så se bare her. I 1973 foreslog den amerikanske fysiker Edward P. Tryon (1) at universet blev skabt af en sådan kvantefluktuation. Han skrev (i min oversættelse):
"I 1973 foreslog jeg, at universet var blevet skabt spontant af ingenting, som et resultat af etablerede fysiske principper".
Det Tryon havde bemærket var, at hvis universet er fladt vil den negative energi fra tyngdekraften præcis ophæve den positive relativistiske masseenergi fra alle tingene i universet, så universet tilsammen ville have nettoenergien 0. Og en kvantefluktuation med totalenergien 0 kan eksistere uendeligt længe iflg. lovene om, hvor længe kvantefluktuationer i ingenting (Heisenbergs usikkerheds relation).
Senere har andre (eksempelvis Alan Guth) forfinet Tryons ræssonementer vha. den såkaldte Inflationsteori (som forklarer, hvorfor en sådan kvantefluktuation skulle udvikle sig til et gigantisk univers som vores). I dag er det helt almindeligt blandt forskere i naturvidenskab at tro, at verden blev skabt af ingenting- specielt efter at de såkaldte Kobe-målinger har vist, at universet faktisk ER fladt (da Tryon kom med sit forslag troede man universet var åbent). I begyndelsen var kvantefysikken (som jo så er evig).
Men hov stop! Hvor blev Gud af i alt det her? Er Gud nu reduceret til Heisenbergs usikkerhedsrelation? Nej, det vi kan lære er at universet blev skabt- om det blev skabt af Gud eller kvantefysikken må blive en trossag. Men bare rolig- de fleste vil nok mene, at troen på Gud vinder voldsomt terræn i den sidste del af mit indlæg, som starter nu.
Lad os se, hvad troen på kvantefysikken som skaber fører til- og lad os så se om det virker mere sandsynligt end troen på Gud som skaber. Nu skal vi nemlig til at have tilpasset universet, så der kan opstå liv i det. Jeg vil her gå ud fra, at evolutionsteorien i det store og hele giver den rigtige beskrivelse af livets opståen.
Liv kræver nogle betingelser- først og fremmest et miljø med en energikilde (her på jorden kommer energien fra solen). Denne energikilde er nødt til at eksistere længe nok til, at livet kan nå at opstå og udvikle sig- ellers opstår livet ikke!
Det stiller nogle krav til vores kvantefluktuations univers. Eksempelvis at stjerner opstår. Dette kræver, at tyngdekraften får hydrogen (brint) til at samles i store skyer der kan trække sig sammen til stjerner (sole). Tyngdekraften (eller gravitationen, som fysikerne siger), må altså ikke være for lille.
Når stjernerne er dannet må de ikke brænde ud for hurtigt- for så når livet ikke at dannes. Nu er det sådan, at store stjerner brænder hurtigere ud end små (ja, det er jo ikke lige hvad man intuitivt forventer, men forskere er sikre- store stjerner brænder hurtigt, men brænder også hurtigt ud). Men hvis gravitationen er for stor samles brinten i alt for store "skyer"- så bliver stjernerne så store, at de brænder ud hurtigere end livet kan nå at opstå.
Gravitaionskonstanten må altså hverken være for stor eller for lille for at livet kan dannes. Faktisk skal den ret præcist have den størrelse den har for at livet kan opstå i vores kvantefluktuations univers.
Men når vores kvantefluktuations univers opstår kan gravitationskonstanten få en hvilken som helst værdi- hvorfor er den egentligt lige tilpas? Og noget tilsvarende kan siges om mange andre faktórer i universet- hvis stoffet ligger for tæt ville universet eksempelvis blive for lukket, så universet ville gå til grunde inden livet opstod. Er der derimod for lidt stof i universet får vi igen ikke nogle stjerner dannet. Hvis man overvejer spørgsmålet lidt finder man frem til, at sandsynligheden for, at en kvantefluktuation danner et univers som vores, hvor livet kan opstå er præcis 0%. Det betyder ikke, at det er umuligt- men det er tæt på!
Dette er virkeligt meget mystisk. Det er somom nogle har tilpasset universet så vi kan leve i det. Her er det de fleste 5-årige kan svare på, hvem det mon er: "Gud".
Men kvantefysikken har ikke udspillet sine tricks endnu! Der findes en anden mulighed end Gud. Kan vi få en kvantefluktuation kan vi jo også få mange. Årsagen til at vores univers med liv findes, er at der findes uendeligt mange "kvanteuniverser"- så for hvert univers med liv findes der altså uendeligt mange universer uden liv.
Disse universer vil vi aldrig kunne opdage, sige fysikerne videre- de er jo ikke en del af vores univers, som er det eneste vi kan undersøge. Vi må altså nøjes med at tro på, at der findes uendeligt mange universer derude!
Det må pointeres, at den videnskabelige forklaring jeg har beskrevet, som sådan skulle overflødiggøre Gud er den eneste seriøse udfordrer til ideen om Gud der i dag er på markedet. Universet blev skabt for 13.7 milliarder år siden i Big Bang og indeholder i dag intelligent liv (sådan da). Der findes kun to modeller der på tilfredsstillende vis kan forklare, hvordan det er sket. Den ene er kvanteuniverserne (og uendeligt mange af dem), den anden model er Gud. Begge systemer kræver, at vi skal tro på noget vi aldrig vil kunne undersøge og bevise- uendeligt mange universer eller Gud.
"Hvorfor er vi her"? Spørgsmålet er jo rimeligt nok- men svaret er utilfredsstillende- vi tvinges til at acceptere noget vi ikke kan bevise. Gud eller mærkelige universer.
Hvad med en hybrid? Kan Gud måske styre det der ikke kan styres? Kan Gud påvirke tilfældighederne i kvantefysikken? Det ved vi ikke- men det ville give Gud uanede muligheder. Eksempelvis til at danne et univers der egnede sig for liv!
Forskeren Roger Penrose har foreslået, at vores bevidsthed dannes i hjernens mikrotubuli når kvantefysikken dér møder hjernens makroskopiske fysik http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose En sådan hybridmodel, hvor Gud kunne "pille" ved det tilfældige i kvantefysikken ville derfor også tillade Gud at påvirke os mennesker- nøjagtigt som troende kristne tror Gud kan.
Så kvantefysikken giver mange af de muligheder, som ateister indimellem påstår Gud umuligt kan have. Gud ville så kunne påvirke os- og vi ville aldrig kunne bevise det. Men kvantefysikken giver også ateisterne gode kort på hånden- verden kan skabes uden Gud. I begyndelsen var kvantefysikken. Uheldigvis for ateisterne kræver modellen, at de er parate til at acceptere uendeligt mange universer de ikke har noget bevis for eksisterer- og ateisternes argument for ikke at tro på Gud er jo lige nøjagtigt, at de "vil se det før de tror det"!
Men hvad synes du? Er troen på Gud mere eller mindre vanvittig end troen på uendeligt mange skjulte universer? Personligt vælger jeg at tro på Gud!
(1) Tryon, Edward P. (1984), “What Made the World?,” New Scientist, 101:14-16, March 8.