Jesu fødsel, tidsregning og troen på årstal
Jeg er normalt ikke den store tilhænger af Ekstra Bladet, men synes nu alligevel at nedenstående artikel fortjener et blive delt med dette forum til debat:
# Ekstrabladet.dk, 29. aug 2011:
Kilde: http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article1609835.ece
Det er mine fremhævelser i artiklen. Og når man tænker på dette, skal man vist være mere end almindeligt troende, for at tro på troværdige tidsangivelses ift. d.d.
🙂
# Ekstrabladet.dk, 29. aug 2011:
Hvordan fandt man årstal, før Jesus blev født?
Vores tidsregning bygger på den dag, Jesus efter sigende blev født. Men hvad kaldte man egentlig årene, før man begyndte at datere efter Kristi fødsel?
Vi bruger en global tidsregning, der bygger på den dag, Jesus angiveligt blev født. Derfor kan mange mennesker på jorden forholde sig til, hvad det vil sige, at vi er i år 2011 efter Kristi fødsel.
Men hvad gjorde man, før Jesus kom til, spørger læsere på Videnskab.dk
En ekspert på området er Søren Holst, som er lektor på det teologiske fakultet på Københavns Universitet.
- Vi begyndte faktisk ikke at bruge Kristi fødsel til at datere med fra det øjeblik, han blev født, fortæller Søren Holst.
- Det var først i løbet af middelalderen, helt bestemt i år 525 e.Kr., at en munk ved navn Dionysius fandt på at bruge Kristi fødsel til at datere efter. Ved at læse de gamle overleveringer og regne baglæns, lykkedes det ham at finde frem til det år, han mente Jesus måtte være blevet født. Og det var i virkeligheden den første metode, som siden er blevet global, forklarer han.
Før det havde man i mange år brugt romernes system, hvor år 753 før Kristus, årstallet for Roms grundlæggelse, var referencepunkt, fortæller Søren Holst.
Og går man endnu længere tilbage, har de forskellige kulturer sandsynligvis haft forskellige måder at lave tidsregning på, som formentlig har bygget på, at det skulle være praktisk og logisk.
- Det har været tilstrækkeligt dengang, fordi man ikke kendte til andre kulturer end sin egen og derfor ikke havde behov for en global måde at forstå verden på, forklarer han.
Egypten og Mesopotamien var - fra ca. 5.000 år før Kristi fødsel - de første kulturer til at efterlade nedskrevne beviser på, at de har brugt en mere avanceret form for tidsregning.
- Babylonerne i Mesopotamien havde for eksempel i en periode et system, hvor de nummererede årene efter regenter eller højtstående embedsmænd. Lidt som at sige ’ i Christian 10.’s tid’. Og den metode har formentlig været den mest almindelige mange andre steder, fortæller Søren Holst.
Man har kun kunnet lave den slags systemer for tid, som Egypten og Mesopotamien gjorde, i de større samfund.
Det skyldes, at det har krævet stor frugtbarhed, hvis et samfund skulle blive rigt nok til at kunne udvikle videnskab og beskæftige sig med teoretiske spørgsmål som tiden.
- Kommer vi tilstrækkeligt langt tilbage i tiden og ud i de små samfund, har man formentlig brugt nogle meget mere lokale angivelser, som for eksempel ’Det skete året efter, vi begravede onkel Orla’ eller ’Det var det år, hvor koen født en kalv med to hoveder’, siger Søren Holst.
Kilde: http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article1609835.ece
Det er mine fremhævelser i artiklen. Og når man tænker på dette, skal man vist være mere end almindeligt troende, for at tro på troværdige tidsangivelses ift. d.d.
🙂