... er selv vegatar og har overvejet at skifte til veganerkost, men er blevet afskrækket efter at have læst fra diverse ernæringsbøger, hvor vanskeligt det er at få opfyldt kroppens behov for B-vitaminer, navnlig B12, som tilsyneladende udelukkende forekommer i fødevarer af animalsk oprindelse, dvs. mælk og ost.
Er klar over, at det er meget minimale mængder, kroppen har brug for, samt at kroppen er i stand til at lagre vitaminet i meget lang tid (op til flere år). Men en streng veganerkost over mange år kan umiddelbart ikke siges at indeholde den tilstrækkelige mængde B12 i forhold til den anbefalede daglige tilførsel, hvilket indebærer en betragtelig risiko for mangeltilstande på længere sigt.
Så vidt jeg har læst medfører mangel på B12 skader på nervesystemet, hvilket jo kan siges at være ret alvorligt.
Har I oplevet mangel tilstande? Hvis ikke, er jeg meget nysgerrig efter at vide, hvor I så får jeres B-vitaminer, især B12, fra?
mvh
En nysgerrig vegetar
tilføjet af lunte
Kik i en vegetarkogebog
Hej.
Har selv 2 piger, der har valgt at være vegetarere, og den ene undgår æg.
Jeg har lige læst i "Den store vegetariske Kogebog", som p.t. kan købes i boghandelen og Kvickly for ca. 99 kr., at veganere kan få deres B12-vitaminer fra champignoner og tofu, så det er jo ret nemt.
tilføjet af vericon
Aktion!! gratis mimrekort til vegetarer !!!
Ølgær indeholder rigelige mængder af B12 i let optagelig form-
Så enten kæwer man en bajser i ny og næ, eller køber ølgær som tabletter (støver en smule og er knapt så skægt ;-).
For øvrigt bør man nok have stor respekt for køer : de giver os faktisk 18 af et par og 20 essentielle aminosyrer uden egentlig at gøre ret meget væsen af det - RESPEKT!
tilføjet af Nysgerrig_Vegetar
det passer vist ikke helt ...
tak for dit svar ...
men sidder selv med en bog ved navn:
Den komplette Vitamin og Mineral Guide af Orla Zinck, Aschehoug (2000), og i den fremgår det, at hverken tofu eller champignoner indeholder B12.
tilføjet af Nysgerrig_Vegetar
jep...
tak for dit svar ...respekt for køer!
det er korrekt, at der findes B12 i øl pga bakterierne, der medvirker til gæringsprocessen, men der tale om meget små mængder:
højst 0,02 ug pr. 100 gr. mens det daglige behov er på 2,00 ug. pr. dag. Så der skal vist en del øl til ...
tilføjet af Anonym
Rent professionelt...
...vil jeg i kraft af min igangværende uddannelse som diætist foreslå dig at studere bogen Nordic Nutrition Recommendations. Den er fantastisk. Her har en forskergruppe undersøgt vitamin og mineralbehov for Nordens samlede befolkning. Her kan du finde vitaminet, samt en beskrivelse af virkning, samt kilder.
Desuden vil jeg anbefale dig en anden bog, som hedder Levnedsmiddeltabellen. Her kan du finde stort set alle fødevarer, samt en tabel over hvor meget af forskellige næringsstoffer der er i råvaren. Så kan du holde styr på hvor meget B-vitamin der er i det forskellige.
Disse to bøger er under alle omstændigheder spændende for de, der er interesserede i hvad de spiser, og især gode at finde informationer i for de med særlig diæt.
Desuden vil jeg blot sige: hold dig til Orla Zinck - han er guld værd!
tilføjet af B 12 ikke producent
B 12 mangel
B 12 mangel kan være pinefuldt. På grund af diverse operationer producerer jeg ikke selv B 12. Men når jeg mangler er jeg TRÆT, så jeg næsten ikke kan slæbe mig af sted. Det er ikke rart, men jeg får et skud "doping" hver 8 uge, det holder mig oppe. Uden B 12 overlever man ikke venlig hilsen
tilføjet af dumt barn
selv veganer
jeg er selv vegeganer, og spiser måske lidt ost på min pizza hver 2. måned, ellers holder jeg mig 100% fra noget animalsk, og jeg kan ikke mærke at jeg mangle noget i min krop..
tilføjet af tangveje
B12 vitamin
Har været veganer i et års tid og tager i ny og næ B12 tilskud for en sikkerheds skyld.
B12 produceres udelukkende af bakterier. Disse bakterier findes hovedsagligt i dyrs tarmsystem, i munden og i jorden/vandet.
Vi kan ikke få B12 fra frugt og grønt (det er i hvert fald for usikkert) fordi vi vasker det for grundigt og desuden bruger alt for mange sprøjtemidler og kemikalier.
Vi kan ikke få det fra drikkevandet da det bliver renset og steriliseret til ukendelighed inden det når vores haner.
Vi kan ikke få det fra bakterierne i vores tarmsystem da det er for langt nede i tarmene til normalt at kunne optages direkte, og vi har ikke som mange andre dyr nogen trang til at spise vores egen afføring (heldigvis :).
Vi kan ikke få det fra bakterier i munden fordi det kræver at der er bakteriebelægninger på tænderne, og dem er vi jo meget omhyggelige med at børste væk.
Alt i alt er det vores egen skyld at vi er "nødt til" at spise animalske produkter for at dække vores B12 behov. Hvis vi levede mere naturligt ville det ikke være noget problem.
Her er forresten et link som jeg har fundet meget nyttigt : www.foodcomp.dk
Der kan man finde lister over næringsstofferne i næsten enhver tænkelig fødevare.
tilføjet af Bønne
Har prøvet
Har selv kørt veganer stil i 8 år men fik ligepludselig heftig trang til æg, og vidste at jeg manglede noget.
En af mine venner fortalte at det passede meget godt med at B12 depoterne var ved at være tømte. Man kan få en sprøjte hos lægen med kemisk fremstillet B 12 og så skulle det fungere de næste mange år.Ellers er der noget med tang og hørfrø
Selv valgte jeg at skifte til vegetar, men synes egentlig at det er en rarere følelse som veganer, man skal bare leve sundere, ikke ryge osv.
Du kan iøvrigt få rigtig goe veganske sager i spidsroden på nørrebro hvis du ikke kender den i forvejen. mvh
tilføjet af Bønne
ups
Mine børn levede deres første 3 leveår som veganere, men der fik de også B 12 tilskud i pilleform og de har altid været glade, sunde og raske. Det var så ikke tilfældet med en jeg kenders søn som blev apatisk og idag er lettere skadet, sikkert pgr af B 12 mangel.( han livede ihvertfald op da lægen gav ham et skud kemisk B 12).
Der er B vitaminer i champignon, bare ikke B12, desværre.
Tofu indeholder rigtig meget protein ingen B 12, så hvis du kommer i tvivl kan du købe børne B12 i pilleform med jørdbærsmag og 100 % vegetabilsk i helsekosten... Mvh
tilføjet af Tidligere vegetar
B-12 mangel
Jeg levede som vegetar i 9 år, og sørgede ikke for at få dækket mit behov for vitaminer, jern og ikke mindst B-12 og endte med at blive indlagt med jern og B-12 vitaminmangel. Så mit råd er at du som vegetar og da især veganer sørger for at spise et ekstra tilskud af jern og B-12. Sørg også for rigeligt C-vitamin, da det fremmer optagelsen af jer.
Mange hilsener
tilføjet af veganer forum
veganerforum.dk
Hej,
Her er et veganer forum som vil hjælpe mange til at spørge erfarende veganere http://www.veganerforum.dk