Jeg vil gerne købe en andel , har af gode grunde aldrig prøvet det før men ønsker at fp at vide hvad jeg skal passe på med og hvor jeg skal være særlig opmærksom. Venner og bekendte nævner noget med at holde sig fra nye foreninger og mere satse på de ældre og jeg citerer "med styr på sagerne" . Jeg kan ikke få nogen mere håndgribelig forklaring på hvorfor en nyere forening ikke også kan have styr på sagerne -- hvad er jeres erfaringer❓Kan jeg bruge min bankrådgiver til at gennemgå foreningens regnskab eller skal jeg have fat på en helt anden rådgiver-type-dims-person ??
Jeg kan forstå at man skal kigge på lånetyperne på salgsopstillingen / papirerne. Den ene jeg pt kigger på har stående "Der er forventes optaget 2 stk. kreditforeningenslån på henholdsvis kr. 7,2 mio samt 2, 4 mio, begge lån er rentetilpasningslån uden afdrag."
Hvordan lyder det - er det en forening med styr på sagerne❓Ja det er en af de famøse relativt nyere andelsforeninger. Desuden står der at man hæfter "solidarisk" for lån udover købssummen , hvilket jo lyder meget normalt for en andelsforening ?
Nå men fyr løs kære debatdeltagere, vil gerne høre jeres erfaringer med køb af andelsboliger
tilføjet af nona
Andelsbolig - det er svært :-)
Skal du købe for første gang, er der 2 tal, der springer i øjnene
1. andelens pris, det indskud du betaler for at komme med i foreningen
2. den månedlige ydelse, den pris, du og alle andre andelshavere betaler hver måned.
Andelens pris - hvis du har pengene kontant, skal du ikke "rigtigt" forrente og afdrage dem, så er det bare et greb i lommen 😃
Hvis du skal ud og låne, kommer der renter og afdrag, som du skal huske at regne oveni den faste månedlige ydelse.
Prisen må ikke gerne være i nærheden af, hvad det ville koste at købe en tilsvarende ejerbolig (samme alder, beliggenhed og stand), for så er andelen for dyr.
Den månedlige ydelse må ikke gerne være i nærheden af, hvad det koster at leje en tilsvarende ejerbolig (samme alder, beliggenhed og stand), for så er den månedlige ydelse for høj.
Der er lidt omkring den "solidariske hæftelse" - hvis de andre andelshavere ikke kan betale deres, kommer kreditorerne rendende til dig for at få deres penge. Det er specielt kritisk, hvis andelene ikke kan sælges - står tomme på grund af fraflytning eller dødsfald, det kan ruinere en forening og dermed den enkelte andelshaver.
En ny forening har ikke haft chancen for at afdrage på lånene, og derfor vil gælden være oppe omkring skorstenen - det kan du bl.a. se af det, du skriver:
[quote}begge lån er rentetilpasningslån uden afdrag[/quote}
Den slags lån tyder på, at der ikke er "luft" til at afdrage på lånene, og det ville få mig til at løbe skrigende væk.
Der er naturligvis masser af fordele ved andelsboliger, men hvis du er en "privat" person, skal du være forberedt på, at foreningen blander sig i alting mht. vedligehold og den slags - det er jo også deres penge, det går ud over, hvis ikke du passer din bolig, så den taber i værdi.
Alt det sagt, så er der langt mere socialt sammenhold end hvis du boede til leje hos en udlejer, du aldrig så.
Jeg synes bestemt du skal snakke med din bankrådgiver. Blot husk på, at han kan være "farvet" for eller imod, men det skal du jo huske i enhver snak med banken 😃
tilføjet af snøfleren
Andelsbolig - det er svært :-)
Tusind tak for dit svar , det er udemærket med lidt respons da jeg jo ikke aner en daddel om emnet !
Udbetalingen er et greb i lommen ja og har styr på det med lånet skal lægges månedligt så de månedlige omkostninger jo faktisk bliver måske endda doblet. Derfor er det så super at finde en andel der ikke koster det hvide ud af øjnene og lånet bliver minimalt.
Det der interesserer mig mest er hvad mon er "worst case scenario" , du skriver noget om den solidariske hæftelse , at hvis én smutter så hæfter vi alle. Men er det ikke derfor foreningen har lån i banken, gør foreningen ikke som alle andre og tærrer ekstra på lånet hvis en andelshaver skrider i svinget❓Hvis det virkelig var sådan så ville jeg jo nærmest IKKE ønske at være andelshaver, der kan jo ske alt muligt og jeg har godt nok råd til at have min egen andel men ikke til at betale for alt muligt andet uventet , det er da møg usikkert så.
Og hvad med alle de foreninger der er gået nedemom og hjem i de sidste år , havde hørt en hel del om at mange havde rod i økonomien og derfor blev "nedlagt" Hvad dælen betyder det ?? Hvad sker der for andelshaver hvis foreningen går "konkurs", er man så tvunget på gaden eller tvunget til at betale sin andel IGEN-IGEN , fordi den nu er ændret sin status til ejerlejlighed eller ??
Derfor ville jeg gerne høre fra andre der har erfaringen med i bagagen
Mine spørgsmål bliver da vist bare flere og flere
tilføjet af Bolighajen
Andelsbolig - det er svært :-)
Hvis lånene ikke afdrages, så stiger foreningsgælden.
Andelshavere er snotdumme, og stemmer aldrig imod gældsforøgelse men stemmer altid for at bruge penge.
Nogle AB er gået konkurs fordi andelshaverne har stemt imod gældsnedbringelse og huslejestigning og solgt på tvangsauktion til en boligspekulant, hvilket betyder at andelshaverne nu blot er lejere og har mistet retten til et salg og spekulanten kan bestemme alt.
Stil dine spørgsmål i et seriøst forum, og ikke på SOL. Der er mange gode andelsfora, hvor du får prof svar. Jeg gider ikke at skrive et langt prof svar på det her lortested.
tilføjet af snøfleren
Andelsbolig - det er svært :-)
bevares herr/fru haj ... jeg har aldrig prøvet det her før så hvordan skulle jeg vide at der findes forum specielt til lille dumme mig ?
Jeg tror jeg har fået styr på sagerne , takker været et hjælpsomt familie medlem samt en uvildig rådgiver (akke ja alt kan købes for penge jo)
jeg betragter derved tråden for lukket . Ikke flere hajangreb, tak.