Sakset fra dagens DR-TTV:
"MYNDIGHEDER OPGIVER AT BRUGE MAGTSPROG
I årevis har læger, jurister og
forsikringsfolk styrket deres magt ved
at bruge latinske ord, indviklede
paragraffer og snørklede sætninger.
Men stadig flere arbejder nu i stedet
målrettet på at forenkle deres sprog.
Hvor uforståelige breve tidligere gav
respekt, giver det i dag kun vrede
kunder, der kræver en forklaring.
Kommunikationsforsker Anne Katrine Lund
siger ifølge Kristeligt Dagblad, at
sproget viser, at synet på autoriteter
har ændret sig. Tidligere havde man
magt i kraft af fagsprog. Nu mener
folk, at den, som udtrykker sig uklart,
ikke har styr på noget som helst."
Sidste sætning ("Nu mener folk, at den, som udtrykker sig uklart, ikke har styr på noget som helst.") udtrykker vel mere klart end noget andet, at proletariatet for alvor er kommet til orde. Hvilken næsvished. Men sådan er nutiden, man bliver punket hvis man har en lang uddannelse. Velfærdssamfundet har gjort os forkælede, idag behøver man ikke at tage en 5-8 år lang uddannelse, for at få råd til dyr bolig, bil og gode ferier, derfor gider færre unge en uddannelse der varer længere end svarende til en bachelorgrad. Det er første gang nogensinde, at nyuddannede unge er lavere uddannet end den del af den danske befolkning, der er ved at gå på pension.
Problemet er bare, at for at vi kan bevare velfærdsstaten, kræves det mange højtuddannede. Følgeligt må de tages andetstedsfra, f.eks. fra Indien, Holland, Tyskland, mv., da den unge hr. og fru danmark ikke selv gider tage ansvaret for at Danmark overlever som velfærdssamfund.
Løsningen må klart være ens skat for alle, så vi en gang for alle kan droppe de hede socialistiske 70er drømme om progressiv "retfærdighedsbeskatning". 50% skat for alle, det kan alle forstå, og incitamentet til at tage en kandidatgrad bliver større.
Ellers synker skuden sgu.
Eller hvad mener I?
tilføjet af forklaring
Sikke noget vrøvl
Jeg arbejder selv i et direktorat og vi gør vores bedste for at skrive i et sprog folk kan forstå. Ikke noget indviklet kancellisprog, men et godt forståeligt dansk.
Det har ikke noget med proletarer at gøre at skrive forståeligt, men måske med akademikersnobberi!?
tilføjet af HamDerDenDer
hmmm..
Helt ærligt så tror jeg folk vælger uddannelse udfra deres præferancer indenfor arbejdsmiljø og personlige interesser, og ikke efter hvor meget status de tror de opnår ved at ende i det ene eller det andet job. Jeg er eksempelvis uddannet grafiker, og har valgt den uddannelse fordi design og layout interesserer mig rigtig meget, ikke for at kaste rundt med ord som kapitæler, antikva, seriffer etc.
tilføjet af bodega
Undskyld, men snydt??
Jeg har svært ved at tolke, om du føler snydt, ved at de lavt uddannede har råd til en del af det samme, som du har, - eller det kun er et eksempel? I så fald det er først nævnte, så kan vi andre, en til dels lavt uddannet, 4 år, håndværker i dette eksmepel, kun grine af dig ;o)
Og så bør du stoppe med at læse vidre.
Men er det ikke fair, hvis/når et firma eller en højtuddannet med et fagligt sprog, forenkler (som der nu står i indlægget), eller gør det mere forståligt for os andre platfodet, med måske kun en 7 årig skolegang for de ældre og 9 for de unge?
Men kan kun være enig i, at jo flere veluddannet jo bedre, men det ved vi alle, at det aldrig bliver 100%, og på et tidspunkt bliver vi så mange at folk må ud af landet alligevel, - men er naturligvis bedre end en mangel.
Men miljøet for/til de højtuddannet har man indtrykket af, ikke er tilstrækkeligt til at holde en del hjemme i Danmark, det er vel kun de helt store firmaer og medicinal industrien, som kan tilbyde de helt rigtige forhold for de folk, - og der kan de alle ikke arbejde?
tilføjet af også cand scient
Du er da lidt arrogant
vil jeg mene!
Man er ikke speciel fordi man er akademiker. Desværre er universiteterne en lille lukket verden hvor folk har en kedelig tendens til at have meget høje tanker om sig selv. Imidlertid kan livets skole være en lige så fin skole som universiteter og lignende. Glem aldrig det og vær derfor varsom med at vurdere folk alene på deres eksamensbeviser og fine titler, de kan være lige så dygtige eller endda dygtigere end end dig.
Det der med at udtrykke sig vha. kringlede latinske låneord. Hvorfor pokker skulle det være et mål i sig selv?? Der er da langt mere fremtid i at udtrykke sig så folk kan forstå hvad man siger!!
PS jeg får kvalme af fagsnob.
tilføjet af Anonym
Ned med med kancellisprog og skrankepavementalitet
Herlig udvikling - når almindelige mennesker med bred uddannelsesmæssig baggrund med rette sætter spørgsmålstegn ved autoriteter og skrankepavers kommunikationsform eller mangel på samme. Meningen med at kommunikere er vel at gå klart igennem med budskabet og ikke skabe frygt og usikkerhed.
Ligeledes en positiv udvikling, at det indholdsmæssige niveau i alle uddannelser, praktiske eller boglige, ligeledes skaber selstændigt tænkende individer, hvad enten man er cand.scient, pædagog, sygeplejerske, hjemmehjælper, soldat eller tømrer.
Det er lige præcis det, der giver os en ekstrem høj erhvervsfrekvens i udlandet, vi anerkendes, helt enkelt for høj faglighed og gode samarbejdsevner.
Så skuden synker ikke, men skaber en bærerdygtig udvikling og fremtidig tryg sejllads om man nu vil blive hængende i metaforene.
tilføjet af Jacob
Totalt enig
Jeps, er der ikke noget inticitament til at tjene lidt ekstra så vil man enten arbejde sort eller også gider man slet ikke gøre mere end hvad der er højest nødvendigt.
Sort arbejde tjener ikke noget godt formål set fra skattesamfundet som er grundlaget for vores sociale sikkerhedsnet.
Personligt går jeg ikke så meget op i at jeg skal vise at jeg er mere værd i løn. En lønstigning på 1000 kr giver mig aligevel kun ca. 300 ekstra om måneden resten går til skatte far og de ugidelige/uduelige samfundsnassere.
Mvh Jacob
tilføjet af Bimmer
Kommunikation
Det er stadigvæk tilladt at anvende fagsprog, men
det skal bruge mellem folk med den samme
uddannelse. Du kan jo ikke forvente at alle kan
forstå dit fagsprog.
Terminologi er det samme som et fagsprog, men
folk forstår bedre ordet fagsprog. Kommunikation
er evnen til at tale med folk. For de kan ikke forstå
dig, hvis du taler sort.
Problemet er bare at mange højtuddannede ikke
har hjerneceller nok, og derfor ikke evnen til
at have et nuanceret sprog. Det skyldes at alt for
mange fra middelklassen får en kandidatgrad, selvom
de ikke har forudsætningerne.
De sidste 14 år har det været meget nemmere at lave
høje karakterer på de gymnasiale uddannelser, fordi
staten ønsker flere højtuddannede.
Systemet har også sænket niveauet på de højere
læreanstalter, for at få flere gennem uddannelsen.
Der bliver jo ikke født flere danskere med de rette
evner, og derfor ser du denne utraditionelle løsning.
tilføjet af Danskeren
Endelig
bliver denne diskussion taget op.
Jeg har altid ment at det var "akademikersnobberi", når man kun ville udtale sig med fine ord, verber etc.
Det er jo ikke uddannelsen der skaber den person man er. Se på mange gymnasielærere, som blev uddannet i 70-80'erne. De mener selv de har en lang uddannelse, men mange af dem er nogle af de kedeligste personer her i landet! De ved jo ikke engang hvad det vil sige at drikke en øl i gode venners lag, fordi de sidder dybt begravet i bøger, så de kan bruge fine ord og virke intellektuelle. Fred være med det, men faktum er jo at de fremstår som nogle nørder, hvor deres vennekreds nok ikke er større end kollegerne og vice versa.
Mange universitetsuddannede opfører sig også som om de er bedre end andre. De er de muligvis også, men kun indenfor det fag de er uddannet i. En håndværker der ikke kaster om sig med fine ord, er da en mindst ligeså god person, selvom han ikke er f.eks. cand.mag. i litteratur.
Vi skal alle være her, ligegyldig hvilken uddannelse vi besidder.
Der er jo ikke noget fedt ved at kunne smarte ord og vide en masse om om H.C. Andersen, fordi man tror man får mange penge for det og dermed får råd til dyre rejser mv, hvis man ikke engang kan slå et søm i et stykke træ, fordi man mener at det kan man da bare betale sig fra med sin fine uddannelse og så kan man evt. også lige fyre nogle "intellektuelle ord" af på vejen til håndværkerne...
Jeg har respekt for alle uddannelser, men jer der kaster om jer med fine gloser, drop det dog, i den verden vi lever i nu er i mere til grin end i aner....
tilføjet af steagle
Kom da lige ned fra pidestalen!
Du rejser 2 problematiker:
1. Sprog
2. Vi skal bevare/højne uddannelsesniveau
1. Sproget er da i høj grad blevet mere forståeligt; og det kan vi da kun være glade for; vi bevæger os i den rigtige retning.
2. Synk da lige spyttet! Du taler om "velfærdsstat", der skal bevares. Jeg vil kalde det "velstandsstat".
Jeg kan godt undvære noget af velstanden, hvis vi kunne få lidt mere velfærd. Med det mener jeg komme hinanden lidt mere ved istedet for at ræse afsted.
Så synes jeg, at du er noget nedladende overfor mennesker, som ikke kan bryste sig af en akademisk uddannelse. Du vil vel gerne ha' tømt skraldespanden?
Alt det pladder med at det går ned af bakke. Hvad er du bange for?
Invasion af fremmed arbejdskraft?
Virksomheder der flytter til udlandet?
At du må sælge BMW'en ;-) ?
Det ku' være dejligt, hvis vi blev lidt mere opmærksomme på de virkelige værdier og ikke gå så meget op i det materielle!
Ha' en go' dag!
tilføjet af steagle
Godt...
indlæg ;-)
tilføjet af s.m
Også vi højtuddannede
..bifalder da klar tale, både på skrift og verbalt!
Har oplevet mange uforståelige eller direkte misvisende breve fra offentlige instanser..
Tror du selv alvorligt på, at det kun er "proletariatet" der vil have klar besked??
Du har vist endnu ikke lært lektien, trods din "fine" uddannelse?
tilføjet af HD'er
Meget enig
Efter at have læst de tidligere indlæg sidder jeg med lidt en fornemmelse af at man burde skamme sig over at have en videregående uddannelse og det bør bestemt ikke være tilfældet.
Med hensyn til sprogbrug, mener jeg det mest hensigtsmæssige bør være at anvende et klart og tydeligt sporg målrettet til den brede befolkning.
Jeg er enig i at et højere uddannelsesniveau alt andet lige vil trække dansk økonomi i en positiv retning og er med til også at skabe ufaglærte jobs. Her hører også med i betragtningen at det ikke er de nye EU lande der 'stjæler' vores arbejdsplades, men derimod de asiatiske lande.
En 50% beskatning vil klart være at foretrække, da det vil tilskynde flere til at 'give den en skalle' og være med til at bremse flugten af forskere til udlandet. Desuden kunne det være med til at sætte lidt fut i de lidt for dovne.