8tilføjet af

Min første samtale

jeg er lige blevet færdige med en cand. merc. og nu skal jeg så ud på det store arbejdsmarked. Ansøgninger er skrevet og sendt i masse vis, og nu er det så tid til jeg skal til min første samtale. Er der nogen der har nogen gode råd til hvad jeg skal gøre, og hvad man hvert fald ikke skal gøre.
tilføjet af

Samtale

Hej Per.
Du skal i hvert fald ikke virke nervoes!!
Det vigtigste er at tro paa sig selv, gaa ind og kigge dem i oejnene og svare aerligt paa de spoergsmaal, de stiller.
Husk det er dem, der har inviteret dig til samtalen, hvilket tyder staerkt paa, at de har en eller anden ide om, at du kunne passe til jobbet.
De svaereste spoergsmaal, er dem, der naesten altid bliver stillet til samtaler (i hvert fald til jobs paa lidt hoejere niveau) nemlig: Dine svage/staerke sider spoergsmaalene.
Taenk dig godt om, inden du gaar til samtalen, for det er bestemt ikke ligemeget, hvad du angiver som dine svage/staerke sider. De staerke er jo som regel relativ lette, da man jo altid er god til (og forberedt paa) at rose sig selv -men svage sider...hmmm har man nogen af dem?? Og har man lyst til at dele dem med en fremtidig chef? Nej, vel!! Derfor er det en ide at pointere svage sider, som egentlig ikke er svage. F.eks. "jeg har en tendens til at vaere daarlig til at saette graenser for, hvor meget arbejde jeg kan klare, men jeg er godt klar over problemet og arbejder med det".
En daarlig side, der samtidig viser, at du ikke er bange for at tage fat. Det kunne ogsaa vaere andre sider, men taenk dig virkelig godt om, foerend du svare (som sagt kommer spoergsmaalet 99% sikkert) og husk at faa svaret til at passe med den stilling, du soeger, saa du ikke siger, at din svage side er, at du har rundsave paa albuerne, hvis du soeger en stilling som assistent, men samtidig heller ikke siger, at du er en del tilbageholdende, hvis de soeger en til at skaffe nye kunder/kontakter...
Jeg haaber, du finder dig et job!!! Det er ikke saa svaert at gaa til samtaler, naar foerst man har faaet "brudt" samtale-koden. Det er naesten altid de sammen fremgangsmaader, der benyttes!
Hilsen
en, der aldrig har faaet et jobafslag efter en personlig samtale!!!
tilføjet af

hvad du IKKE skal gøre...

Hej Per,
jeg var til min første samtale for nogle uger siden. Det gik egentlig godt indtil...
arbejdsgiver: "har du nogle spørgsmål, Grethe?"
lille mig: "egentlig ikke, jeg var jo også inde på jeres hjemmeside, og det der ikke stod der, har du jo lige fortalt"
fin-fin, bla bla bla... men fem minutter senere
"har du nogle spørgsmål?"
"nej"
nu begynder jeg jo at føle mig lidt dum.
men nu til prikken over i'et. For da samtalen er ved at være slut:
"er der noget du vil spørge om?"
"øøh"
og så var løbet ligesom kørt.
Jeg havde kun tænkt på gode svar til hvad de evt. ville spørge mig om.
Så mit råd er, find ud af om firmaet lige har vovet sig ud i noget nyt; har de fået ny chef eller ny samarbejdspartner el.lign. og så få tænkt på et par relevante spørgsmål.
Men held og lykke med det!
tilføjet af

Vær forberedt!

Det bedste, man kan gøre, er at være utrolig godt forberedt. Lav en liste med alle tænkelige spørgsmål og tænk over, hvad du selv vil svare.
Mine erfaringer siger mig, at man skal omstille sig selv til det niveau, stillingen ligger på. Ofte får man som nyuddannet ikke et job, fordi man enten mangler erhvervserfaring eller simpelthen er overkvalificeret! Det nytter fx ikke noget at skamrose sine resultater fra studiet, hvis man søger job som lagermedarbejder eller opvasker! (Overdrivelse fremmer forståelsen) Det giver et klart indtryk af, at man lynhurtigt vil mangle udfordringer og søge andre stillinger, og derfor vælges en ansøger, som lettere vil kunne trives der i lang tid. Det er ligeledes vigtigt med den rette påklædning. Den skal afspejle det job, du søger.
En anden vigtig ting er at være ÆRLIG! 100%! I et jobinterview blev jeg spurgt, om jeg havde ordenssans. Og det havde jeg da selvfølgeligt. Men jeg havde IKKE lige regnet med, at de inviterede mig på en køretur hjem til mig selv, for at se, om det passede! Så ryd lige op og red sengen, inden du tager hjemmefra... Just in case! ;)
Det gælder om at være rolig og afslappet (ikke overdrevet) igennem hele samtalen. Der vil helt sikkert komme uventede spørgsmål. Fx viste det sig engang, at intervieweren spurgte meget ind til det åndelige etc. Hun spurgte også, om mit stjernetegn - og hvilken betydning jeg troede, det havde for mig!? (ØHHHHH?) Her er det vigtigt at vide, at de ikke forventer, du har en mening om ALT eller ved ALT. Enten er det bare nysgerrighed, eller også prøver de dig af.
Du kan fx også blive spurgt ud om dine forældres forhold og dit forhold til dem. Hvad de laver etc. (Selvom det virker irrelevant for det job, du søger, stilles de spørgsmål ofte)
Vær også forberedt på små tests. Fx intelligenstests.. Det kan godt betale sig at øve lidt på nettet, hvor man kan finde diverse tests.
Mvh TH
tilføjet af

En ting du ikke skal gøre !

Hej!
jeg så dit indlæg og vil give dig et godt råd med på vejen: Sig aldrig noget negativt om tidligere arbejdsgivere ! Du må virke loyal over for din tidligere arbejdsgiver lige meget hvordan dit ansættelsesforhold endte.
En anden ting: Prøv at slappe af til samtalen og forestil dig, at dem der sidder over for dig er endnu mere nervøse end dig! Kig på dem der taler til dig (lad være med at se ud af vinduerne osv.) og sid afslappet med armene (ikke korslagte som ka betragtes som forsvars-stilling).
Held & Lykke !
tilføjet af

det ville jeg ikke gøre !

hvis et firma sagde at vi skulle tage hjem til mig for at se om der var orden og ikke rod, ville jeg sgu sige nej ! et rodet skrivebord behøver ikke at betyde rod derhjemme - eller omvendt !
tilføjet af

Hvad mener du..?

Hej Grethe..
Hvad mener du med at man skal finde ud af om de har fået ny chef eller samarbejdspartner..?
Hvis jeg nu er til jobsamtale, og de har fået ny chef (bare et eksempel) hvad skal jeg så spørge om..?? For jeg syntes det er meget svært med alt deer der jobsamtale osv..
tilføjet af

Hvor kan man finde de tests..??

Hej T.H..
Jeg har læst sit indlg, og du skrev at man kunne finde forskellige tests på internettet.. Men hvor er de..? Har du f.eks. en hjemmeside hvor de findes..? For så vil jeg meget gerne have den..
tilføjet af

Start med at sætte grænser.

Det som T.H. skriver, er ekstremerne. Og her gælder det om at sige fra. Hvis en virksomhed mistror en så grundigt, at de ligefrem vil køre med hjem for at kontrollerer, at man rent faktisk også er ordensmenneske, er firmaet slet og ret ikke værd at arbejde for!. Slut.
Man skal gøre sig klart, hvad man vil "stå model til", mht. spørgsmålenes relevans, set i forhold til stillingen.
I dagens jobmarked bliver der lagt ekstremt meget vægt på personlige og sociale egenskaber, samt bløde værdier.
Så øs godt ud af dem, og stik også gerne en plade om, at du skam cykler og svømmer regelmæssigt (motion=helsepleje).
Spørg gerne til, om den stilling du søger på, er en nyoprettet stilling som følge af vækst, eller om der er tale om et genopslag, som følge af en anden persons jobskifte. Hvis du derpå modtager et "udlent svar", kan du selv tænke dig til, hvorfor stillingen er opslået ledig.
Det giver også gode point at spørge til virksomhedens fremtidsvisioner, og om stillingens udviklingsmuligheder, samt om der ydes økonomisk tilskud/evt. frihed til efteruddannelse.
Hvis der står et familiebillede på chefens bord, kan det betale sig at spørge til dette. Det er ikke så tosset, hvis chefen selv har et mindreårigt barn. Det signalerer en vis sandsynlighed for tolerence, mht. børnesygedage.
Ellers gælder det faktisk om at være så naturlig, som overhovedet muligt, da jet jo just er det man er, når først boret fanger. Så lov aldrig mere, end du kan leve op til - uden at sætte dit lys under en skæppe.
Og husk: et stillingsopslag er som en kontaktannonce, da det jo er virksomheden, der tager initiativet med at annoncere efter dig. Så det er dem, der skal gøre sig fortjent til dig, mere end omvendt - hvis du forstår!
God jobjagt
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.