3 brød!
25 gr gær
1 liter vand
1 spsk. salt
1 spsk. olie - gerne olivenolie
3 dl. speltmel
2 liter (ca.) god hvedemel (min. 12 gr. protein)
Bland gær med lidt vand - og tilsæt resten af vandet, olie, salt, speltmel, hvedemel, ælt/rør godt - og tilsæt mere hvedemel - ælt på bordet - dejen skal være lidt blød men sammenhængende og slippe bord og hænder - hæld ca ½ spsk. olie i ren skål, læg dejen i - dæk med film og lad hæve 2-3 timer.... køligt - slå dejen ned - del i 3 portioner - form til 3 brød, læg i forme - pensl med æg, drys med mel, birkes, sesamfrø ..... - De 3 forme sættes i køleskab til næste dag - sættes i kold ovn - sprayes med koldt vand - bages v. 180 - 200 grader i ca. 45 min. - tages straks ud af formene og afkølses på risten - dejlige brød - holder sig længe uden at blive tørre og triste - og man scorer gode point hvis man har dem med på arbejde til morgenmad ;o)
- men de kan sagtens fryses!
tilføjet af Anonym
tak for hjælpen.
der var vidst et par stykker jeg kunne bruge. men det jeg nok glemte at skrive var at der ikke må være hvedemel i opskriften, som jeg kan se der er mange der har.. men prøver at finde ud af det nu..
tilføjet af Antinym
Spelten er rigtig kommet i vælten
LÆnge leve de gode gamle dage!
tilføjet af Albert6276
opskrift på speltbrød
Desværre kender jeg ingen - jeg bager selv masser af speltbrød, og altid med fordej een dag og 24 timer senere blander jeg med 2. dej, derefter hviler den 6 timer - så de er ikke specielt hurtige - men super lækre - God fornøjelse ønsker Albert
tilføjet af pissenisse
her kommer opskriften
4 dl lunkent vand der blandes med 40 gr gær røres godt op tilsæt 2 spksk. oliveolie og 1 tsk salt. dette røres sammen derefter tilsættes 400 gr sigtet speltmel og 150-200 gr alm. speltmel.
Jeg blander tit sesamfrø og solsikkefrø eller valnødder eller andet i. Lade dem hæve 15 min og form dem til 10 stk. 15 min i ovnen ved 230 grader
tilføjet af Erick Petersen
Min opskrift som vi bager hver 2. dag
Ren Speltbrød:
5 strøget alm kaffekop speltmel.
en.tsk. salt.
en spk. sukker.
to spk. rapsolie.
350 ml. vand. (Evt. bl. med mælk)
En tsk. tørgær.
Ælt det hele sammen meget godt. og lad det hvile i 15 min..
Ælt igen i 5 - 10 min. og put det i en smurt form og hæve et par timer.
Bag det på nederste rille på rist først 30 min på 170 grader, så omkring indtil det er lækkert lysebrun på 200 grader.
Det smager superlækkert ren speltbrød og hvis man vil kan denne dej også formes til boller eller rundstk. Da kommes evt. birkes efter smurt med æggeblomme efter hævning og på en plade før hævning. Husk smurt bagepapir.
M.v.h. Connie og Erick Petersen Grønholt. Vejle.