3tilføjet af

tvangsægteskaber flyttet til malmø

hvordan kan dette smuthul lukkes?
hvem kan hjælpe bertel?


Stadig flere danskere flytter til Sverige for at omgå den danske 24-års regel. Men nye tal, som TV 2/NYHEDERNE har fået fra de svenske myndigheder, viser, at det især er indvandrere, der benytter sig af smuthullet.
af Johannes Langkilde
Hver måned flytter mellem 60 og 80 danske statsborgere til Sverige for at blive familiesammenført med en borger fra et ikke-EU-land, som de på grund af 24-årsreglen ikke kan blive sammenført med i Danmark. Heraf er 80 pct. indvandrere. Det oplyser Per Axel Stenström fra det svenske Migrationsverket til TV 2/NYHEDERNE. Det vil sige, at mellem 48 og 64 unge nydanskere hver måned flytter til Sverige for at blive familiesammenført.
Men det er ikke nødvendigvis kærlighed, der får de unge til at slå sig ned i Malmø. Etnisk konsulent i Københavns Kommune, Manu Sareen får flere og flere henvendelser fra unge indvandrerpiger, der er bange, fordi deres far vil sende dem til Malmø.
"Vi havde en henvendelse fra en ung pige, der skulle tvangsgiftes i Pakistan. Hun kunne ikke sige fra over for familien, så hun gennemførte brylluppet. Men efter brylluppet henvendte hun sig til de danske udlændingemyndigheder og fortalte, at der var tale om et tvangsægteskab for at undgå, at ægtefællen skulle få opholdstilladelse. Men hendes far fandt bare en anden løsning, og det var at sende hende til Sverige," fortæller Manu Sareen.
Bekymring i Sverige
I Malmø er juridisk ekspert hos Skatteverket, Helene Hedebris bekymret over udviklingen.
"Det er meget ulykkeligt. Når pigerne kommer her for at søge opholdstilladelse, har de typisk et familiemedlem med. Og så er det svært for dem at fortælle os, at der er tale om tvang. Men vi havde et enkelt tilfælde, hvor en pige på blanketten skrev tvangsægteskab som årsag til ansøgningen."
Kender du nogen, der er flyttet til Sverige for at omgå 24-års reglen?
Ja, det er en indvandrer

43 %
Ja, det er en dansker

25 %
Nej, kender ikke nogen

32 %
Stemmer ialt: 69
Det er EU-regler, der gør det muligt for danske statsborgere at søge opholdstilladelse i Sverige.
Og fordi reglerne i Sverige er mere lempelige end i Danmark, får den danske statsborger sin udenlandske ægtefælle familiesammenført uden de store genvordigheder.
Efter 2 år kan parret på grund af EUs regler om fri bevægelighed flytte lovligt tilbage til Danmark. Men mange bliver ikke boende ret længe i Sverige. Skatteverket i Malmø oplever ofte, at der er tale om rene proformaflytninger.
"Vi har set at mange, når de har meldt flytning, ikke svarer på vores post. Der findes simpelthen ingen i lejligheden. Og når vi kalder dem ind til samtale, kommer de fra Danmark," siger Helene Hedebris.
Forbavset Haarder
Men selv om 80 pct. af det samlede antal udvandrere er unge nydanskere, kan man ikke dermed slå fast, at der er tale om 80 pct. tvangsægteskaber.
"Men man kan udlede, at det er meget tæt på. Der er flere og flere, der taler om den her løsning," siger Manu Sareen.
Integrationsminister Bertel Haarder har længe haft en mistanke om, at Malmø bliver brugt som smuthul til at gennemføre tvangsægteskaber, som 24-års reglen forhindrer i Danmark.
Men at indvandrere udgør hele 80 pct. af flytningerne over sundet, er nyt for ham.
"Jeg er forbavset over, at tallet er så højt. Der er tydeligvis et hul her, som skal undersøges," siger han til TV 2/NYHEDERNE.
Men Bertel Haarder afviser, at 24-års reglen har spillet fallit, når mange alligevel omgår den ved at sende de unge til Sverige.
"Reglen hjælper stadig mange," siger han.
De unge forsvinder
Manu Sareen mener, at 24-års reglen har hjulpet mange unge indvandrere til selv at bestemme, hvem de vil giftes med og hvornår. Men han ser det som et stort problem, at mange finder ud af at omgå reglen, og at de unge derfor forsvinder ud af det danske system.









"Dem der virkelig vil omgå loven, skal nok finde en
måde. Og hvis de unge bliver sendt tilbage til eksempelvis Pakistan er de helt uden for vores rækkevidde. Og så kan vi ikke hjælpe mere. Det samme, hvis de bliver sendt til Sverige. Så jeg mener, man bør nedtrappe 24-års reglen gradvist over en årrække, og så sætte massivt ind med oplysning og holdningsbearbejdning i stedet," siger han.
Integrationsministeren er enig så lang, at oplysning er en del af løsningen. Men der er ikke udsigt til at 24-års reglen bliver afskaffet eller nedtrappet, så længe han er minister.
"Vi har fundet en løsning som rent faktisk virker. Men derfor skal vi selvfølgelig blive ved med at se på, hvordan vi får lukket de eventuelle huller, der er."
tilføjet af

Interessant

Hej, jeg synes det er en superinteressant problemstilling du har taget på. Jeg bor selv sammen med en mand fra Sydamerika - i Sydamerika - simpelthen pga af DK's uretfærdigt strenge regler! Vi har været kærester i 3 år og har i al den tid pendlet frem og tilbage - indtil jeg i foråret tog springet og flyttede hertil. Jer er 24 år og har netop fået min kandidatgrad fra Århus Universitet. Min kæreste har en ph.d.grad og taler 5 sprog flydende - men regler er regler! Det er ikke let let men kærlighed er stærkere end alle regler. Det er Danmarks tab at de mister mig som uddannet arbejdskraft (dumt for dem, når de nu har "betalt" min uddannelse i alle de år) samt ærgerligt for Danmark, at de ikke får glæde af min kærestes mange kvaliteter.
Jeg læste for nylig, at statsministerens søn er blevet gift med en pige fra USA - hvor skal de egentlig bo?
Katja
tilføjet af

Tvangsægteskabet!

Er du blevet tvunget til at være sammen med din mand!
Den omstridte lov blev indført af hensyn til muslimske piger som ikke vil tvinges til ægteskab!
Og den burde være rettet mod islam, men det må man jo ikke pga. af en masse tåbelige konventioner!
Muslimerne har sådan set selv oprettet denne lov, som de også gør nu ved at tage til sverige, misbrug af alle regler!
tilføjet af

hva med oss

Hva med os som gifter sig fordi vi er forelsket....?
jeg er lige blevet gift for 4 mdr siden men en mand fra tyrkiet men hva skal jeg gøre jeg er født og opvokset her i dk men jeg er kun 19 og kan ikk få min mand herop.. hva skal jeg så gøre skal jeg opgive alt her i dk og flytte til tyrkiet...? Det er da for meget...
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.