VK-Regeringen vil afskaffe retten til skriftlig begrundelse for fyring
I følge et forslag om ændring af funktionærloven som beskæftigelses ministeren har haft i høring fra d. 27. september til 8. oktober 2007 vil VK-Regeringen afskaffe retten til skriftlig begrundelse for fyring.
Som begrundelse for forslaget anføres det, at det er regeringens mål, at lette erhvervslivets administrative byrder med 25% inden 2010.
En skriftlig begrundelse for afskedigelse er imidlertid en uhyre vigtig brik, når man f.eks. som advokat, fagforening eller anden rådgiver skal vurdere en afskedigelses saglighed. Den er også en vigtig del af bevisførelsen i afskedigelsessager, idet den gør det vanskeligt for arbejdsgiveren at efterrationalisere. Det ses nemlig tit, at arbejdsgiveren skifter forklaring på, hvorfor en afskedigelse er foretaget.
Under alle omstændigheder er det helt uanstændigt, at den kvinde eller mand, der har måttet tåle noget så indgribende som en afskedigelse ikke skal have ret til at få en begrundelse for noget, der er så indgribende som en afskedigelse er.
Det fremgår af forslaget, at afskaffelsen af retten til begrundelse for fyring vil medføre en besparelse for alle Danmarks arbejdsgivere på et godt stykke under 23 mio kr.
Står regeringen med valget mellem at spare arbejdsgiverne for et beløb på mindre end 23 mio. eller berøve lønmodtagerne væsentlige elementer i deres retssikkerhed vælger regeringen altså til fordel for arbejdsgiverne.
Det kan man da kalde en klar politik. Det må give alle lønmodtagere, der overvejer at stemme for den siddende regerings bevarelse anledning til eftertanke. Tager regeringen tilstrækkeligt hensyn til mine interesser som lønmodtager?
tilføjet af Anonym2
Det er helt ude i hampen
Igen en Hjort Frederiksen fis i en hornlygte. Hvordan fremkommer de 23 millioner? Ved at de slipper for sager om uretmæssigt afskedigelse?
Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad de så vil stille op med at kravet er ufravigeligt, når du stiller i fagforeningen og vil have penge. Altså kravet om den skriftlige opsigelse for der er vel ikke forskel på, om de skal skrive en opsigelse med og uden grund - økonomisk set?
Det er virkelig en af hans mere dødsyge ideer.
tilføjet af ernst_kolding
Jeg forstår ikke rigtig
hvad du mener med"noget så indgribende" som en afskedigelse, herre gud, det er da ikke verdens undergang at blive fyret, det er efterhånden sådan, at folk skal have psykologhjælp når de mister deres job, har folk ikke andre interesser i livet burde de mentalundersøges, det er en højest unaturlig tilgang til livet at jobbet er det vigtigste.
Retsikkerhed i forbindelse med fyring ??
Vis mig lige den lov der siger at du har ret til et arbejde, jeg kan pege på grundloven som omtaler danskeres ret til at arbejde, ikke ret til at få et arbejde og der er stor forskel.
Vi har som danskere ret til at arbejde, hvis vi ønsker det, men vi har ikke krav på et arbejde, så retsikkerhed kan jeg ikke se kommer ind i billedet her, kun hvis man ved lov fratager en borger retten at udføre et arbejde.
tilføjet af den røde
jeg forstår da heller ikke dig
Jeg synes da bestemt en fyring kan være en indgriben i ens liv, det være sig økonomisk, men bestemt også socialt og psykisk. Og jeg vil da især betegne en fyring som ubehagelig, hvis man ikke får nogen grund.
Jeg tror desuden ikke der er særlig mange der synes at "jobbet er det vigtigste", men ikke desto mindre kan det da ikke undgå at blive vigtigt når det er der man opholder sig størstedelen af sin tid, hvad det jo ofte er.
Sidst så forstår jeg ikke rigtig din sammenkobling mellem retsikkerhed i forhold til fyring og retten til at arbejde.
Når jeg siger retssikkerhed i forbindelse med fyring så handler det da i bund grund bare om at man bør have ret til at blive behandlet retfærdigt. Desværre synes jeg at historien ganske tydeligt har vist at arbejdsgivere ikke altid fyrer deres medarbejdere udfra retfærdige og saglige årsager, og så er det da vigtigt at man har en retsikkerhed og et grundlag (læs skriftlig opsigelse) at bygge den sikkerhed på.
tilføjet af dulkis
Så længe der er loft over understøttelsen
- og man samtidig skal dokumentere at fyringer ikke er selvforskyldte, så har jeg aldeles svært ved at se en hvilken som helst fyring - selv fra det dummeste job - ikke skulle være en seriøs indgriben i ens tilværelse.
- Men kan de komme af med de skriftlige begrundelser, kan de sikkert også komme af med sagsanlæggene, som hagler ned over dem. Mon ikke det er dér besparelserne ligger? Hjort Frederiksen er og bliver en idiot.
tilføjet af ernst_kolding
Til den røde
Jeg ved selvfølgelig ikke hvor mange timer du tilbringer på dit job, men jeg bruger 34 timer om ugen og det er nu ikke størsteparten af min tid.
Hvad angår det sociale i at have et arbejde, er der ingen grund til at harcelere over en afskedigelse, hvis dit sociale netværk ligger på din arbejdsplads er du meget langt ude i hampen, det skulle gerne ligge i familie og vennekreds.
Hvad angår det psykiske, så er netop det at afskedigelse påvirker et menneske psykisk en af årsagerne til at danskere hele tiden er stressede og angste, jeg er vist blevet afskediget de første 50 gange i mit liv og det har aldrig påvirket mig, mit arbejde er et sted hvor jeg tjener til livets ophold og ellers interesserer det mig ikke en døjt, når jeg har fri har jeg glemt alt om det firma jeg arbejder i.
Prøv dog at se sådan på det, jobbet er ikke det eneste der kan gøre mennesker lykkelige, nærmere tvært imod, det er tit medvirkende til at gøre mennesker ulykkelige fordi folk frygter fyring.
Den eneste grund jeg kan se til at frygte fyring er, at folk har købt mere end de kan betale på understøttelse, og netop derfor går de psykisk i opløsning når de mister jobbet.
Ordet retsikkerhed var noget du brugte, derfor jeg koblede det sammen med fyring, og en privat arbejdsgiver kan jo afskedige en medarbejder af hvilken grund arbejdsgiveren ønsker, det er der ikke lov for, men hvis arbejdsgiveren er snu nok (og det er de fleste) bruger han en grund der ikke giver problemer med fagforbund, så let er det, og det er og bliver arbejdsgiverens ret at ansætte og afskedige medarbejdere.