6tilføjet af

Aksel Larsen

Kurt Jacobsen: "Aksel Larsen - SFs stifter."(opr. udgave 1993, revideret og genudsendt 2010.)
Ikke nogen helt ny bog, men værd at være opmærksom på.
Inden læsningen havde jeg hørt og læst en del om denne mand, "Røde Aksel" (1897-1972) og hans fantastiske, begivenhedsrige liv, og blev nok ansporet til at læse Kurt Jacobsens tykke biografi i årets sommerferie, hvor DR2 genudsendte et program i serien "Store danskere" om Larsen.
Den overordnede karriere kendte jeg: Den unge fynske socialdemokrat, der i skuffelse over det store parti i 1920 indmelder sig i det nystartede DKP, da han er kommet til hovedstaden. Første dansker på skolingsophold i Sovjetunionen i 20'erne - allerede her levede han farligt og mente, at billetten til Sibirien for afvigende holdninger var bestilt!
Det har vel været organisationstalent og talegaver samt simpelthen dygtighed, der alligevel i løbet af kort tid gjorde ham til formand for det lille DKP, som tre år efter Larsens hjemvenden med ham som formand for første gang kommer i folketinget. (To MF'er, han var den ene.)
Godt 26 år var han leder af det forkætrede parti, som var forbudt juni 1941-maj 1945. Og i efteråret 1958, efter Sovjetunionens brutale fremfærd i Ungarn og langvarige interne diskussioner i DKP, ekskluderes han 15. november. Få måneder efter er SF en realitet, hvorimod DKP ryger helt ud af folketinget fra 1960 og de næste mange valg.
Også i det nye parti oplever han modgang og brydninger - særlig i "Det røde Kabinet", 1966-67, hvor utilfredshed i hans eget parti direkte fører til dannelsen af VS og vælter Krag-regeringen i dec. 1967.
En politisk karriere på over 50 år.
Og man sidder under læsningen med tanken: Han har næppe stolet på ret mange. I de mange DKP-år, var fjenderne indenfor hans egen bevægelse måske næsten de farligste?
I en anden bog af et mangeårigt DKP-medlem læste jeg engang, at Aksel Larsen skal have haft påfaldende svært ved at se folk i øjnene, når han stod og talte med dem. Blikket flakkede altid så hvileløst rundt.
DET kan jeg altså godt forstå nu!
Prøv at veje tanken om at gå rundt med det her:

I årtier - og livet ud - fastholdt han løgnen om, at han ikke vidste, hvad der blev af Arne Munch-Petersen (det andet medlem, der blev valgt i 1932). Både offentligt og overfor Munch-Petersens kone (som altså var enke) "vidste han intet". Han tav med at hans gamle kammerat var død i Stalins fængsler allerede i 1940.
Af hensyn til den kommunistiske verdensbevægelse.. 😕
Og da diverse arkiver blev åbnet, blev det bekræftet (hvad hans gamle "venner" i DKP anede), at Larsen var meddeler for CIA. I årevis!
Han mente selv, da han kom hjem fra fangenskab i Tyskland i 1945, at han var færdig som DKP-leder, i det han åbenbart selv vurderede, at han havde sagt for meget (uden tortur) under forhør hos Gestapo i 1942. Hans popularitet var imidlertid så stor blandt de mere menige, at de skeptiske i den hårde DKP-inderkreds, ikke anfægtede hans førerposition - endnu.
Og mange, mange andre ting. Måske er det karakteristisk, at han aldrig skrev en virkelig erindringsbog. ("Aksel Larsen ser tilbage" fra 1970 er det modsatte - der står intet af alt det, vi nu kan læse.) Nogle har sagt, at han slet og ret var bange.
Bogen er i høj grad anbefalelsesværdig. Det er selvsagt en styrke, at Kurt Jacobsen som en af de første danskere fik lov at gå i de russiske arkiver efter 1991 og modsat Ole Sohn ikke har nogle personlige kartofler at hyppe.
Hvilket liv! Også det private berøres: Fire koner - den første russisk - så hende efterlod han derovre i 1929, "så sig aldrig tilbage" - partiet kom jo i første række. De følgende "fru Larsen'er" omtales ikke meget. Lidt skærmydsler har det nok givet, at han omkr. 1941-42 bliver kæreste med sin kurer, skønt han er gift i forvejen. Ægteskabet opløses så efter krigen og Aksel Larsen bliver gift med kureren.
Han har garanteret været en medrivende taler, utroligt vidende og vel sagtens charmerende, når det stak ham. Evnerne betød da også, at der fra socialdemokratisk side blev gjort en del forsøg på at købe ham med udsigt til en sikker kreds m.v.

Jeg tror dog ikke, jeg gerne ville have kendt den fyr; ikke været tæt på, for han virker ikke som én, jeg turde stole på.
tilføjet af

Aksel Larsen

I årtier - og livet ud - fastholdt han løgnen om, at han ikke vidste, hvad der blev af Arne Munch-Petersen (det andet medlem, der blev valgt i 1932). Både offentligt og overfor Munch-Petersens kone (som altså var enke) "vidste han intet". Han tav med at hans gamle kammerat var død i Stalins fængsler allerede i 1940.
Af hensyn til den kommunistiske verdensbevægelse..

Vi har ikke hørt hele historien endnu. Han båndlagde før sin død nogle erindringer, jeg mener at det er om ca. 25 år de må åbnes, og i et interview til en dansk avis før sin død antydede han at der står mere om hans tid i Moskva, herunder hvad der skete med Munch-Petersen.
Er han involveret i Munch-Petersens arrestation er det ikke nødvendigvis CIA der står bag, Stalin havde som bekendt paranoia og så fjender af kommunismen og spioner alle vegne, selv i hans egen familie.
Aksel Larsens og andres ophold i Moskva var en del af "Komintern", altså hvor lovende kommunister fra hele verden blev inviteret til kurser og møder, for på sigt selvklart at kommunisterne skulle overtage hele verden.
Men disse udlændinge havde det altså langtfra så frit som man ville have det på en kongres i dag, de blev undersøgt i hoved og røv, den mindste mistanke om spionage og de blev arresteret og henrettet, selv om selvklart de fleste var lige så glødende kommunist som Stalin og hans slæng..........Aksel Larsens båndlagte erindringer kan muligvis afsløre at han blev tvunget til at være stikker.
Min omtale af Komintern kommer ikke fra artikler om Aksel, men fra mine egne studier om Stalins styre med de politiske forfølgelser og arbejdslejre, og også nogle russiske samtidsromaner.

Jeg har den alder hvor jeg kan huske Aksel fra Folketinget, selv om han var kommunist.....eller nærmere glødende socialist, var han respekteret, intelligent og havde altid ret ironiske og vittige bemærkninger parat til at fyre af fra talerstolen.
Det var dengang der var et folketing, nu er det en flok sure AHDH-smittede akademikere 😖
tilføjet af

Aksel Larsen

Det lyder spændende. Uanset hvad, er der noget mystisk og "store vingesus" historisk over fortællingen om sådan en, der har hørt til inderkredsen i Komintern.
Nej, det med CIA, jeg hentyder til var langt senere end Munch-Petersens død. Det var muligvis først omkring bruddet med DKP, at Aksel Larsen blev meddeler.
Du skriver helt rigtigt, at der ingenting skulle til, før man blev mistænkeliggjort (trotskist var det værste dengang), så det døde Munch-Petersen nok af, selv om han gik for at være en overordentlig loyal stalinist.
Der var en søfyrbøder, Richard Jensen, som af en eller anden grund havde en større stjerne i Kreml end Aksel Larsen. De to kunne mildt sagt ikke fordrage hinanden, og bogen fortæller, at når der var problemer i DKP i 30'erne rejste de i r.... på hinanden til Moskva for at få foretræde for Kominterns chef, bulgareren Dimitrov. De kunne skam ikke rejse sammen 🙂 - det var med at komme først!
Richard Jensen var senere blandt de anklagede for at stå bag et attentat i Frederikshavn (maj 1938) på et par spanske trawlere, hvilket gav DKPs inderkreds lejlighed til at fordømme ham. Da tyskerne så arresterede Jensen i 1941, skulle han ikke just vente hjælp fra Aksel Larsen.
Desværre kan jeg jo ikke huske Larsen, har blot set lidt klip fra omtalte DR2-udsendelse og lign.
tilføjet af

Aksel Larsen

Tak for biografien ...Det var underholdende ... 🙂... Mit kendskab til ham stammer også fra de få dokumentarudsendelser fra TV som vel ikke turde vise den hele sandhed.
Egentlig ikke en person der interesserer mig da han jo var RØD! ... [(:]
Ole Sohn kan måske være mere interessant da han jo stadig lever og HAN har sikkert virkelig meget at skjule. Det tidligere Østtyskland og Stasi trækker lange skygger ... 😕
tilføjet af

Aksel Larsen

Jeg synes ikke det daværende DKP kunne sammenlignes med det daværende Sovjet, der var himmelvid forskel ...
Ligesom de daværende politikere var bedre til at træde i karakter end de nuværende ..., der er kun et par enkelte jeg kan få øje på, formår at have karisma.
tilføjet af

Ikke sammenlignes?

"Jeg synes ikke det daværende DKP kunne sammenlignes med det daværende Sovjet, der var himmelvid forskel."
jetset, vil du ikke godt prøve, om du kan uddybe? Jeg forstår det simpelthen ikke.
Jeg mener:
* Mange kilder har kaldt DKP et af de mest "Moskva-tro" i Europa.
* Partiet modtog gennem mange år penge - det såkaldte "Moskva-guld" - fra
søsterpartiet SUKP. Det var de penge, der reddede avisen Land & Folk fra at
lukke allerede omkring 1959. Man kunne ikke drive dagblad for de penge de
meget opofrende medlemmer kunne indsamle hvert efterår, det vidste alle i
faget.
* Man forsvarede - omend efter nogen tøven - angrebet på Finland 1939
+ "ikke-angrebspagten" Sovjet-Tyskland samme år (DEN var hård ved dem!) samt
sovjetiske tanks i Ungarn 1956 og Prag 1968.
Hver gang kostede det dem dyrt i tab af opbygget goodwill hos danske arbejdere.
Mener du, at man ikke kan sammenligne deres politik?
Hvorfor tror du, Sovjetunionen stillede Lenin-skolen til rådighed for unge DKPere, også efter Komintern-tiden, faktisk helt frem til 80'erne?
Venligst Helle. 🙂
tilføjet af

Aksel Larsen

Nu kan selv jeg ikke rigtigt huske hans "storhedstid", men han var vist altid sig selv nærmest.
Da jeg var lærling 1968-72 arbejdede jeg sammen med et par murersvende, gamle medlemmer af DKP, som udtalte at "den forbandede forræder" i hvert fald ikke skulle have vist sig på deres arbejdspladser dengang efter partikongressen 1958. Og så kom der forskellige "forslag" - et af dem lignede meget, hvad der sker med Egon i den Olsen-film, hvor han får fødderne støbt i en balje..
Det med DKP og Sovjetunionen skal man jo forstå på den tids præmisser. Hele arbejderbevægelsen bygger jo på internationalisme, Soc. Dem var også en del af "2. Internationale", DKP altså af den tredje, kaldet Komintern.
Som modvægt overfor Kurt Jacobsens bog om Larsen, kan jeg anbefale
Anton Nielsen: Som bølger af hav. (2010).
Han deltog i den kongres, hvor Knud Jespersen blev formand i stedet for Aksel; Anton var kun 19 år (delegeret for DKU), men Aksel Larsen virkede sådan på ham, at han (og hans senere kone) gik hen til dirigenterne inden kongressen var slut med udfyldte blanketter til medlemskab af partiet!
Knud kan jeg huske. Han havde den karisma, charme og personlighed, flere efterlyser.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.