Dyrk dine spirer selv
LEDER du nogle gange forgæves i dit lokale supermarked efter grøntsager som er friske, sprøde og nærende? Det behøver du ikke! Med et minimum af tid og pasning kan du nemlig dyrke grøntsager i dit eget hjem. Hvordan? Ved at dyrke spirer!
Det er ganske let at dyrke spirer — ja, selv et barn vil kunne gøre det. De kræver kun lidt plads, og det er hverken nødvendigt at grave, fjerne ukrudt eller rode med forskellige kemikalier. Og det bedste ved det hele er at du kan spise din afgrøde blot fire eller fem dage efter at spiringen er begyndt. Men spirer har også andre fordele.
Spirer er nærende — måske endda mere end almindelige bønner og frø. Bogen The Beansprout Book af Gay Courter siger: „Vitaminindholdet stiger efterhånden som frøet begynder at spire. En undersøgelse foretaget ved Pennsylvaniens universitet viste at de første spæde skud af soyabønner kun indeholdt 108 milligram C-vitamin pr. 100 gram frø. Efter 72 timer var mængden af C-vitamin imidlertid steget til 706 milligram!“
Det er også billigt at dyrke spirer. Ja, du har sikkert allerede det udstyr der skal bruges.
Allerførst skal man bruge en ikkemetallisk beholder — eksempelvis en glas- eller lertøjskrukke, en stor glas- eller plasticskål eller et dybt fad. Man kan også bruge en flad skål, hvori man drysser et lag frø mellem to lag fugtigt ostelærred eller våd køkkenrulle for at hindre udtørring. Uanset hvilken beholder du vælger, skal den være stor nok til at frøene kan spire og stadig have luft imellem sig. En glaskrukke er velegnet til de bittesmå lucernefrø. Større frø, såsom mungbønner, kræver mere plads og derfor også en dybere beholder for at de ikke skal rådne eller blive sure.
Du vil også få brug for et låg til beholderen. Et plasticlåg med huller, et stykke ostelærred eller endda en gammel nylonstrømpe er tilstrækkeligt. Låget fastgøres til beholderen med en stærk elastik eller en snor. Da frøene skal skylles mindst to gange om dagen, skal du selvfølgelig også bruge vand og eventuelt en si når beholderen skal tømmes.
Hvilke frø skal man bruge? Man kan få stort set alle spiselige frø til at spire. Brug om muligt frø der er fri for sprøjtemidler. En nybegynder kan forsøge sig med mungbønner eller lucernefrø. De er spiredygtige og meget velsmagende. Hvordan gør man?
1. dag: Skyl først frøene omhyggeligt. Fyld derpå din beholder med vand indtil det står cirka fem centimeter over frøene eller bønnerne. Lad dem ligge i blød i mindst otte til ti timer, eventuelt natten over. Mellem otte og ti timer senere er frøene svulmet op, og skallerne vil have åbnet sig lidt. Nu er de klar til at spire.
2. dag: Først på dagen skal du lægge et låg på beholderen og tømme den for vand. (Da vandet indeholder vitaminer, kan man bruge det til at vande sine planter med.) Fyld dernæst igen beholderen med vand. Ryst den nogle gange, og vend bunden i vejret på den så det overskydende vand kan løbe ud. Dette gentages tre gange. Hvis de opblødte frø ligger i et fladt fad, må du være forsigtig når du skyller frøene. Hæld vandet over frøene gennem ostelærredet, og tøm derefter fadet for vand ved at holde det på skrå. Hele processen gentages to gange daglig så man sikrer sig at frøene bliver skyllet grundigt.
3. dag: Nu skulle du kunne se frøene spire. Fortsæt med at skylle dem to gange om dagen.
4. dag: I dag kan du begynde at spise spirerne! Mungbønnespirer kan blive ret lange uden at få en bitter smag. Husk stadig at skylle spirerne to gange daglig. Du kan også sætte spirerne i solen en times tid og derefter opbevare dem i køleskabet. De spæde blade får en smuk grøn farve — meget appetitvækkende!
Når du har fået en fornemmelse af hvor nemt det er at dyrke spirer, får du måske mod på at eksperimentere med andre korn- og frøsorter. De er alle forskellige hvad smag og spiringstid angår. Prøv for eksempel at dyrke afskallede solsikkefrø. De er klar efter to dage når de måler godt en centimeter. Lader man dem blive større, kan de blive bitre i smagen.
De fleste spirer kan spises rå i salater, sandwich eller en hvilken som helst ret hvori bønner og frø indgår. Bønnespirer kan dampes i 10-15 minutter før man spiser dem. Man kan også stege dem på en pande med lidt olie, hvidløg og salt, hvilket giver en lækker ret. Hvede- og rugspirer smager meget sødt og kan med fordel bruges i brød og boller.
At dyrke spirer er altså en sund og billig hobby, som mange synes er spændende og lønsom. Er det noget for dig? Det mislykkes sjældent, og resultatet er velsmagende!
Det er ganske let at dyrke spirer — ja, selv et barn vil kunne gøre det. De kræver kun lidt plads, og det er hverken nødvendigt at grave, fjerne ukrudt eller rode med forskellige kemikalier. Og det bedste ved det hele er at du kan spise din afgrøde blot fire eller fem dage efter at spiringen er begyndt. Men spirer har også andre fordele.
Spirer er nærende — måske endda mere end almindelige bønner og frø. Bogen The Beansprout Book af Gay Courter siger: „Vitaminindholdet stiger efterhånden som frøet begynder at spire. En undersøgelse foretaget ved Pennsylvaniens universitet viste at de første spæde skud af soyabønner kun indeholdt 108 milligram C-vitamin pr. 100 gram frø. Efter 72 timer var mængden af C-vitamin imidlertid steget til 706 milligram!“
Det er også billigt at dyrke spirer. Ja, du har sikkert allerede det udstyr der skal bruges.
Allerførst skal man bruge en ikkemetallisk beholder — eksempelvis en glas- eller lertøjskrukke, en stor glas- eller plasticskål eller et dybt fad. Man kan også bruge en flad skål, hvori man drysser et lag frø mellem to lag fugtigt ostelærred eller våd køkkenrulle for at hindre udtørring. Uanset hvilken beholder du vælger, skal den være stor nok til at frøene kan spire og stadig have luft imellem sig. En glaskrukke er velegnet til de bittesmå lucernefrø. Større frø, såsom mungbønner, kræver mere plads og derfor også en dybere beholder for at de ikke skal rådne eller blive sure.
Du vil også få brug for et låg til beholderen. Et plasticlåg med huller, et stykke ostelærred eller endda en gammel nylonstrømpe er tilstrækkeligt. Låget fastgøres til beholderen med en stærk elastik eller en snor. Da frøene skal skylles mindst to gange om dagen, skal du selvfølgelig også bruge vand og eventuelt en si når beholderen skal tømmes.
Hvilke frø skal man bruge? Man kan få stort set alle spiselige frø til at spire. Brug om muligt frø der er fri for sprøjtemidler. En nybegynder kan forsøge sig med mungbønner eller lucernefrø. De er spiredygtige og meget velsmagende. Hvordan gør man?
1. dag: Skyl først frøene omhyggeligt. Fyld derpå din beholder med vand indtil det står cirka fem centimeter over frøene eller bønnerne. Lad dem ligge i blød i mindst otte til ti timer, eventuelt natten over. Mellem otte og ti timer senere er frøene svulmet op, og skallerne vil have åbnet sig lidt. Nu er de klar til at spire.
2. dag: Først på dagen skal du lægge et låg på beholderen og tømme den for vand. (Da vandet indeholder vitaminer, kan man bruge det til at vande sine planter med.) Fyld dernæst igen beholderen med vand. Ryst den nogle gange, og vend bunden i vejret på den så det overskydende vand kan løbe ud. Dette gentages tre gange. Hvis de opblødte frø ligger i et fladt fad, må du være forsigtig når du skyller frøene. Hæld vandet over frøene gennem ostelærredet, og tøm derefter fadet for vand ved at holde det på skrå. Hele processen gentages to gange daglig så man sikrer sig at frøene bliver skyllet grundigt.
3. dag: Nu skulle du kunne se frøene spire. Fortsæt med at skylle dem to gange om dagen.
4. dag: I dag kan du begynde at spise spirerne! Mungbønnespirer kan blive ret lange uden at få en bitter smag. Husk stadig at skylle spirerne to gange daglig. Du kan også sætte spirerne i solen en times tid og derefter opbevare dem i køleskabet. De spæde blade får en smuk grøn farve — meget appetitvækkende!
Når du har fået en fornemmelse af hvor nemt det er at dyrke spirer, får du måske mod på at eksperimentere med andre korn- og frøsorter. De er alle forskellige hvad smag og spiringstid angår. Prøv for eksempel at dyrke afskallede solsikkefrø. De er klar efter to dage når de måler godt en centimeter. Lader man dem blive større, kan de blive bitre i smagen.
De fleste spirer kan spises rå i salater, sandwich eller en hvilken som helst ret hvori bønner og frø indgår. Bønnespirer kan dampes i 10-15 minutter før man spiser dem. Man kan også stege dem på en pande med lidt olie, hvidløg og salt, hvilket giver en lækker ret. Hvede- og rugspirer smager meget sødt og kan med fordel bruges i brød og boller.
At dyrke spirer er altså en sund og billig hobby, som mange synes er spændende og lønsom. Er det noget for dig? Det mislykkes sjældent, og resultatet er velsmagende!