5tilføjet af

Er "påskønnelse" motiverende?

Flere oplevelser har fået mig til at spørge mig selv, hvor højt man sætter påskønnelse for det man laver, på sin motiveringsliste. Jeg havde en snak med en kollega og en tidligere chef omkring lønnens indflydelse på vores motivering. Min kollega sagde at den var meget motiverende. Min chef og jeg mente at den står længere nede på listen.
Jeg selv synes at der på mange arbejdspladser roses for lidt. Fortjent ros vel at mærke. Til gengæld skorter det ikke på ris, ligeledes hvis den er fortjent.
Der var et par buschauffører på TV som har en meget lidt misundelsesværdig arbejdsplads i øjeblikket. De bliver udsat for sprogets allerværste gloser, udelukkende fra frustrerede passagerer. De sagde samstemmende at vel var det da slemt, men arbejdsgivernes ligegyldighed med deres situation var næsten det allerværste. En smule påskønnelse og støtte fra ledelsen ville gøre situationen en smule mere udholdelig.
Den følelse deler jeg. Man kan arbejde sig halvt ihjel, og piske rundt og forsøge at leve op til alle/alles forventninger. Når man så udelukkende får en balle over det som man ikke lige fik nået, så rykker lønnens motivationskraft sgu i baggrunden. Eller den rykker op, helt op til den enkelte.
En usynlig ledelse, og en ledelse som kynisk siger "Du får vores påskønnelse i form af den løncheck du får hver måned", så ved jeg sgu ikke hvad jeg skal sige til det. Jeg tror vi er mange som prioriterer påskønnelse i ord noget højere end selve lønnen. Den får vi jo overalt. Men ikke alle ledelser er ens.
Hvad er din holdning? Hvor højt prioriterer du pøskønnelse fremfor lønnen? Hvad er det for bløde værdier man påstår man giver i virksomhederne? Frynsegoder - er det en del af påskønnelsen? Fitness besøg, rabat på varerne?
Jeg takker på forhånd for dit bidrag.
Mvh Lagermann, the real deal
tilføjet af

Altid rart

Når chefen gir ØL!
tilføjet af

Det er sandt....

Når chefen gir øl, så er det nok næppe udtryk for utilfredshed med din indsats. Så det er da en okay afslutning på dagen. Jeg går da stærkt ud fra det er efter fyraften?
Vi fik det også på den restaurant jeg arbejdede på fornyligt. Tilbuddet var der hver aften, men da det godt og vel kunne blive kl 02 eller senere, takkede jeg oftere nej end ja. Det er sgu sin sag at styre dytten den rette vej hjem når man på tom mave drikker en fadbammer.
Men ja, det anser jeg for en motivatonsfaktor.
Lagermann
tilføjet af

En skønsom blanding

Hej Lagermann 🙂
Jeg tror en blanding af dem begge, vil være at foretrække. På mit arbejde ved jeg, at jeg er værdsat. Naturligvis ikke af ALLE - man har jo altid nogen man kan bedre med end andre - men i det store hele, ved jeg at de er glade for mig. Både ledelsen og mine kollegaer.
Naturligvis betyder lønnen en del.. Men forestil at man KUN havde den - og intet af det andet - eller omvendt.. Tror jeg man ville køre træt i med tiden.
Men du har fuldstændig ret i, at vi roser hinanden alt, alt for lidt - ikke kun på arbejdspladserne - men i helhed. Jeg er selv ufattelig dårlig til det - men øver mig hver dag i at blive bedre.
/Klokken
tilføjet af

Gør det selv en del....

Hejsa Klokkeblomst
Tak for dit indlæg. Jeg er meget enig med dig. Især i det sidste, at man bør rose når det er på sin plads.
Jeg har dels selv børn, to store drenge og dels arbejder jeg med unge mennesker i mit job. Jeg påskønner dem for veludført arbejde med ord. Lønnen sørger vores arbejdsgiver for. Mine egne gutter kan jeg godt finde på at belønne lidt ekstra, når de yder ekstra.
Det er ikke min opfattelse at ros alene for rosens skyld har den store effekt. Men nogle har rigtigt godt af at få en rosende anerkendelse. Man kan ligefrem se dem ranke ryggen og næsten vokse lidt når de får at vide at de har udført arbejdet godt.
Hvorfor skulle det jeg selv reagerer på, ikke have samme effekt på dem jeg arbejder sammen med? Det har jeg de bedste erfaringer med.
Mvh Lagermann
tilføjet af

Fagkundskaben siger

at ved at læse Maslows behovspyramide og Herzbergs motivationsteori, kommer man frem til, at løn er en vedligeholdelsesfator, og IKKE en motivationsfaktor.
Naturligvis bliver man motiveret i det øjeblik, hvor man får lønforhøjelsen.
Men man vender sig lynhurtigt til den nye indkomst. Den kan ikke motiverer i længde.
www.itrojka.dk/LIP/figur/kap_3.pdf
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.