Vedrørende økonomien og regler for private behandlingshjem:
Onsdag, 15. oktober 2008 kl. 10:52 / tv
Operation X på vandvognen opsamling.
24 kommentarer | Rapportér/anmeld | Send til en ven
Først en stor tak for de mange blogindlæg. Vi på X-redaktionen følger med i debatten. Der er rettet nogle spørgsmål direkte til os, som vi her vil svare på.
Først et stort tillykke til dem, der har haft held med behandlingen og er kommet ud af deres misbrug.
1: For lige at præcisere reglerne:
I bemærkningerne til sundhedslovens § 141 står der: ”at en alkoholmisbruger uden henvisning har ret til behandling på et alkoholambulatorium, som ikke er en del af det kommunale tilbud.”
Reglerne om alkoholbehandling omfattet af sundhedslovgivningen og ikke sociallovgivningen. Det betyder, at de regler der normalt gælder for behandlingssteder er anderledes, når det gælder alkoholbehandling. Misbrugseksperter, alkoholbehandlere og kommunerne har i årevis kritiseret de manglende standarder og regler for godkendelse og tilsyn.
Og selv om ingen ved hvad der foregår på de private alkoholbehandlingssteder, er kommunerne forpligtede til at betale, uden at stille spørgsmål, når det drejer sig om ambulant alkoholbehandling. Man har krav på ambulant behandling, som kommunerne SKAL betale. Man har ret til selv at vælge hvor man vil behandles, og man har ret til at være 100 % anonym, præcis som det bliver beskrevet i programmet.
Det er rigtigt at Udbyhus ikke er et ambulant alkohol-behandlingssted. Derfor er kommunen ikke forpligtet til at betale for behandlingen her.
Udbyhus har derimod modtaget[sol] 650.000 kroner [sol]i år i offentlig støtte fra satspuljemidlerne fra ministeriet for sundhed og forebyggelse. Men fordi det stadig er et alkoholbehandlingssted, findes der ingen godkendelse eller kontrol med Udbyhus.
Nu har ministeren besluttet sig for at gå i dialog med kommunernes landsforening, for at finde ud af, hvordan de sammen kan løse problemet med den manglende kontrol på området.
2: I forhold til at alkoholbehandlingsstederne også tager patienter ind, der ikke er alkoholikere men psykisk syge, siger:
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen:
”Men hvis det er sådan, at der er nogen alkoholbehandlere der pludselig begynder at lege psykiatere uden at have de fornødne faglige kvalifikationer til det, så skal de ikke have lov til at være alkoholbehandlere, for så er de ikke deres opgave voksen. Så er de religiøse og ikke evidente. Og det vil jeg kun tage afstand fra. Så på den måde skal der naturligvis hankes op i, at vi kan kontrollere, at deres dels alkoholbehandling er god nok men jo også kontrollere at de ikke går ind på nogle boldgader, de slet ikke har lov til at være på.”
Overlæge Henrik Rindom:
” Hvis det IKKE er en lægelig ledet udtrapning, det vil sige en læge, der hyppigt har tilsyn med personen, der taler med vedkommende og fører en sufficient journal over hvordan udviklingen er, så mener jeg det er helt forkasteligt.”
Men ingen ved hvor mange af de private alkoholbehandlingssteder der rent faktisk tager psykisk syge patienter ind og udtrapper dem af deres lægeordinerede medicin uden lægeligt tilsyn.
3: Flere efterlyser dokumentation for at kommunerne har betalt vores regninger?
Vi siger i programmet at vi har afsendt 13 regninger 9 er blevet betalt – vi har modtaget 25.221 kroner som blev overført af kommunerne til en dertil indrettet bankkonto.
Den var oprettet hos vores advokat og Operation X havde aldrig adgang til midlerne.
Vi kunne naturligvis ikke finde på at lyve og sige at vi har modtaget 25.221 kroner, hvis ikke det passede. Og hvis vi skulle fremlægge dokumentation for alt hvad vi siger i programmet, ville det mere få karakter af en arbejdsrapport, end af et tv-program.
Vi har naturligvis kontaktet kommunerne og fortalt dem, at vi har snydt dem, og tilbagebetalt deres penge. Deres reaktion har været, at det var godt nogen kiggede på problemet. Vi har valgt ikke at lave konfronterende interviews med kommunerne fordi de, hvis de følger reglerne, SKAL betale uden mulighed for at stille spørgsmål.
På samme måde efterlyses dokumentation for hvad der er blevet fremlagt for overlæge Henrik Rindom. Han forholder sig til det du ser i udsendelsen:
- Interviews med Susannes familie, der siger hun blev trappet ud af sin medicin, uden at der var en læge inde over.
- Interview med tidligere patient Poul Erik, der selv blev udtrappet af sin medicin, uden at der var en læge der tilså ham,
- Interview med Sebastian, der ligeledes både som patient og som ansat vagt på stedet, ikke har været vidne til at lægen konsulterede hverken ham, eller andre patienter.
- Og endelig vores egne skjulte optagelser, der ligeledes dokumenterer, at der ikke er en læge inde over, da planerne om nedtrapning af vores muldvarps tre lægeordinerede præparater bliver lagt, eller uddelingen af receptpligtig Risolid og Hexalid.
- Desuden viser vores skjulte optagelser at Benny og Anne fra Udbyhus giver udtryk for, at de ved mere om nedtrapning af medicin end lægen.
Det vores besøg med skjult kamera handlede om, var at få dokumenteret at de håndterer medicinen selv, uden at lægen er inde over.
Det havde vi fin dokumentation for efter to dage, derfor var der ingen grund til at journalisten blev der længere.
Desuden indrømmede den praktiserende læge Preben Kjærhus at han ikke tilså patienterne i forbindelse med behandlingen, nedtrapning af medicin og uddeling af anden receptpligtig medicin. Sundhedsstyrelsen er nu gået ind i sagen, og har bedt om en forklaring fra Preben Kjærhus.
mvh Morten Spiegelhauer
************************************
HUSK dette er IKKE et kristent behandlingshjem.
**************************************
http://www.udbyhus.dk/
Priser
Alkoholbehandling (typisk 6-8 uger): 56.000 kr.
Medicin-/blandingsmisbrug (typisk 10-12 uger): 85.000 kr.
*****************************************
http://www.fyens.dk/article/1090887:Indland-Fyn--Behandlere-tog-medicin-fra-selvmorder
- Selvfølgelig vil jeg ønske, at vi havde fået hende indlagt på psykiatrisk skadestue, så det ikke skulle være endt med selvmord, siger Anne Salo Larsen fra afvænningshjemmet Udbyhus, efter at en patient kastede sig ud foran et tog. Anne Salo Larsen har i seks år drevet hjemmet sammen med Benny Thulstrup Larsen. Hele sagen oprulles i aften i programmet "Operation X" på TV2.
Foto: HANS ØSTERGAARD/FYENS STIFTSTIDENDE
Afvænningshjemmet Udbyhus tog medicin fra psykisk syg kvinde, som endte med at kaste sig ud foran et tog. Ekspert er i oprør.
Efter 20 dage på afvænningshjemmet Udbyhus står Susanne Lausen op af sin seng tidligt om morgenen, går ned til jernbanesporet tæt ved og kaster sig ud foran et tog.
Det var konsekvensen af, at behandlerne på afvænningshjemmet Udbyhus valgte at fratage den psykisk syge kvinde sin receptpligtige medicin.
*************************************
Tja..det ser ud til, at behandlingshjemmet UDBYHUS kører videre - uden de store protester - men de er selvfølgelig heller ikke kristne...😕