9tilføjet af

Hjælp billig mad - er på røven

Goddag :-)
Jeg er en pige på 19, som lige er startet studie her i august.
Det er jo lidt svært at få arbejde ved siden af studierne og jeg bruger meget tid på at læse. Nu er det jo sådan at jeg også skal købe bøger og december, januar og februar måned er i det hele taget bare nogle dyre og/eller fattige måneder.
Jeg har klaret det fint i december og januar, men bøgerne kan godt kradse lidt gårdt i økonomien. Så derfor spørger jer jer herinde, om i har nogle gode råd til billige retter (men det skal ikke være junk, jeg har det bedst med ordentlig sund mad🙂)
Jeg håber rigtig meget i kan hjælpe mig. Plejer at lave en del lasagne og kødsovs, men det øklogiske kød i Fakta er steget med 10 kr og det mærkes jo i det lange løb.
tilføjet af

økologisk?

hvis du køber økologisk er det klart du er lidt på røven :D
Er selv studerende uden et job i øjeblikket, så står i samme situation. Men et par ting man kan købe er:
Nudler
rugbrød + pålæg
Müsli (75% af min kost er müsli...)
Og for at få nok c-vitamin (frugt er jo dyrt), vil jeg anbefale vitaminpiller...
Så får du både proteiner (gennem kødpålæg), masser af fibre, og vitaminer. Lidt fisk indimellem er nok også en god idé.
tilføjet af

køb ting i billige butikker

køb ind i Aldi og Lidl
tilføjet af

lidt idéer

En kylling kan strække langt, men hvis du ikke har en fryser bliver det nok lidt kedeligt i længden.
Kog en kylling med suppeurter, så har du suppe til flere dage og kødet fra kyllingen kan du sagtens strække til 3-4 dage, hvis du er alene, så kan du fx. spise pitabrød m. kyllingekød, kylling i karry, tærte med kylling, kyllinge sandwitch.
Og gå efter sæsonens grønsager - Kål er billigt i øjeblikket. Du kan lave frikadeller med stuvet hvidkål, der kan du også strække frikaddellerne til nogle dage + madpakken.
Gulerødder og broccoli er også billigt, snit gulerødderne i tynde stave og pluk broccolien i buketter, svitses i wok i lidt olie, bland det sammen med stegte bacontern + ristede pinjekerner - kan spises med kogt pasta der lige ristes med i wokken.
Ellers lav gryderetter, det er ret billigt og kan strækkes langt.
tilføjet af

Billig mad

Nu skriver du, at kød er steget i pris. Trick nummer et, hvis man vil have billig og sund mad er, at benytte de billige råvarer, så spar på kødet.
Lasagnen kan du ændre i retning af det billigere og sundere ved:
1) At erstatte en del af kødet med revne gulerødder, løg og hvidkål (ikke for meget hvidkål)
2) At tilføje bønner (tørrede - de udblødes 24 timer og koges 1½ time inden de tilsættes sovsen)
3) At lære selv at lave bechamelsovs, i stedet for at købe en tilfældig mornaysovs.
4) At spare på osten - bland mere hjemmelavet bechamelsovs i, i stedet.
Det smaget lidt anderledes end almindelig lasagne, men ligeså godt - og så er det meget billigere og sundere. Husk at lave en god portion, så du har frokost til dagen efter.
tilføjet af

Hellere mindre kød i en ordentlig kvalitet

Her er en masse tips og råd. Ikke lige anvendelige men der er mange at tage af.
http://www.rolflund.dk/
Ideen med basismad er rigtig god, når de væreste "hårde tider" er overstået, så lønner det sig på sigt, men det kræver jo lidt investering. Noget af det kan dog godt realiseres.
tilføjet af

billig mad

jeg er også selv studerende og forsøger at leve sundt og billigt
jeg gør det at jeg køber en stor pakke fars med fedtindhold på de der 12-18%(ofte tilbud i Super Best), når man så har stegt kødet fx til lassagne, så hælder jeg alt fedtet fra, altså simpelthen sier kødet. Man sparer ofte mange penge på at købe kød med mere fedt indhold. Derudover kan man tit i netto købe 2kg gulerødder for 7 kr. Det kan puttes i kødsous, lassagne og frikadeller eks. Frosne grønsager er ofte på tilbud også og er super gode i madlavning.
nu holder jeg meget af fisk, specielt laks. LAv en risotto med laks, det betyder at der ikke skal så meget fisk i, da risen og grøntsagerne fylder en del. Skriv igen, hvis du skal have en opskrift. Den kan også bruges med kylling og kalkun.
morgenmaden kan gøre til ca. 3kr pr dag: Billigeset havregryn og kryder med rosiner!
hvad du end spiser på madpakke, så bag selv et rugbrød, der er rigtig mange nemme opskrifter. Jeg bager som reglen et helt og smider halvdelen i fryseren, det passer til 5 skoledage.
hvis ikke du vil bage selv, så køb de rugbrød der koster ellem 4,5 og 5 kr(de kan købes alle steder), der er både uden kerner og med kerner.
et andet godt tip er at når du køber en citron, så pres resten ud i en isterninge bakke, så har du en klump til næste madlavning:) Du kan også fryse pillede hvidløg og kryderurter ned.
men jah, køb ind i netto og aldi og gå efter tilbud!
jeg har købt en ekstra fryser, så jeg kan have en masse på frost!🙂😃
tilføjet af

Billigt kød - god marinade

Som andre også har nævnt i denne tråd, ville det måske være en idé at købe noget lidt billigere kød. Det smager som udgangspunkt ikke ligeså godt som det dyre, men det er der nu råd for.. Man kan komme langt med et lidt tarveligt stykke kød, hvis man bare forstår at behandle det rigtigt!
Er selv begyndt at gøre en del i marinader, men det tager ofte ret lang tid at bikse en ordentlig sammen. Jeg har så haft succes med at prøve diverse krydderiblandinger, hvor ca.10 krydderier er blandet sammen, så man ikke behøver mikse noget selv, men bare tilføje lidt olivenolie...
Kan specielt anbefale "Raptor Rubs" som er en relativt ukendt produkt-serie i Danmark, men meget populær i USA. Den kan dog kun erhverves over nettet, men er til gengæld også alle pengene værd🙂
Raptor Rubs kan findes her: www.smagmere.dk
Med venlig hilsen
Fritidskokken
tilføjet af

Gode råd.

Nu er jeg selv arbejdsløs og på dagpeneg det er heller ikke ret meget, derudover har jeg en menga lille fryser.
Udover de andre udemærkede råd så kigger jeg også efter tilbud, fx idag mandag er der i bilka 8 pakker kød til 300 og 10 pakker pålæg til 100 , men har tit set i netto, der har de tit også en økonomi pakke med masser af pålæg til 20kr.
Jeg gør det sådan at jeg deler alt pålægget og kødet op så det passser til det jeg ca spiser. Fx deler jeg pålægget op til 2-4 pålæg pr pose men hvis man skal bruge hver dag til evt madpakke kan man fyse 5 pålæg fx og så alt kødet deler jeg op i 2 pr pose for jeg spsier som regel ikke mere end en kød men sommetider 2 men ellers kan det andet gemmes til næste dag. Ligedan gør jeg med en god billig rugbrød, for så går intet til spilde.
Håber du kunne bruge noget af det.
tilføjet af

1000 tak for jeres gode råd

Det var dejligt at i ville bruge tiden på, at skrive tilbage 🙂
Det med gryderetter og kyllingen skal praktiseres i dag. Jeg laver en mad dag i dag, hvor jeg laver rigtig meget mad og så fryser jeg det ned, så kommer jeg ikke til at gå unødigt i supermarkedet og købe unødige ting🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.