Jeg har brug for lidt hjælp.
Når jeg bager boller og andet brød, med gær, hæver det slet ikke.
Jeg sørger altid for at væsken ikke er mere end lunken, så gærcellerne ikke bliver slået ihjel. Men lige lidt hjælper det.
Tips modtages med tak.
tilføjet af Anonym
Er gæren frisk..??
Den må endelig ikke være for gammel. Du må heller ikke bruge for lidt.. Og endelig ikke for varm vædske... Og derefter stil dit brød lunt og dæk det over med et viskestykke....🙂
tilføjet af dulkis
Hvor stille du dem hævning?
- gærdej kan ikke tåle træk. Dine boller hæver bedst under en klæde (viskestykke) og et lidt stuelunt sted, men som sagt; uden træk.
- Væsken skal have kropstemperatur men det gælder også de øvrige ingredienser.
tilføjet af black-magic-women un
Gær tåler ikke
Gærbrød til hævning tåler ikke træk.Ved du det?
Du må ikke røre gæren ud i hverken salt eller sukker, så slår du gærcellerne ihjel. Gør du det?
Noget må du gøre forkert. Bruger du brændvarmt fedtstof i dejen?
BMW
tilføjet af dulkis
Nå da - jeg rører altid ud i salt og sukker
- for at sikre mig mod "gærsmag" i brødet. Mit brød hæver fint.
tilføjet af Øm_mand
Mine boller
Mine boller hævede da der var en kvinde der havde sparket hårdt til dem to gange, måske du skulle prøve.
tilføjet af mig.
Det vidste jeg ikke.
Jeg plejer at stille skålen i vinduet over radiatoren med et rent viskestykke over. Jeg rører gæren ud i lunken væske og tilsætter så salt og sukker.
Jeg troede gær skulle bruge sukker for at hæve?
tilføjet af black-magic-women un
Gør du?
Så er du heldig Dulkis - du kunne ligeså godt slå gærcellerne ihjel.
Jeg bager altid langtidshævet brød. 10 gram gær til en stor portion brød. Det smager aldrig af gær.
tilføjet af black-magic-women un
Stil skålen ind i stuen
Lad skålen med dejen stå inde i stuen eller lignende sted. Du slår simpelthen gærcellerne ihjel over varmen. Du kunne ligeså godt sætte den over på komfuret i en gryde med fuld knald under. 😉
Tilsæt salt og sukker sammen med melet.
Jeg bager altid langtidshævet brød og starter dejen op på hvedeklid(25 gram) og hvedemel. 10 gram gær. Efter 1 time, står det nærmest og bobler. Sukker og salt kommer først i med den sidste omgang mel.
BMW
tilføjet af dulkis
Det er nu også det jeg oftest gør
- men f.eks fødselsdagsboller og andet her og nu bagværk bliver det da af og til også til. Jeg tror altså ikke det er held, for jeg lærte det på køkkenskole og med netop det formål at sikre sig mod gærsmag, når vi bagte boller og kanelsnegle.
- Nej, når der er så lidt gær som til de koldhævede ting, men når man bruger en ½ pk til 16 boller, så stiller det sig nok anderledes. 🙂
tilføjet af gretemor
også jeg
har aldtid rørt gæren ud i salt og sukker, har aldrig mislykkedes.
tilføjet af Bimmer ILP
Der er to metoder
Enten rører du saltet ud i vandet, inden
du tilsætter gæren. Eller også tilsætter
du saltet, når røremaskinen har kørt dejen
i et stykke tid. Lige inden du tilsætter
den sidste melmængde til røreskålen.
tilføjet af dulkis
Og det vindue står på klem
- eller hvad? Hvis svaret er ja, så har du din synder....😃
tilføjet af jhcr
boller
Gær kan ikke tåle fedtstof så undgå det , så skal det nok lykkes hej og godt nytår
tilføjet af Margit_Knudsen
Sparke
Må jeg også prøve at sparke dig hårdt i bollerne og bagefter sidde og se på mens de hæver?😃
tilføjet af anonym
Ved du, hvorfor man siger det.
Jeg undrer mig bare lidt. Jeg har også læst, at gærceller bliver slået ihjel ved at røre gæren ud i sukker eller salt. Jeg har også altid brugt væske.
Men min farmor brugte sukker eller salt og hendes brød var altid flotte. Hun var født i 1863. Så måske var gæren anderledes dengang, hæ hæ, ja, jeg undrer mig bare. Hun døde i 1957 og havde aldrig brugt anden metode.🙂
tilføjet af anonym
Der har du grunden
Det var godt du gav den oplysning, for der er grunden. Som en anden siger,du må ikke stille dejen til hævning på radiatoren. Det var det værste du kan gøre .
tilføjet af Knud Opstein
Ak.
Hvor kedeligt.
tilføjet af anonym
tror du det
Nej du, så nemt er det ikke.
tilføjet af Anonym
fra bagermester FROM
gæret skal have den temperatur på 38,2% grader - gæret skal smuldres i stykker mellem 2 - 5,2 mm - du kan eventult tage gæret og ligge det i blød i otragyrium karbonat tilsat natrium caborid - og skal det være ekstra godt kunne du en knivspids tirrnium
tilføjet af mig.
Tak
Tak for alle jeres svar.
Jeg tror jeg finder et andet sted end vinduet (det er lukket) til hævningen, og så venter jeg med at putte salt og sukker i, til melet er i gang.
Tak for hjælpen.
Fortsat god week-end.
tilføjet af dobodobo
boller som aldrig kikser
Boller.
3½ dl kold vand (mælk)
2½ dl kogende vand
2 pk gær
1 æg( kan udelades)
2 tsk salt
1 dl madolie
50 gr sukker
omk. 900 gr mel
Gæren udrøres i væsken, og de andre ingredienser tilsættes.
Æltes godt og stilles til hævning, dobbelt størrelse under
er fugtigt klæde, formes til 24 boller som
bages til de er lysebrune midt i ovnen ved 200 g.
tilføjet af a.rindebaek.t
kender selv problemet
hej
Jeg kender udemærket problemet, og det irriterer mig grænseløst at min datter laver så store dejlige luftige boller fra den samme opskrift som jeg bruger. Jeg snakkede med en veninde en dag omkring det og hun spurgte hvordan jeg kom melen i. Der lå problemet for jeg smider størstedelen i på een gang og min datter kommer lidt i af gangen. Vores boller er blevet mere ensartet.