SuperDebat.dk > Politik & Samfund > Religion & Livssyn
10tilføjet af Græske kartofelen
Filosofi er et stort emne
og det dækker mange ting, men filosofi betyder egentlig 'kærlighed til visdom'.
Sand visdom kommer fra i Guds ord. Læg for eksempel mærke til hvad der siges i Ordsprogene 2:1-6:
"Min søn, hvis du tager imod mine ord og gemmer mine bud hos dig, så du med dit øre giver agt på visdom og bøjer dit hjerte mod dømmekraft, hvis du desuden kalder på forstand og lader din røst råbe på dømmekraft, hvis du søger den som sølv og leder efter den som efter skjulte skatte, da vil du forstå frygten for Jehova og finde kundskab om Gud. For det er Jehova der giver visdom; fra hans mund kommer kundskab og dømmekraft."
Eftersom filisofi betyder "kærlighed til visdom" og Jehova er den der giver sand visdom, hører bibelske emner retteligt hjemme under filosofi.
mvh
tilføjet af mokka
Bibelen og filosofi?
Filosofi går grundlæggende ud på at søge efter sandheden og blev til i et forsøg på at holde Olympens guder udenfor menneskelivet. Altså ved at tvivle på guderne. spørgsmålet bliver indenfor filosofien grundlæggende, hvad mennesket kan sige om sig selv og dets væsen og dets stilling i verden, uden at skulle gøre brug af guderne.
Så det vil være frugtbart for en filosofisk debat, hvis du forsøgte at klare dig med logiske argumenter i stedet for bibelske brosten. De hører ikke hjemme indenfor filosofi.
Og hvis du mener det, har du misforstået filosofi og specielt hvad kærlighed til visdom betyder. Bibelcitater er i sig selv, i denne sammenhæng ikke tegn på visdom, men tom plabren ud i den blå luft.
Beklager, men sådan hænger det altså stort set sammen.
tilføjet af ftg
Du har ret i
at filosofi grundlæggende går ud på at søge efter sandheden, men sandheden er tilgængelig for alle, idet den findes i verdens mest udbredte bog. Ovennævnte indlæg er oprindelig skrevet af mig, og copy-pasted ind her af en af mig ukendt person. Sandheden findes i Bibelen, men der er ikke mange der tror på sandheden i dag.
Med venlig hilsen, ftg.
tilføjet af Det Apolitiske fjols
Ellers enig
Det er vel mulig biblen og andre religiøse skrifter indholder filosofi. En religion uden filosofi er ikke en religion, men blot et tom tegneserie med ingen udbytte.
Filosofi skal ikke pege hen på biblen. Men en ting har både filosofi og religion med hinanden at gøre, nemlig søgen efter sandhed. Du kan invende religion allerede har fundet sandheden, men det er ikke helt rigtig.
Vedkommende skal vel ikke diskvaliferes, fordi person henter en visdom fra biblen eller andre religiøse skrifter. Ikke når visdom ekstrakteres på en kvalificeret måde, men ikke en direkte tegne serie føljeton.
Ps. Har ikke indrykket start indlægget.
tilføjet af Griffen1222
Det er måden!
jeg kan give dig ret i, at diverse religiøse skrifter indeholder stof der angår livet og meningen med det etc. Men hvis udsagnet "Gud har skrevet sandheden til os i en bog", for et filosofisk indlæg, så kunne mit modsvar være "Gud har ikke skrevet sandheden ned i en bog." Og så er den jo ikke længere. Så kunne man begynde at tale om, hvad sandhed er, hvilket ville være mere frugtbart. "Det er den, der står i bibelen," ville JV. måske sige. Og man kunne svare "nej!" Evt. i sin tålmodighed prøve med en ny indfaldsvinkel. "Hvordan kan vi vide at noget er sandt?" Svaret ville sikkert blive "læs bibelen og lær sandheden." Du begynder måske at ane, hvor jeg vil hen. Den brug af bibelen og argumentation fører ingen steder. Den afslutter debatten næsten før den er begyndt. Men hvis en religiøs finder et skriftsted i bibelen, der belyser en problemstilling og samtidigt er åben overfor andre tolkninger af stedet og en debat om, hvorvidt skriftstedet beskriver problemstillingen udtømmende, så begynder vi at kunne bruge bibelen som erfaringskilde. Men førstnævnte måde at bruge bibelen på fører ikke til filosofi. Tværtimod.
Hilsen Griffen
tilføjet af ftg
Sandheden er en kostbar perle, Griffen
Man skal virkelig ønske den, for at få fat i den.
Venlig hilsen, ftg.