10tilføjet af

Forskellen på køb af andel- og ejerlejlighed

Hej
Udsigten til at jeg får tilbudt en lejebolig i København er lang. Så jeg går og overvejer at købe en lejlighed. Men jeg kan ikke helt finde ud af hvad forskellen bliver for mig, hvis jeg køber en andelslejlighed i stedet for en ejerlejlighed. Er der nogen der kan hjælpe med et par links eller en kortere/ længere forklaring? 🙂
På forhånd tak for hjælpen
Sylvester25
tilføjet af

Forskel på hvilket område?

Køber du et hus, så er det hus dit (når det er betalt) eller du har i hvert fald råderet over det. De regler du er underlagt er landets love inkl. lokalplanen.
Til et hus lægger du en udbetaling og betaler derefter terminer. Huset er en selvstændig enhed økonomisk set.
Køber du en andelsbolig, så har du en andel i et større byggeri som er underlagt nogle vedtægter for, hvad du må foretage dig. Her erlægger du pengene til et andelsbevis og betaler så den af foreningen fastlagte husleje som igen afhænger af hvordan foreningens økonomi er skruet sammem. I en andelsforening sidder en bestyrrelse.
tilføjet af

Ejerforeninger og andelsforeninger?

Hej
tak for dit svar.
Jeg spørger, fordi der også er en ejerforening til de ejerlejligheder jeg kigger på. Der er også en bestyrelse, et regnskabsår og budget til året efter. Det er helt normalt til afholdelse af fællesudgifter, optagelse af lån til udskiftning af tag, vinduer og forbedrelse af fællesarealer - såfremt der er tilstrækkeligt flertal i ejerforeningen.
Hvornår kan huslejen i andelsboligen begynde at variere? Hvis der tages nye lån på grund af udbedringer? Men hvornår ellers?
// Sylvester25
tilføjet af

Det spørgsmål kan ikke besvares entydigt

Der er lige så store forskelle fra matrikel til matrikel på andelsboligforeningerne som i parcelhuskvarterene.
tilføjet af

forskelle

I ejerlejlighedsforeninger er der, som du selv nævner, også generalforsamling (hvor ejerlejlighedernes ejer er stemmeberettigede evt. efter en fordelingsnøgle) og en deraf valgt bestyrelse.
I ejerlejligheder er der ligeledes vedtægter, der skal overholdes. Det kan eks. være regler for støj eller husdyrhold.
Ofte betales der fællesudgifter til bl.a. trappevask, græsslåning osv.
Du ejer den pågældende lejlighed, og har pligter og rettigheder i forhold hertil. Du køber/sælger lejligheden og prisen heraf fastsættes på baggrund af markedet.
Såfremt du ikke kan betale lånet kontant, kan du optage et lån i en realkreditinstitut.
I andelsboligforeninger køber du en andel af boligkomplekset. Du har dog de almindelige rettigheder over din bolig.
Kan du ikke købe andelsbeviset kontant, kan du optage et adelsboliglån. Tidligere kunne man ikke optage realkreditlån til køb af andelsboliger. Dette er dog ændret nu, men det sker gennem andelsboligforeningen.
Prisen for en andelbolig fastsættes på en nærmere bestemt måde. Dvs. det er ikke blot en ejendomsmægler, der fastsætter ejendommens værdi.
tilføjet af

underordnet?

Så forskellen er hvordan lejligheden prissættes?
Hvis jeg får mere bolig for pengene i en andelslejlighed, så skal jeg bare købe sådan en?
Jeg undrer mig over at priserne på andelsboligerne er steget så meget de sidste år. Er det lovgivningen der gør det muligt at tage obligationslån i andelsboligen, der har forandret markedet?
tilføjet af

Du skal passe rigtig meget på andelskøb

Du skal sætte dig rigtig godt ind i boligforeningens vedtægter og regnskaber.
Hvad der umiddelbart ser billigt ud kan vise sig at være meget dyrt. Selvom andelsboligen koster xx kr. så kan der gemme sig ubehagelige gældsposter inde i foreningens regnskaber som andelsforeningens beboere skylder. Dermed kan andelene i realiteten være 0kr værd, endda med modsat fortegn, hvis gælden overstiger 'værdien'. Du kan risikere at købe/overtage en lejlighed som fx er -500.000kr værd. Derfor skal du for alt i verden få en boligadvokat til at se på sagen, og få rådgivning herom.
Mange af de dyre andelslejligheder er usælgelige og værdiløse og risikerer konkurs inden for en overskuelig årerække. Sådan én skal du ikke blive en del af.
Alt for mange andelslejligheder er prissat helt forkert. Jeg kan ikke advare nok. Men som sagt skal du få en advokat til at se på sagen. Der er stadig boliger som er fornuftige og som ikke har ladet sig rive med af de sidste par års sindssyge på boligmarkedet.
tilføjet af

svar

Priserne på andelsboliger følger ofte den offentlige ejendomsvurderingen. I flere andelsforeninger er dette det maksimale, man må opkræve for beviset. I takt med at SKAT har justeret disse værdier, er priserne på andelsboligerne steget.
Desuden kan du kun optage et realkreditlån, såfremt der er friværdi i foreningen. Et realkreditlån kan jo alene udgøre 80 pct. af værdien. Hvis foreningen derfor har optaget lån optil 80 pct., ja, så bliver du nødt til at låne pengene via et andelslån. Dvs. så får du ikke det sikre realkreditlån.
Personligt har jeg valgt at købe en ejerlejlighed, mens min mor er glad for sin andelsbolig. Råd: udvælg de boliger du kan lide, hvad enten der er tale om ejer- eller andelsboliger. Sammenlign dem derefter ud fra en totaløkonomisk betragtning. Få evt. en boligadvokat til at hjælpe dig, hvis du finder det nødvendigt.
tilføjet af

Tjek dette link

Hejsa,
Jeg står selv i samme situation og har derfor fundet denne side hvor du kan få svar på mangt og meget og langt mere detaljeret:
http://www.boligdebatten.dk/
Efter at jeg selv har læst en del på den side er jeg begyndt at overveje ejerbolig fremfor andel. Men det er igen smag og behag 🙂
God jagt.
Mvh
Læsehesten
tilføjet af

Det gjorde jeg så

Tak for dit link. Det har jeg også haft meget gavn af nu.
venligst
Sylvester25
tilføjet af

Andel eller ejerlejlighed.

Andel vil sige medejer og samme vilkår som hvis du lejer en bolig -du er total styret af andres bestemmelser ved en Andendel.
Ejer af lejlighed bestemmer du total og ingen kan blande sig i hvad du gør i dit hjem eller hvad planer du har for det er dit totale hjem .
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.