Tråden med dit svar til 'Grønne tomater' er efterhånden blevet så gammel, at jeg nok må skrive et nyt oplæg - hvis nogle overhovedet skal se det og komme med gode råd.
Du skriver, at tomater og chiliplanter ikke modnes på friland, i Danmark, da her er for koldt, men det går fint i drivhus. - Jeg har erfaret, at du til dels har ret; mest fordi vores sommer er for kort så frugterne ikke får lang tid nok til at modnes.
Vi har et lille væksthus hvori nogle af tomat- og chiliplanterne står, og så har vi haft nogle af de samme planter udendørs. - I vækst/drivhuset kan vi stadig høste både tomat og chili og det har givet rigtig mange, imens de udendørs har været færdige længe og selv undet det bedste [s]vejr gav planterne ikke så meget som dem i væksthuset.
Til mit spørgsmål: - Vi har fået mange chilifrugter, de er alle sammen grønne og smager ikke af andet end peberfrugter (har plantet flere forskellige arter) når de kommer ind, jeg har lagt nogle i køleskabet, der forbliver grønne og smagen forandres ikke. Og så har jeg lagt nogle i en skål i køkkenet, nogle af disse er begyndt at blive røde - jeg gør ligesom jeg plejer med chili, smager forsigtigt inden de kommer i maden. Men nu har det vist sig, at frugterne ikke smager ens hele frugten igennem - chilien kan altså være smagsløs i toppen og meget stærk i den anden ende 😮... Har nogle en forklaring?
tilføjet af Madøret
Det lyder spændende
Men det må have noget med sorter at gøre. Jeg havde på et tidspunkt en vietnamesisk nabo der dyrkede chili i sit væksthus. Bitte små grønne frugter var det men for helvede da, hvor var de stærke. Det stærkeste jeg nogensinde har smagt tror jeg. De syltede dem, fordi de heller ikke mente, de kunne anvendes rå. De var for stærke.
tilføjet af contina
Øv, har du ikke den
vietnamesiske nabo mere? Jeg kunne godt bruge den sylteopskrift, har tænk på om man kan lægge nogle af dem i olie, eller noget i den retning. Det nytter jo ikke noget, at hele chilien skal smages igennem inden den kommer i maden... Der hvor de er stærkest, brnæder de på læberne og i munden så det brænder og sover - lyder som noget vrøvl, men sådan føles det. 😕
tilføjet af Overlærer-andersen
llll
Hey, hende der den fede inde på dr2 som laver madprogram, find hendes side inde på dr.dk eller endnu bedre, find hendes egen hjemmeside, hun har egen virksomhed nemlig, hun ved alt om chilli og mad og syltning osv. (og alt om at spise op :)) .. ) Kan desværre ikke lige huske hvad hun hedder..
tilføjet af contina
Er det Anne-mad du mener?
Hvis det et hende, så er hun altså kun fed på den fede måde. 😉
tilføjet af Maria M
Styrke og chilier + dyrkning
Hej contina
Det er ikke helt rigtig, at chilier ikke kan nå at modne på friland. Det afhænger ganske af, hvad det er for en sort, der dyrkes og hvornår de er plantet. Men drivhus er bestemt oplagt til chiliplanter såvel som en vindueskarm også er et udmærket sted.
Styrken i chilier afhænger af:
- Sorten
- Vækstbetingelserne (varme, vand og gødning f.eks)
- Modningstadiet
- Stedet på chilien, hvor der smages fra
Capsaicinoider er de stoffer, der giver styrken. De produceres inde i chilien i frøstolen (det hvide inde i). Styrken siver ud til frøvægge, frø som er i tæt berøring med frøstolen. Og siver også ud i chilien. Så fjerner man frøstol, frøvægge og kernen har man fjernet det meste af styrken. Det undre mig, at det har været i spidsen dine chilier har været stærkest. Det bør være oppe ved stilken, der siver mest capsaicin ud for der er frøstolen i direkte kontakt med chilikødet. En chili bør altid være mildest i spidsen.
En umoden (oftest grøn chili) vil ikke have særlig meget styrke. Capsaicin-produktionen tager til over modningen for til sidst at falde igen. Lidt forsimplet kan man sige, at capsaicin-produktionen skal have et startsignal for at det går igang. Plukkes chilien inden, så vil man stå med en styrkefri chili, der smager af grøn peber, som du skriver.
Nu er det jo ved at blive koldt - ja og nogle har haft frost i drivhusene, som ødelægger chiliplanter. Du kan eventuelt tage et par af dine chiliplanter ind for at få dem modne, så du kan opleve styrken og de meget anderledes smagsnuancer, der er i chilier på et senere tidspunkt i deres modningsproces. Vær dog opmærksom på, at chiliplanter, når de kommer i et nyt miljø går lidt i stå og ja så vil vinterens komme på et tidspunkt få dem til at tabe bladene. Chilierne er typisk det sidste de taber.
De grønne chilier kan som du skriver ikke eftermodne uden for planten som f.eks. bananer og avokado. Her er det igen et "startsignal", der ikke er givet. Mere specifikt er modniningsprocessen og ethylen-produktionen ikke startet.
Efterårshilsener
Maria
tilføjet af Chilifruen
Chiliolie eller syltning
Hej Contina
Syltning er en rigtig god mulighed. Der kan du sylte de mildere sorter og ligge et par enkelte stærke ved for at styre styrken. På www.dyrkchili.weebly.com under opbevaring ligger lidt sylteforslag.
Chiliolie er derimod ikke let som privatperson. Der kan meget nemt udvikle sig grimme ting f.eks. giftstoffet Botulinumtoksin (pølseforgiftning).
Alternativt kan du lave en chilipasta af hakkede chili, lidt olie, eddike, salt og sukker som kan få et kort opkog. Den kan fryses i små terninger og bruges i maden, eller chilierne kan fryses hele eller halve.