1tilføjet af

hvordan lukker man konservesdåser.

og hvordan sørger man for at indholdet er konserveret.
jeg har netop læst en spændende historie om et skib der frøs fast et eller andet sted i canada, hvor de fleste af besætningen døde af blyforgiftning, fordi deres proviant var forseglet med bly, og ikke det som man bruger nu, hvilket jeg dog ikke ved hvad er.
desuden fortæller historien, at fabrikanten havde fyldt de fleste af dåserne med affald, såsom skind og tarme, så der var næsten ingen næring til de stakkels søfolk.
hvornår opfandt man fryseren, og hvornår blev den første gang monteret i skibe.
jeg læste om danmarks sidste dampskib S/S cimbria, som sejlede med kul fra polen til danmark indtil 1959, de havde en fryser om bord, men skibet var altså kulfyret, så kullemperne var helt sorte på hver vagt.
tilføjet af

Forsegler

Dåsen er oprindelig to dele. Bøtte og låg. Lige som tuppeware.
Men i stedet for at låget trykkes på. Så valses låget fast på bøttens kant. Derfor er de lidt rundede på kanten i stedet for skarpe. Det gør at det er lufttæt.
I dag gør man det sikkert i et atmosfære der ikke består af ilt.(dette er rent gætværk) for at der ike skal komme ilt i dåsen.
Og indersiden er coatet med en form for plastikfilm der gør at indholdet ikke kommer i kontakt med metallet.
Og så kommer man selvf konserveringsmidler i maden for at den kan holde sig.
Det er altid godt at komme maden over i en anden beholder efter at dåsen er åbnet. Da det er mere hygiejnisk og rent i en tupperware-bøtte. Må man formode. 😃
idag forsegles dåsenerne nok på en anden måde end dengang.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.